Política

reportatge

Valtonyc, desaparegut?

El grup de suport del raper mallorquí desconeix si és a Bèlgica i assegura que fa “tres setmanes” que no en saben res

El cantant lleidatà Pablo Hasél, amb una situació judicial semblant, descarta, en canvi, marxar a l’estranger

El raper més buscat a l’Estat espanyol continua sense donar senyals de vida. Els mitjans catalans van informar abans-d’ahir que Josep Miquel Arenas, més conegut com Valtonyc, s’havia exiliat a Bèlgica per evitar entrar a la presó ahir després de la condemna de 3 a 6 mesos de presó dictada per l’Audiencia Nacional, que considera que les seves lletres suposen delictes d’enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la corona. Ara bé, de moment ell mateix no ha confirmat que hagi marxat a l’estranger ni que sigui a Bèlgica. La notícia, però, va fer saltar totes les alarmes dimecres, perquè precisament l’endemà se celebrava un acte al Parlament Europeu sobre la llibertat d’expressió a l’Estat espanyol en què participava el grup de suport a Valtonyc i que coincidia amb el dia que finalitzava el termini perquè ingressés en un centre penitenciari espanyol.

Galleda d’aigua freda per a tots els periodistes catalans i espanyols que ahir al matí van fer guàrdia en la conferència tot esperant el cantant. Valtonyc va decebre el públic periodístic no fent acte de presència. De fet, un dels membres del grup de suport que hi participava com a ponent, Mulay Embarek, va admetre que ni ell ni l’entorn proper del cantant no en sap res des de fa tres setmanes. “Nosaltres no en sabem res, fa tres setmanes que no en sabem res, si és viu o és mort”, va insistir. De totes maneres, el seu amic va defensar l’opció de l’exili i va enviar un missatge directament al raper: “Siguis on siguis, continua resistint.”

Les mirades també es van posar ahir sobre l’altre cantant amb una situació judicial semblant a la de Valtonyc i que sí que era present en l’acte. Interrogat pels seus plans, Pablo Rivadulla, raper lleidatà més conegut com Pablo Hasél, va confirmar que no té la intenció de marxar a l’estranger. En el seu cas, està pendent d’un recurs a l’Audiencia Nacional, que el va condemnar, el març passat, a dos anys i un dia de presó pels delictes d’enaltiment del terrorisme i injúries a la corona i les institucions de l’Estat. “La decisió que jo he pres és resistir des de l’Estat espanyol, des dels carrers o des de la presó”, va dir. Tanmateix, Hasél va assegurar que respecta “profundament” la decisió de Valtonyc.

A la jornada també hi va participar el grup La Insurgencia, diversos periodistes, com Beatriz Talegón, i els eurodiputats Anna Miranda, del BNG, Josep-Maria Terricabras i Jordi Solé, d’ERC, per denunciar els “atacs” a la llibertat d’expressió a l’Estat espanyol. Iván Lezno, de La Insurgencia, va ser un dels ponents més durs acusant-lo de ser “un estat feixista” i de “mantenir les nacions en estat d’excepció permanent”.

Entre els assistents a l’acte va sorprendre l’aparició del conseller de Cultura destituït pel 155, Lluís Puig, i la cèlebre monja i activista Teresa Forcades. Amb tot, la conferència va acabar amb un moment tens entre els ponents i la premsa. Talegón, participant en l’acte, va preguntar com a periodista als seus companys de la jornada sobre el paper dels mitjans a l’hora d’informar dels seus casos. Els retrets als periodistes van posar el punt final a l’acte sobre la llibertat d’expressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona