Política

La fiscalia vol limitar la llibertat d’expressió

El nou tinent fiscal de la fiscalia de Catalunya assegura que els espais públics “s’han ocupat de manera irregular”, com ara les platges

Insta els Mossos i les policies a actuar “per evitar enfrontaments entre particulars”

“Actuarem contra actes barroers i de coacció”, va sostenir Ariche

La llibertat d’expressió delimitada per evitar enfrontaments. És el missatge que va donar ahir Pedro Ariche en prendre possessió del càrrec de tinent fiscal de la fiscalia superior de Catalunya; és a dir, la mà dreta del fiscal superior, Francisco Bañeres. “Les policies més properes als ciutadans i els Mossos, com a policia integral de Catalunya, heu de vetllar per la correcta convivència de tots els espais públics i evitar que es produeixin situacions de confrontació quan aquests, i particularment els destinats a l’oci, s’ocupin de manera irregular a través de formes que res tenen a veure amb la llibertat d’expressió”, assegurava el número dos de la fiscalia catalana fent referència a la polèmica sorgida per la plantada de creus a la platja. I hi afegia: “És exigible a aquests cossos policials que adoptin mesures necessàries per evitar que aquestes indesitjables situacions es produeixin i a més que impedeixin enfrontaments entre particulars com per desgràcia hem vist recentment”.

En l’acte, a la seu de la fiscalia superior, al carrer Pau Claris de Barcelona, i amb la presència de càrrecs de la fiscalia, l’advocacia i dels cossos de policia, com ara el comissari en cap dels Mossos, Ferran Lopéz, Ariche va recordar l’“amic” i difunt José María Romero de Tejada, i també es va adreçar a una part dels catalans. “Em vull adreçar a tots aquells ciutadans i ciutadanes de Catalunya que en aquests mesos han rebut directament o indirectament actes de coacció, d’amenaça, de discriminació o de rebuig públic per raó de les seves idees, del seu origen o per la seva voluntat ferma de respectar la legalitat, alguns d’ells presents en aquesta sala, la fiscalia superior i les fiscalies territorials estarem pendents d’aquests actes barroers que res tenen a veure amb una pacífica convivència.”

En el seu atrevit discurs, Ariche –fins ara cap del servei de delictes econòmics de la demarcació de Barcelona, àmbit compartit 14 anys amb Bañeres, segons va recordar, i jutge en excedència– va repartir feina per a tothom, fins i tot al nou president de la Generalitat, Quim Torra. “Les relacions de la fiscalia superior amb el govern de la Generalitat, que encara no està oficialment constituït, una situació que és desitjable que no es perllongui més temps, seran dins la legalitat constitucional i estatutària, i de respecte institucional”, declarava en català Ariche. I assegurava: “Les institucions públiques han de ser representatives de tots els ciutadans i no poden estar permanentment segrestades per la ideologia, que és pròpia dels partits polítics”, i va reblar: “Qui demana diàleg també ha de saber cosir i representar tots els ciutadans de Catalunya.”

A més, el número dos de la fiscalia va citar una llarga llista d’instal·lacions al territori amb greus deficiències i que han de ser “dignes” perquè hi puguin treballar els fiscals, com ara Mollet del Vallès, Vic, Manresa, Sant Boi de Llobregat i Badalona. També va desitjar que els fiscals puguin tornar aviat al Centre d’Estudis Jurídics a fer formació, mesura trencada per la fiscalia a causa del seu recel pel procés d’independència.

El 23-F i la llei

Ariche va recordar que durant el cop d’estat d’uns guàrdies civils al Congrés, el 23 de febrer del 1981, estava estudiant i que el seu professor de dret penal a Lleida Gonzalo Quintero va aturar la classe, tot recordant-los l’article 483 del Codi Penal que sanciona els funcionaris que continuïn en el seu càrrec sota el comandament dels alçats. “Aquesta primera lliçó, que sempre he tingut present, i encara més en dates recents –va dir Ariche–, ens recorda que els funcionaris hem de ser els primers a complir la llei però també a defensar-la i reposar-la d’aquells que l’han trencat i substituït per la seva particular arbitrarietat.” Finalment, Ariche també va llançar un avís per a navegants a les fiscalies territorials en afirmar que la fiscalia superior, tal com marca el principi d’unitat d’actuació, actuarà com a “homogeneïtzadora dels criteris d’actuació i resposta” de les diferents causes, a banda d’oferir-los proximitat i treball en equip. El primer repte serà aquest estiu quan s’hagin de tirar endavant o arxivar les causes contra els alcaldes per l’1-O. El fiscal superior confia en Ariche, del qual va destacar el “seu rigor científic” i el fet que sap crear “entorns amables” davant la dificultat.

LES FRASES

Els funcionaris som els primers a complir la llei i també a defensar-la quan és substituïda per una arbitrarietat
Qui demana diàleg també ha de saber cosir i representar tots els ciutadans de Catalunya
Pedro Ariche
tinent fiscal F.S. Catalunya

Detingut un jove a Premià de Dalt per amenaces a Cs

La policia espanyola va detenir ahir un jove de 20 anys de Premià de Dalt que divendres va insultar el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, a través de Twitter, després que aquest retirés un llaç groc dels escons dels polítics empresonats. D’altra banda, el jutge de l’Audiencia Nacional José de la Mata va deixar ahir en llibertat el veí de Torroella de Montgrí, retingut per haver amenaçat a través de les xarxes socials el líder del PPC, Xavier García Albiol, segons l’ACN. Li atribueix un delicte d’amenaces i li ha imposat l’allunyament virtual i físic d’Albiol. En la mateixa causa, investiga amenaces als líders de Cs, Albert Rivera i Inés Arrimadas, per unes pintades a Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El PSC es dispara en l’enquesta del CEO i ERC i Junts es disputen el segon lloc

barcelona
GIRONA

La CUP proposa més habitatge públic per ajudar els joves a emancipar-se

GIRONA
guerra a Europa

La corrupció torna a sacsejar el govern ucraïnès

barcelona

Carles Sastre elegit nou president d’ERC-SOM de Roses

roses
Estat espanyol

El PSOE ajorna la comissió federal que ha d’aprovar la llista per a les europees

barcelona
política

Òmnium penja cartells arreu del país amb el lema ‘Protestar no és terrorisme’

barcelona
política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença amb moltes cares noves

girona