Política

El xoc pel groc arriba al ple

Cs legitima la retirada de símbols grocs al carrer traient un llaç de l’escó del govern situat al seu davant

En negar-se a tornar-lo a lloc, el president del Parlament suspèn el ple i s’acorda traslladar el llaç al costat del president Torra

El ple d’ahir al Parlament tenia la particularitat que era el primer en què als escons del govern hi seia tot sol el president perquè l’executiu que ell ha nomenat encara no ha pogut prendre possessió ja que el govern espanyol, investit en la màxima autoritat a Catalunya pel 155, ha decidit no publicar els nomenaments al Diari Oficial de la Generalitat (DOGC). Però serà recordat pel dia que Cs va legitimar retirar símbols grocs dels carrers tot traient un llaç d’un escó que no és del seu grup.

Al moment d’asseure’s els diputats als seus seients, un llaç groc recolzava a la primera fila governamental, sobre l’escó situat justament davant del de la cap de l’oposició, Inés Arrimadas. Durant la presentació que el Síndic Major, Jaume Amat, va fer dels comptes de la Generalitat del 2014, el diputat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, es va aixecar i va tombar sobre el seient de l’escó davanter el llaç que recolzava sobre el respatller.

Durant la intervenció del Síndic Major, Arrimadas va abandonar l’hemicicle i els diputats de Cs van córrer un lloc, de manera que Carrizosa va ocupar l’espai de la presidenta de grup. Acabada la intervenció del Síndic, la diputada de JxCat Elsa Artadi va tornar a aixecar el llaç groc abans de sortir de l’hemicicle. Aleshores Carrizosa va recórrer a la ja habitual qüestió d’ordre per demanar al president de la cambra que es retirés el llaç groc de l’escó del govern perquè no el volien tenir al davant del seu grup i entenent que “no representa ningú” perquè “no hi ha govern”. O es treia o el traurien ells, anunciava.

“Vostès no trauran res”, li responia Torrent demanant-li primer i exigint-li després que no convertís la sessió en “una olla de grills o un pati d’escola”. Demanava d’acabar a les bones el debat i anunciava que, un cop finalitzat, cridaria a reunió tots els grups per evitar repetir l’espectacle. Davant la negativa de Torrent a permetre-li treure el llaç perquè l’escó corresponia als membres del govern, Carrizosa va replicar-li que, precisament per no convertir la sessió en un “pati d’escola” trauria el llaç que Artadi havia aixecat a l’escó després que ell l’hagués tombat. I així ho va fer, però aquest cop el va agafar i el va amagar entre el seu grup parlamentari. “Vostè no és ningú per treure símbols dels escons d’aquest Parlament”, li advertia Torrent, molest i tens, tot exigint-li que retornés el llaç al seu lloc.

Entre rialles i negatives dels seus companys de grup, Carrizosa feia que no amb el cap en actitud sorneguera. Torrent li va advertir que, si no tornava el llaç a lloc o l’entregava als serveis de la cambra, es veuria obligat a suspendre el ple. Dolgut per la desobediència, ho va fer tot convocant els grups a capítol.

A la sortida de l’hemicicle, va ser la diputada de la CUP Natàlia Sànchez qui va recollir el llaç i el va entregar als passadissos als diputats d’ERC Sergi Sabrià i Toni Castellà. En la represa del ple, després d’una hora de reunió, el president Quim Torra entrava amb el llaç a la mà i el recolzava a l’escó del seu costat, ja a l’altra banda de la filera de Cs. Torrent reprenia la sessió com si no hagués passat res.

Però aleshores va ser Natàlia Sànchez qui, en la seva intervenció, va reprendre el fil del succeït. Va advertir a Ciutadans que, amb la seva “croada patriòtica contra el color groc”, avalen “i donen ales a la ultradreta violenta” perquè, segons ella, “el feixisme” necessita d’aquest tipus de complicitat des de les institucions “per campar impunement pel carrer”. Una complicitat que, concloïa, els hauria de “fer vergonya”. En abandonar l’atri, Sànchez penjava davant de l’escó d’Arrimadas un full on es podia llegir “Stop fascism”, un paper que retirava immediatament la diputada de Cs Sonia Sierra.

En assabentar-se que mitjans públics informaven que a la reunió pel llaç s’havia acordat unànimement situar-lo a l’escó del costat del president Torra, el diputat de la CUP Carles Riera va demanar la paraula per negar que la seva formació hi estigués d’acord i va acusar Carrizosa de feixista per haver-se comportat de “manera agressiva i violenta”, segons ell, en retirar el llaç. Per al·lusió, Carrizosa va respondre que feixisme és el “supremacisme” de situar en l’espai públic símbols ideològics i va demanar que, per respectar la neutralitat dels escons del govern, se’n reguli l’ús de símbols en endavant.

Torrent decideix
El llaç el va posar JxCat, no per provocar, diuen, sinó com a símbol dels membres del govern empresonats. El president Torrent va proposar la sortida de compromís que van acceptar tots els grups excepte la CUP, que ho va considerar una cessió a l’actitud de Cs, que considera feixista.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona