Política

Activada l’euroordre contra el raper mallorquí

El ministre Rafael Catalá havia avançat ja, un cop més, les accions de la justícia

La secció segona de l’Audiencia Nacional va dictar ahir al migdia una ordre de crida i cerca contra el raper mallorquí Josep Miquel Arenas Beltran –conegut com a Valtonyc– a escala estatal, europea i internacional, per tal que sigui detingut i lliurat a la justícia espanyola. Ho va fer a petició de la fiscalia, que ho havia sol·licitat un cop esgotat el termini de deu dies perquè el condemnat entrés voluntàriament a la presó. La fiscalia va admetre, això sí, que no li havia pogut notificar la diligència d’ingrés voluntari, i que desconeix on es troba, després que alguns mitjans publiquessin, la vigília, que se n’hauria anat a l’estranger, i fins i tot apuntessin que està preparant la seva defensa des de Bèlgica, un punt no confirmat. El músic està condemnat a tres anys i sis mesos per enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la corona per les seves lletres.

Es dona la circumstància que, unes hores abans, el ministre de Justícia, Rafael Catalá, s’havia tornat a avançar a la judicatura i havia augurat que “imaginava” que el tribunal competent dictaria l’ordre de detenció europea. Catalá, que tampoc té “cap pista” sobre el parador del raper, aprofitava per lloar el procediment europeu: “L’euroordre és un model d’èxit, amb alguns casos singulars que han tingut alguna dificultat”, matisava, això sí, en clara al·lusió als membres del govern a l’exili. “En aquest cas, suposant que estigui en un país de la Unió Europea, funcionarà amb normalitat”, afegia el ministre, que tot i això recordava que caldrà veure si el delicte pel qual està condemnat “és dins del sistema d’ordre europea”. Si hi és, l’extradició en cas de detenció seria automàtica; si no, “és un procediment més complex”, reconeixia. El ministre, a més, subratllava que a la condemna al raper caldrà afegir-hi haver “escapat de la justícia i de les seves responsabilitats com a ciutadà”.

A principi de maig, el TC va rebutjar el recurs d’empara presentat per Valtonyc, i l’Audiencia Nacional li va donar un termini de deu dies, que expirava ahir, per ingressar en un centre penitenciari. El raper, però, ja va anunciar que no entraria a cap presó “pel seu propi peu”, i dimecres mateix ja insistia via Twitter que no ho posaria fàcil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia