Política

Joaquim Morillo

Alcalde de La Vajol

“Reobrir l’escola del poble seria un èxit”

“Donem facilitats a totes les persones que vulguin venir a viure a la Vajol”

“Voldria poder acabar els projectes endegats”

Te 37 anys i és ramader de professió. Es va presentar per primer cop per accedir a l’alcaldia sota les sigles del PDeCAT. És l’alcalde del poble més petit de la demarcació.

Fa tres anys que ocupa l’alcaldia sota les sigles del PDeCAT. Era el primer cop que aspirava al càrrec i va fer-ho competint amb una altra llista, d’ERC. L’equip de govern està format per ell, la tinenta d’alcalde Paquita Jaén i la regidora Dolors Manzanera.

Què el va portar a presentar-se com a alcalde de la Vajol?
Mai no m’havia plantejat ocupar l’alcaldia, però sempre m’ha agradat estar a prop dels veïns i col·laborar amb les activitats que s’organitzen al poble. I en un moment donat vaig pensar que podia ser jo el que podia oferir aquesta vocació de servei que necessiten sobretot els pobles petits.
En quina situació es va trobar el consistori quan hi va accedir?
Econòmicament, l’Ajuntament estava al corrent. Però de seguida ens vam adonar que es feia el que s’havia fet sempre. Nosaltres des del primer dia vam voler-li donar un punt de dinamisme i vam buscar la implicació de tothom. Creiem que el treball en equip és imprescindible.
Quins objectius es va marcar per a aquest mandat?
El principal objectiu va ser que no podíem parar de treballar cada dia, que havíem de fer tot el que calgués per intentar revalorar el poble, de manera que tots els veïns s’hi poguessin sentir identificats.
Quines actuacions han fet?
En l’àmbit d’inversions hem fet diversos arranjaments de carrers. Des de fa poc tenim un nou magatzem municipal. I hem instal·lat un sistema de supervisió i control de l’abastament de la xarxa d’aigua per garantir una aigua de qualitat.
Segons les dades del padró del 2017, la Vajol és, amb un total de 85 veïns, el municipi de les comarques gironines amb menys habitants. Quins són els reptes principals en un poble tan petit?
Doncs sí, malauradament la població és la que tenim. Justament quan nosaltres vam entrar al consistori, l’escola va haver de tancar perquè no hi havia prou nens per mantenir-la oberta. En aquest sentit, el repte principal és donar facilitats a tots aquells que mostrin interès per venir a viure a la Vajol, ja sigui simplificant la llicència per poder construir com en l’ocupació de les cases que actualment són buides facilitant el lloguer per part dels propietaris.
Què caldria per tornar a posar l’escola en marxa?
Per poder-la obrir caldria un mínim de cinc nens en edat d’estar escolaritzats. Reobrir l’escola seria un èxit, perquè donaria vida al poble. I a més les famílies no haurien de sortir-ne per portar els nens a escoles de municipis veïns.
La situació geogràfica del poble, a tocar de la frontera, i els episodis de la història contemporània fan d’aquest municipi un reclam turístic. S’aprofita prou?
La veritat és que en aquest sentit sempre s’ha estat treballant per poder atreure l’atenció de tots aquells que mostren interès a venir a la Vajol a fer-hi una visita. Tenim traçats per fer a peu que mostren part de la història del municipi, com ara el camí d’exili. I ara estem treballant molt en la petita joia del poble que és la mina Canta o mina d’en Negrín. També estem fent tràmits per declarar-la bé cultural d’interès local (BCIL). I recentment, la Diputació de Girona ens ha atorgat una subvenció de 16.000 euros per a la conservació i restauració de monuments.
Té previst tornar-se a presentar a les eleccions municipals de l’any vinent?
Sí que m’hi tornaré a presentar. M’agradaria poder dur a terme totes aquelles coses que en quatre anys no hi ha temps material d’executar, com ara la modernització del sistema de depuració de les aigües grises i l’eficiència energètica de l’enllumenat públic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona
orient mitjà

Von der Leyen demana a Israel i l’Iran que frenin l’escalada

barcelona
índia

Arrenca el procés electoral més gran i més llarg del món

barcelona

Israel llança un atac limitat de represàlia contra l’Iran

barcelona