Política

Mattarella escull ‘premier’ i obre la via a noves eleccions

Carlo Cottarelli dirigirà un govern tècnic per mirar d’aprovar el pressupost abans de convocar comicis anticipats, al setembre com a molt d’hora

Di Maio anuncia protestes, dissabte a Roma

El president d’Itàlia, Sergio Mattarella, va avançar ahir la perspectiva d’eleccions anticipades en nomenar l’exdirectiu de l’FMI Carlo Cottarelli com a primer ministre, amb l’encàrrec d’aprovar el pressupost i preparar la pròxima cita electoral.

Mattarella va designar Cottarelli al capdavant d’un executiu tecnòcrata “de servei” després d’haver fet saltar pels aires l’acord de govern firmat pels populistes de la Lliga i del Moviment 5 Estrelles (M5E), guanyadors de les eleccions del 4 de març, en vetar el candidat de la coalició a ministre d’Economia, el veterà Paolo Savona, contrari a l’euro. Els dirigents leghista i grillino, Matteo Salvini i Luigi di Maio, van acusar ahir el president de la República d’haver traït els electors.

Després de rebre l’encàrrec de Mattarella, Cottarelli va anunciar als periodistes que les noves eleccions tindran lloc a la tardor o a principis de l’any vinent, si el seu govern obté la confiança del Parlament. Exponent de la disciplina fiscal, també va voler enviar un missatge de tranquil·litat als mercats: “Puc garantir absolutament que un govern dirigit per mi assegurarà una gestió prudent dels nostres comptes públics.”

Amb tot, la perspectiva de noves eleccions va generar inquietud en els inversors, que temen que els comicis es converteixin de facto en un referèndum sobre la pertinença d’Itàlia a l’euro. La cotització de la divisa europea va tornar a caure i la prima de risc es va enfilar fins als 232 punts. L’últim pas que ha fet Mattarella va tornar a provocar la indignació de Salvini. “Això no és una democràcia, no es respecta el vot popular”, va afirmar el líder de la Lliga. “Les pròximes eleccions seran un plebiscit entre el poble i la vida real, i les velles castes polítiques i els «senyors de la prima de risc»”, hi va afegir.

Berlusconi podria tornar

En la mateixa línia, el líder del M5E, Luigi di Maio, va penjar un vídeo a Facebook anunciant una mobilització, dissabte a Roma, contra el vet de Mattarella. També va demanar als seus simpatitzants que pengin la bandera italiana al balcó per demostrar “l’orgull de ser ciutadans italians” i que publiquin a les xarxes socials missatges de rebuig a la decisió del president de la República amb l’etiqueta “el meu vot compta”.

Cottarelli ha d’intentar formar govern i obtenir el suport del Parlament, una empresa pràcticament condemnada al fracàs tenint en compte que Forza Itàlia, de Berlusconi, ja ha dit que hi votarà en contra. Il Cavaliere, que no va descartar presentar-se a les pròximes eleccions ara que ja li han aixecat la inhabilitació, es va mostrar partidari de repetir la coalició amb la Lliga i la ultradretana Germans d’Itàlia.

Cotarelli i el seu govern prendrien possessió davant Mattarella fins a les pròximes eleccions. L’exdirectiu de l’FMI ha rebut l’encàrrec de fer aprovar a finals d’any el pressupost del 2019, un objectiu impossible sense la confiança de les cambres legislatives. En aquestes circumstàncies, les eleccions es podrien celebrar, com a molt d’hora, immediatament després de l’estiu, al setembre.

LA FRASE

Puc garantir que un govern dirigit per mi gestionarà amb prudència els comptes públics
Carlo Cottarelli
PRIMER MINISTRE ITALIÀ DESIGNAT

Macron felicita el president i Merkel avisa el M5E

Redacció

L’eix francoalemany es va pronunciar ahir sobre la decisió del president Sergio Mattarella de barrar el pas al primer govern populista en un país fundador de la UE en nom de la defensa dels interessos italians a Europa. El president francès, Emmanuel Macron, va aplaudir la iniciativa de l’inquilí del Quirinal, el seu “coratge” i “gran esperit de responsabilitat”. Per la seva banda, Angela Merkel va assegurar al populista M5E i a la ultradretana Lliga que està disposada a treballar amb qualsevol govern tot recordant, però, que a la zona euro hi ha “principis” que s’han de respectar, en al·lusió al programa de govern de la coalició leghista i grillina que qüestionava l’austeritat i l’equilibri pressupostari que regeixen a la Unió. La cancellera alemanya va diferenciar entre els partits i els votants i va mostrar certa comprensió pel cop demolidor de la crisi financera, que va liquidar, per alguns, “la promesa de benestar” que era la UE. “No critico un sol votant, ni Alemanya ni Itàlia: som democràcies. Però aquells que reben l’encàrrec de governar han de resoldre els problemes que afecten la gent”, va dir.

Dins d’Itàlia, Mattarella també va rebre el suport dels sindicats. Susanna Camusso, secretària general de la principal central, la Cgil, va afirmar que l’organització “comparteix la decisió del president de la República de respectar la Constitució”. “Mattarella ha actuat en interès d’una cosa fonamental per a Itàlia i els treballadors, com són els tractats internacionals. No he cregut mai que els problemes d’Itàlia amb Europa es puguin resoldre sortint d’Europa, cosa que representaria un afebliment gegantí. L’últim que necessitem els treballadors i els jubilats és sortir de l’euro”, hi va afegir.

Quant al Partit Demòcrata de l’exprimer ministre Matteo Renzi, ha anunciat la seva conformitat amb el programa de govern esbossat per Cottarelli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona