Política

Conte topa amb esculls per formar govern a Itàlia

El candidat antieuropeu a ministre d’Economia provoca friccions amb el president

Brussel·les llança un altre avís

Giuseppe Conte, primer ministre italià in pectore, té problemes per tancar la composició del seu govern, una feina bloquejada per l’elecció del titular de Finances, enmig de tibants negociacions en el si de l’aliança entre els populistes del Moviment 5 Estrelles (M5E) i la Lliga (extrema dreta).

Després d’una nova jornada de discussions, Conte va tornar a reunir-se ahir a la tarda amb el president de la República, Sergio Mattarella, per informar-lo de l’estat de les seves gestions sense presentar-li, però, cap llista del futur gabinet. Dijous, s’havia reunit amb representants de tots els partits parlamentaris i ahir al matí ho va fer, durant més d’una hora, amb Luigi Di Maio i Matteo Salvini, líders del M5E i de la Lliga, respectivament.

La tasca d’elaborar la llista ministerial s’està revelant complicada per aquest jurista de 53 anys sense cap mena d’experiència política prèvia i totalment desconegut a Itàlia fins fa només uns dies, quan Di Maio i Salvini el van escollir perquè cap dels dos no volia veure l’altre al capdavant del govern. Segons els mitjans, Salvini tindria la cartera d’Interior i Di Maio dirigiria un gran ministeri per al desenvolupament econòmic i Treball. El nom que crea més maldecaps i sobre el qual la Lliga insisteix per a la cartera estratègica d’Economia i Finances és el de Paolo Savona, antic ministre de 81 anys i molt crític sobre l’evolució de la UE i l’euro. Salvini defensa amb dents i ungles el nomenament d’aquesta “personalitat eminent, reconeguda i apreciada”, fins al punt d’haver provocat la indignació del president Mattarella, que va recordar al líder de la Lliga que només el president de la República i Conte poden elegir els ministres.

Poc convençut de l’autoritat de Conte enfront dels pesos pesants polítics que formaran part del seu govern, Mattarella, garant del respecte dels tractats internacionals i elegit per un Parlament dominat llavors pel centreesquerra, es batrà perquè Itàlia respecti els seus compromisos europeus. “Deixem a Conte l’honor de proposar els noms” dels ministres, va replicar ahir Salvini, que, segons va dir, es limitarà a oferir “humilment” alguns consells.

“Política responsable”

Però el suspens creat al voltant de la designació del futur ministre de Finances continuava inquietant, ahir, els mercats financers. La Borsa de Milà va tornar a caure i la prima de risc italiana es va enfilar a la tarda als 217 punts, el seu màxim des de desembre del 2013, abans de tancar als 206 punts.

Brussel·les va tornar a llançar una advertència a Itàlia. “El missatge de la Comissió Europea és molt clar: és important que Itàlia continuï mantenint polítiques fiscals i macroeconòmiques responsables”, va dir el vicepresident de l’executiu comunitari, Valdis Dombrovskis. Per a Salvini, però, “quan es passi de les paraules als fets, tots els que ara estan inquiets es tranquil·litzaran perquè l’ objectiu és el de fer créixer Itàlia”.

LA FRASE

Estem treballant per assegurar el govern del canvi com més aviat millor
Luigi di Maio
LÍDER DEL MOVIMENT 5 ESTRELLES


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona