Política

El Síndic exigeix diàleg i la llibertat dels presos polítics

Assegura que l’Estat espanyol ha vulnerat drets fonamentals en les actuacions judicials i polítiques durant l’1-O i el 155

També considera que s’han trencat les costures del dret penal

“La instrucció de delictes com ara rebel·lió, sedició, terrorisme o organització criminal, entre d’altres, sembla buscar càstigs exemplaritzants i un efecte dissuasiu de determinades posicions polítiques en el futur.” El Síndic de Greuges s’expressa amb aquesta contundència en el darrer informe presentat ahir, en què analitza les accions judicials sobre el referèndum, l’aplicació del 155 i els drets que, segons la institució, ha vulnerat l’Estat espanyol. En aquest sentit, Rafael Ribó demana l’alliberament immediat dels presos polítics fins que se celebri el judici, diàleg entre Catalunya i l’Estat, i la recuperació de tot l’autogovern.

L’estudi, La vulneració de drets fonamentals i llibertats públiques en ocasió de la reacció penal a partir de l’1-0 i l’aplicació del 155 CE, evidencia que l’Estat espanyol i les seves instàncies judicials han trencat totes les costures del dret penal perquè la situació que es viu a Catalunya s’hauria d’haver tractat més des d’un punt de vista de desobediència al Tribunal Constitucional que no pas amb causes judicial per delictes tan greus com la rebel·lió. “La reacció dels tres poders de l’Estat s’ha caracteritzat pel recurs a mesures excepcionals com ara l’aplicació de l’article 155 (interpretat, a més, de manera extensiva) i l’aplicació forçada del dret penal”, indiquen les conclusions de l’estudi, que ahir va ser lliurat al president del Parlament, Roger Torrent. Per tant, segons l’anàlisi, hi ha hagut una sèrie de vulneracions de drets en aquest procés des de l’1 d’octubre; el més greu de tots, la privació de llibertat dels Jordis o dels consellers. “La restricció a la llibertat personal de diversos dirigents polítics i socials per la via d’un ús abusiu i desproporcionat de la mesura cautelar de privació de llibertat constitueix potser la vulneració més flagrant de drets fonamentals”, hi afegeix.

Continuant amb aquesta vulneració, també recorda que la dissolució del Parlament i del govern a través de l’article 155 afecta el dret de participació política, el mateix context que es va donar quan el jutge Pablo Llarena i La Moncloa van impedir les investidures de Carles Puigdemont, Jordi Sànchez o Jordi Turull. En la mateixa línia, sempre segons el Síndic, no s’han respectat el dret a defensa, la llibertat d’expressió o la imparcialitat judicial, i també denuncia, una vegada més, que la Guàrdia Civil i la Policía Nacional van actuar d’una manera “desproporcionada” en el referèndum de l’1-0.

Conclusions

Arran d’aquest panorama, l’informe exposa diverses recomanacions: la llibertat dels presos polítics “mentre no se celebri un judici amb plenes garanties i hi hagi sentència ferma”; un diàleg “constructiu” entre Catalunya i la resta de l’Estat espanyol, que no s’emmarqui només en les institucions, sinó que s’hi s’impliqui la societat civil; enfortir les “garanties democràtiques” que asseguren l’exercici dels drets i les llibertats fonamentals; respectar el principi de la legalitat penal; davant la “desproporció del tractament penal” recuperar el principi de la mínima intervenció penal i proporcionalitat en l’aplicació taxativa del Codi Penal; la “dilucidació” de les responsabilitats per la violència emprada el dia 1 d’octubre i el restabliment “complet” de l’autogovern, sense intervenció en la gestió ni en les finances econòmiques.

Està previst que Ribó, que va demanar que l’informe es debati en el ple de Parlament, enviï l’estudi als alts estaments internacionals.

Els fets descrits pel fiscal i els jutges [sobre la suposada violència] són argumentalment artificiosos
L’ús abusiu de la mesura cautelar de privació de llibertat és la vulneració més flagrant de drets fonamentals
[1-0] La policia va actuar d’una manera desproporcionada i va causar un dany superior al mal que volia evitar

“Clima de convivència” a Catalunya

Aquests últims dies s’han viscut cert episodis de tensió amb la instal·lació de creus grogues a la platja i amb l’afegitó de la carta del delegat del govern espanyol, Enric Millo, que demanava als alcaldes que gestionessin els espais públics per evitar certes crispacions. Respecte a aquesta qüestió, Ribó va recordar que el Consell d’Europa elogia des de fa anys “el clima de convivència” de la societat catalana, amb una “resposta molt integradora” i lluny dels enfrontaments que s’han viscut en altres països europeus. El síndic, però, no es va voler estendre més, ja que en les properes setmanes presentarà un informe sobre la llibertat d’expressió als espais públics i comuns. Això sí, Ribó va voler deixar clar que els seus estudis no estan polititzats –Cs ha criticat reiteradament que el Síndic “és un engranatge més del procés”– i, per tant, no actua amb por quan els redacta. “El dia que un defensor d’un poble actuï per por ha de dimitir”, va matisar, i va defensar que el seu “encàrrec principal és garantir drets i llibertats” i que “totes les actuacions” que ha realitzat “han estat sempre amb aquest nord”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom