Política

La censura pren volada

Rajoy afronta la por de ser el primer president desallotjat de La Moncloa per una moció

El PNB manté el dubte d’entronitzar Sánchez i vol retenir els 540 milions d’inversió

Cs cita Solana o Jáuregui a la desesperada

Una ovació tancada de trenta segons a manera de catarsi per defensar-se de la por va ser la rebuda dels diputats del PP ahir al Congrés a Mariano Rajoy, que avui es juga el tot o res en la quarta moció de censura que viu un president espanyol des de la democràcia però que, a diferència de les tres anteriors, té l’emoció de poder prosperar. Mentre el líder del PSOE, Pedro Sánchez, arriba al dia clau havent aconseguit que el que va néixer com una iniciativa quixotesca a ulls del PP sigui ara una amenaça real de mudança a La Moncloa, Rajoy viu la por de ser el primer president espanyol desallotjat per una moció de censura i a dos anys del final de la legislatura. El PNB, pressionat fins al final per Rajoy i per Sánchez, manté el dubte d’entronitzar l’aspirant socialista i busca la millor via de conservar els 540 milions d’inversió pactats en els pressupostos del 2018 i, alhora, allunyar les eleccions per no afavorir un triomf de Ciutadans.

El Congrés inicia avui a les nou del matí una sessió tan excepcional que té només tres precedents en quaranta anys: la moció de Felipe González contra Adolfo Suárez el 1980, la d’Antonio Hernández Mancha (Alianza Popular) contra el PSOE de González el 1987, i la de Pablo Iglesias contra Rajoy del juny del 2017. A diferència dels precedents, en què el proposant era el primer que assumia la derrota d’entrada i aspirava a guanyar una imatge presidencial i prou, el debat que s’obre avui i conclou demà amb la votació és el primer de resultat incert en què La Moncloa –i tota l’administració estatal des del 2011– està en joc.

Amb el vot a favor segur de Podem i de Compromís i amb el sí previst d’ERC i del PDeCAT, el desenllaç es dirimeix a Sabin Etxea, seu del PNB. Si ja va ser un repte explicar a les bases el sí al pressupost del 2018 en plena vigència del 155 –en contra de la promesa de l’Aberri Eguna– però hi havia el premi de l’alça de les pensions de tots i de 540 milions per als bascos, ara el PNB viu el vertigen de ser vist als batzokis com el salvavides del PP condemnat per haver-se lucrat de la corrupció de la Gürtel, i això l’empeny a entronitzar Sánchez. “No hi ha novetat, no news”, deia ahir el portaveu del PNB, Aitor Esteban. El PNB vol esperar a l’últim instant per comunicar el vot, i mirant de reüll què fa el PDeCAT.

Iglesias intueix el canvi

Davant un PP que guarda la bala insòlita de tombar el propi pressupost si fos Sánchez qui el gestiona, el lehendakari, Íñigo Urkullu, també sap que, si no triomfa demà la moció del PSOE, pot triomfar més endavant una segona moció de Podem –avalada per Cs– que converteixi els comptes pactats en paper mullat i amb un agreujant: que imposi unes eleccions anticipades a la tardor o a l’hivern que precipiti l’ascens d’Albert Rivera. Per això, el líder de Podem, Pablo Iglesias, confessa el pressentiment que Rajoy serà desallotjat i Sánchez serà president: “Ho percebo. És una sensació. Crec que l’ambient assenyala que votaran a favor tots els que han de votar a favor.”

A la trinxera oposada, el president de Ciutadans, Albert Rivera, afronta el dia en terra de ningú, i ahir va irrompre amb una idea nova a la desesperada per ressuscitar la seva quota de protagonisme: que el candidat no sigui Sánchez sinó un veterà socialista retirat com Javier Solana, Ramón Jáuregui o Nicolás Redondo Terreros, i llavors sí que tindria el vot de Cs.

Cadira per a Sánchez

L’anomalia del dia d’avui arrencarà amb la col·locació de Sánchez, que no té cap escó perquè va dimitir com a diputat l’octubre del 2016 i necessita ser assegut en una cadira ad hoc. L’ordenament espanyol, a diferència del català, no exigeix ser diputat per ser president del govern.

El debat arrencarà amb una presentació que el PSOE deixa al secretari d’organització, José Luis Ábalos. Més tard, serà el mateix Sánchez qui pugi a la tribuna d’oradors per reivindicar-se sense límit de temps. Quan acabi el seu discurs, immediatament Rajoy el pot replicar també sense limitació de temps. En la de Podem del juny del 2017, Rajoy ja va replicar tant la presentadora Irene Montero com l’aspirant Iglesias.

Esgotada l’oportunitat de rèplica de Rajoy, el Congrés suspendrà la sessió i la reprendrà a la tarda amb la intervenció de tots els grups, i de menor a major, amb la qual cosa els primers a parlar seran el PDeCAT, el PNB i ERC, i el torn de Podem i Ciutadans arribaria previsiblement demà.

La votació que dictarà sentència tindrà lloc demà per crida, i Sánchez necessita aconseguir els 176 vots que delimiten la majoria absoluta. Si obté el sí de Podem, el PNB, ERC i el PDeCAT, Sánchez seria elegit president amb 178 vots a favor i Rajoy abandonaria l’hemicicle ja com a expresident.

La dona de Bárcenas, a la presó

Rosalía Iglesias, la dona de l’extresorer del PP Luis Bárcenas, ha dormit aquesta nit per primera vegada a la presó madrilenya de Soto del Real, acomodada al mòdul de dones número 13. La sala penal segona de l’Audiencia Nacional no havia decretat el seu ingrés incondicional a la presó, sinó que li imposa el pagament d’una fiança de 200.000 euros, però Iglesias no va poder reunir l’import, i ahir va passar una primera nit a la presó a l’espera d’aplegar la quantitat exigida.

Tot i ser condemnada a quinze anys de presó en la sentència del cas Gürtel, la mateixa sala sentenciadora havia considerat que el fet que el seu marit estigui pres –també a Soto del Real– “pot pal·liar” el risc de fuga de Rosalía Iglesias. Al risc de fuga precisament al·ludia la fiscalia anticorrupció per exigir el seu ingrés a la presó sense fiança, un prec que l’Audiencia va denegar. El tribunal, això sí, no pot “obviar l’important quantitat de recursos econòmics que el matrimoni va arribar a acumular amb la il·lícita activitat desplegada per ambdós cònjuges”.

En l’afany per no passar ni un dia a la presó, Iglesias va arribar a l’extrem d’esprémer tot el dramatisme relacionat amb la creixença del seu fill, Willy Bárcenas, que no és un nen sinó que té 29 anys. “Si el meu fill es queda sense pare, almenys que li quedi la mare”, va arribar a implorar Iglesias als jutges. L’empresonament de la dona de Bárcenas era temut en el PP per l’amenaça velada de l’extresorer de descobrir el pastís com a represàlia.

A més d’Iglesias, el marit d’Ana Mato, Luis Sepúlveda, també ha passat aquesta nit al penal de Soto del Real en no poder aplegar els 100.000 euros de la seva fiança.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per a no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona