Política

Esbandint l’article 155

Els nous consellers acudeixen als seus despatxos entre aplaudiments dels treballadors

Puigneró aixeca el 155 digital

Malestar al govern perquè el Ministeri de l’Interior només autoritza les visites previstes a Estremera

El primer dia feiner del nou govern de la Generalitat va estar marcat per l’emoció d’esbandir el 155 amb un sentiment agredolç de tornada a la feina sense els empresonats a Madrid i sense els exiliats en diversos punts d’Europa. Estava previst que els nous consellers visitessin els seus predecessors a les presons, però el Ministeri de l’Interior només autoritza les visites d’Oriol Junqueras i Raül Romeva a Estremera. La resta han quedat suspeses. El govern va expressar el seu malestar per les traves burocràtiques i espera completar les visites restants en els propers dies. Sí que es mantenen els traspassos a Brussel·les. Només els consellers d’Interior, Miquel Buch, i d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, van preferir no fer cap acte públic en el seu primer dia. Buch es va reunir en privat amb comandaments dels bombers i els Mossos. La resta de consellers van ser rebuts entre aplaudiments.

Pere Aragonès

Un dels pesos pesants del nou govern, Pere Aragonès, vicepresident i conseller d’Economia, va celebrar la fi de la intervenció financera que el govern de Mariano Rajoy va aplicar al juliol i va esprémer el setembre de l’any passat. A la porta del departament, amb una imatge de Junqueras i un comptador dels dies que fa que és a la presó, Aragonès es va congratular que la Generalitat recuperés ahir el control de les despeses, que les bestretes del sistema de finançament es tornin a ingressar als comptes de la Generalitat, que decaiguin les declaracions responsables que havien d’acompanyar les contractacions i que s’elimini el vistiplau necessari d’Hisenda en qualsevol pagament. Tanmateix, encara quedaran per aixecar aspectes de control financer com la informació mensual que s’ha de remetre des del 2015 al ministeri. Justament, el secretari general del PSOE, José Luis Ábalos, assegurava ahir que es mantindrà la intervenció financera fins que es normalitzi la situació a Catalunya, però no va concretar a quines mesures es referia ni què entén per normalitat.

Elsa Artadi

En el seu primer acte públic, la inauguració de la jornada Les competències professionals a la Catalunya del 2030 al Palau Robert, la consellera de la Presidència i portaveu del govern, Elsa Artadi, va avançar que el dia “més important” de la seva vida política serà quan pugui deixar el departament perquè l’encapçali de nou Jordi Turull. En una entrevista a Catalunya Ràdio, va defensar que el govern no pot renunciar al dret a l’autodeterminació ni a la unilateralitat, però va remarcar que la prioritat és la negociació, perquè, si no, “haurem d’aconseguir la independència per altres camins, aprofitant febleses i enfortint la nostra societat i les nostres institucions”. “Si renunciem a la unilateralitat, quin missatge estem donant a la població i a Madrid?”, es va preguntar.

Ester Capella

La consellera de Justícia, Ester Capella, va arribar al departament acompanyada de la nova secretària general, Patrícia Gomà, que fins ara era la secretària de Relacions amb l’Administració de Justícia. Capella va fer el traspàs “simbòlic” de la cartera amb el seu antecessor, Carles Mundó, el qual va agrair “la solidaritat de tots els treballadors del departament durant els difícils 33 dies i 33 nits” que va estar a la presó. La consellera va exposar que intentarà complir els calendaris i compromisos fixats i va citar el tancament del centre de la Trinitat –“el qual ja recordo de quan era regidora”, va dir– per dignificar aquest barri de Barcelona. Pel que fa a l’acostament dels presos polítics a presons catalanes, Capella va ser clara: “No és un tema a negociar, és un dret que tenen com fixa la llei, i ho ha de realitzar el nou ministre de l’Interior.” La consellera va reiterar que la causa catalana no hauria d’estar als jutjats, sinó en el marc de la negociació política, a més de no encaixar els fets de l’1-O amb els delictes de rebel·lió, sedició i malversació de fons. Capella anirà avui a visitar Romeva, ja que a partir d’ara Justícia s’encarregarà de les polítiques de memòria històrica, a més d’Afers Religiosos, que depenia de l’antiga Governació.

Ernest Maragall

El nou conseller d’Acció Exterior (abans Afers Exteriors), Ernest Maragall, va arribar a les Cases dels Canonges entre els aplaudiments de la vuitantena de treballadors que el van anar a rebre. “És impossible substituir Raül Romeva; no estem substituint, estem continuant, estem reprenent, tirant endavant el mateix”, va subratllar. El despatx estava tancat i ningú hi ha posat els peus d’ençà del 155. “En aquests metres quadrats, no hi ha entrat ningú en els últims set mesos. Vostès i jo mateix som els primers que hi entrem. Està tot dit.Estem tornant a la vida”, va celebrar. Romeva tenia en una paret una foto d’ell abraçat a Muriel Casals. Ara hi ha penjada la imatge del president Carles Puigdemont i del mateix Romeva. “Vosaltres heu estat la institució que el país havia perdut”, va dir Maragall als treballadors, abans d’acabar amb un “visca Raül Romeva”. Avui el veurà a Estremera.

Laura Borràs

Laura Borràs va arribar a quarts de deu al Palau Marc, seu de la conselleria de Cultura, on va saludar el personal i va anunciar que farà “tàndem” amb el conseller exiliat a Brussel·les Lluís Puig, a qui anirà a visitar avui per formalitzar el traspàs. No era la primera vegada que entrava en aquell despatx: allà mateix, l’exconseller Ferran Mascarell li va proposar dirigir la Institució de les Lletres Catalanes, que va deixar el gener passat quan va esdevenir diputada de Junts per Catalunya. “Avui no hi torno amb gust, en el sentit que qui hauria de ser en aquest despatx és el conseller Puig”, va lamentar.

Chakir el Homrani

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, també va rebre els aplaudiments dels treballadors, a qui va agrair la feina dels darrers mesos. Al matí ja va comentar amb els periodistes els resultats de les estadístiques de l’atur del maig. La visita a l’exconsellera Dolors Bassa a la presó d’Alcalá-Meco haurà d’esperar. “Tinc ganes de conèixer la seva visió sobre la situació del departament, de fer-li una abraçada com a bons amics que som i d’escoltar-la, perquè és una veu qualificada”, va dir, i va insistir a reclamar l’alliberament dels presos polítics: “La volem veure a casa, perquè no es mereix el que està patint, ni ella, ni els altres presos ni els que són a l’exili.” Tant El Homrani com Bassa havien desenvolupat diversos càrrecs en el sindicat UGT a Barcelona i a Girona, respectivament.

Teresa Jordà

Una llampant catifa groga esperava l’arribada de la nova consellera d’Agricultura, la republicana Teresa Jordà, a qui els treballadors del departament van regalar entre aplaudiments un ram de flors grogues. Asseguda al despatx, l’exalcaldessa de Ripoll es va posar en contacte per videoconferència amb la seva antecessora, Meritxell Serret, exiliada a Bèlgica. Jordà va agrair als funcionaris que hagin aguantat “de manera ferma” la durada del 155.Avui viatjarà fins a Brussel·les per veure Serret en persona.

Josep Bargalló

El conseller d’Ensenyament, Josep Bargalló, que ja ho havia estat en el primer tripartit, tampoc perd el temps. Diumenge era a l’institut El Palau de Sant Andreu de la Barca per donar suport als docents represaliats i ahir es va desplaçar a Badalona, on s’han registrat problemes en les preinscripcions i hi ha falta de places d’escola pública, per reunir-se amb l’alcaldessa, Dolors Sabater, amb qui va adquirir el compromís de desencallar el problema de places de P3 i construir els centres pendents.

Alba Vergés

Alba Vergés va arribar a les deu del matí al Departament de Salut al costat de la secretària general, Laura Pelai, i del director del Servei Català de la Salut, David Elvira. A l’entrada principal l’esperaven un grup de treballadors que la van aplaudir llargament i li van entregar un ram de flors. Vergés els va agrair la feina, igual que al seu predecessor, Toni Comín, exiliat a Brussel·les. A la primera planta, va intercanviar unes paraules amb representants de l’Assemblea de Treballadors i Treballadores per a la Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC). A continuació, va celebrar la primera reunió de treball amb membres del departament, el CatSalut i l’ADIC per analitzar els efectes del 155, estudiar com revertir-ne els danys i abordar els eixos de la legislatura. El primer que va fer va ser instar el nou govern espanyol a derogar el reial decret estatal del PP que denega la universalitat de la sanitat.

Jordi Puigneró

El personal de l’antiga Governació, ara Polítiques Digitals i Administració Pública, va rebre Jordi Puigneró amb cartolines grogues. El conseller va agrair als treballadors la feina feta i “la dignitat” amb què han “aguantat la institució amb el 155 a sobre”. Els empleats li van entregar un escrit amb el manifest fundacional de les ADIC. La primera decisió: aixecar el 155 digital amb la reactivació dels webs President.cat i Govern.cat.

Damià Calvet

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va ser un dels primers a arribar a la seu del departament per ocupar aquell despatx al qual Josep Rull va acudir el dilluns següent a la proclamació de la República. El conseller va signar l’aprovació de fins a 26 expedients urbanístics paralitzats pel 155 i es fixa com a prioritat rescatar la llei contra el canvi climàtic, impugnada per l’Estat.Acompanyat pel seu equip (Marta Subirà, Ferran Falcó, Ricard Font i Agustí Serra), va constatar la feinada que l’espera. La seva conselleria assumeix les polítiques d’habitatge, fins ara a Governació. “Hem de tirar endavant una agenda modernitzadora del país amb valors republicans”, va dir Calvet, que el cap de setmana ja es va entrevistar amb Rull.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia