Política

Diàleg, presos i 155 fora

Els nous consellers prenien ahir possessió cedint el protagonisme als empresonats i exiliats que no han pogut ser-ho

Torra demana al seu nou homòleg espanyol que assumeixi riscos i promet correspondre-li

El govern pren el control del DOGC i publica ja la presa de possessió

La d’ahir al Palau de la Generalitat va ser una presa de possessió del govern més efectiva que mai tot i que també amb major simbolisme. No només desbloqueja la formació de govern sinó que posa fi automàticament a la intervenció política directa de la Generalitat per part del govern espanyol amb el 155 durant set mesos –la incògnita serà veure fins a quin punt el nou i imprevist president espanyol, el socialista Pedro Sánchez, renunciarà a mantenir la intervenció financera imposada pel govern de Rajoy abans i tot d’executar el 155.

Com a contrapès a l’austera presa de possessió del president Torra, la dels consellers va tenir ahir un simbolisme fora del normal perquè, comptat i debatut, ni Puigdemont ni cap dels exconsellers ha pogut repetir en el càrrec. Torra i el seu nou govern van convertir l’acte d’ahir en un desgreuge i un homenatge a tots ells a través de Lluís Puig, Josep Rull, Antoni Comín i Jordi Turull, els consellers que Torra havia nomenat per un decret que no s’ha fet efectiu per la negativa del govern de Rajoy a legitimar-lo mitjançant la publicació al DOGC. Però també un homenatge a la resta de polítics presos i exiliats a través de l’expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, la veu de la qual els va recordar a tots amb nom i cognoms.

A l’inici de l’acte del migdia al saló Sant Jordi, en presència dels expresidents Maragall, Montilla, Mas, l’alcaldessa Colau i l’absència de l’expresident Pujol, els familiars dels presos polítics i exiliats van rebre un llarg aplaudiment a la seva entrada, com també el mateix president Quim Torra acompanyat del president del Parlament, Roger Torrent. Els crits de “Llibertat” amb què van ser rebuts els familiars es van allargar abans que la Coral Cantiga iniciés la interpretació del Cant de la Senyera.

Després que la filla de Puig, les dones de Rull i Turull i la germana de Comín llegissin els seus discursos de renúncia, el punt àlgid va arribar amb les paraules de l’expresidenta del Parlament en boca del seu marit. Forcadell va recordar Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, Carles Puigdemont, Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Dolors Bassa, Meritxell Serret, Marta Rovira i Anna Gabriel. Després de recordar també tots els ciutadans ferits per les càrregues policials de l’1-O, Forcadell va fer una crida a no oblidar els líders polítics i socials que són a la presó o a l’exili, un gest que va provocar l’aplaudiment dempeus dels assistents a l’acte.

El secretari del govern, Víctor Cullell, va llegir el decret de nomenament dels nous consellers –set homes i sis dones– i Torra els va fer prometre el càrrec.

“D’acord amb la llei”

Els noms forts del govern, Pere Aragonès (ERC) i Elsa Artadi (JxCat), van ser els primers de prometre el càrrec “amb lleialtat al President de la Generalitat” i “al servei de Catalunya” però també “d’acord amb la llei”. Tot seguit feien el mateix Ernest Maragall, Miquel Buch, Josep Bargalló, Alba Vergés, Damià Calvet, Laura Borràs, Ester Capella, Chakir el Homrani, Àngels Chacón, Jordi Puigneró i Teresa Jordà.

El president Torra va tancar l’acte recordant que la presa de possessió significava la fi automàtica del 155, un fet que va demanar prendre “sense eufòria” perquè s’està encara “molt lluny d’on voldríem ser”. Torra va comprometre el govern amb el mandat de l’1-O per “ser dignes” d’un “poble madur” que aquell dia va demostrar “una resistència tenaç i dolorosa” mentre patien les càrregues de la Guàrdia Civil i la Policía Nacional als col·legis electorals.

Un compromís que, segons ell, suposa avançar cap a la consecució d’un “estat independent en forma de república” per a Catalunya. Torra anunciava un pla per recuperar les lleis i mesures socials tombades pel Tribunal Constitucional i reafirmava com a propòsit irrenunciable la restitució del govern Puigdemont, l’alliberament dels presos i el retorn dels exiliats. Però el gest polític més important de Torra va ser la petició de diàleg directe amb el ja nou president espanyol, Pedro Sánchez, tenint en compte que el líder socialista havia pres possessió del càrrec a Madrid poca estona abans. Torra demana a Sánchez diàleg i negociació entre els dos governs i valentia per “prendre riscos” en aquesta interlocució. Si el govern espanyol està disposat a prendre aquests riscos, el català li correspondrà prenent-ne també, li prometia.

La presa de possessió es va fer en presència de representants de tots els grups parlamentaris excepte Cs, PP i la CUP. Els dos primers van fer publicitat de la seva negativa a assistir-hi i la CUP es va limitar a justificar la seva absència per “donar tota la centralitat” a la 1a Assemblea Nacional de Dones que la formació celebrava ahir mateix a Sant Pere de Ribes.

El nou govern català mostrava ahir mateix que havia pres el control del DOGC publicant la presa de possessió dels càrrecs que havia tingut lloc al matí.

Fem un pas al costat amb el mateix esperit de servei amb què vam accedir al càrrec
Antoni Comín
exconseller exiliat
A cada problema, una solució. A pesar de la presó, al meu cor només hi ha gratitud
Jordi Turull
exconseller empresonat
S’ha de poder desplegar l’agenda modernitzadora en infraestructures o medi ambient
Josep Rull
exconseller empresonat

Aragonès diu que aixecaran la intervenció financera

El nou vicepresident del Govern i conseller d’Economia, Pere Aragonès, anunciava ahir que “des de dilluns mateix” s’aixecarà “la intervenció financera” de la Generalitat “per decisió del govern de Catalunya”. Segons informa ACN, Aragonès ho va dir a la tarda a Sant Feliu de Llobregat durant el seu primer acte públic després de prendre possessió. El vicepresident va celebrar que “després de mesos” per fi s’ha constituït el govern de la Generalitat i “s’ha acabat el 155”. “Ja no hi ha 155 ni intervenció de les finances”, exclamava. Aragonès també va demanar diàleg a Sánchez: “No renunciï a res, tampoc nosaltres renunciarem a res, però hem de situar el diàleg com dos governs responsables. El govern de la Generalitat està disposat i preparat.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA