Política

Torra apressa Sánchez a reunir-se des d’Estremera

Advoca per establir un diàleg “de govern a govern” i alerta que partirà del referèndum de l’1 d’octubre

Pregunta si està davant del PSOE del 155 o del que va despenalitzar els referèndums

El president de la Generalitat, Quim Torra, va tornar a apressar ahir el nou president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a reunir-se, després de l’intercanvi de missatges previs que s’han fet per instar-se a obrir el diàleg. “És urgent que ens veiem, que seiem en una taula i negociem”, va afirmar Torra després de reunir-se amb els exconsellers Josep Rull, Jordi Turull i Joaquim Forn, i, després, amb l’exvicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva. Des que va prendre possessió del càrrec, era la segona vegada que visitava els presos polítics. Aquesta vegada després que, dissabte, prengués possessió del càrrec el nou executiu. Els nous consellers, però, no podran fer avui l’acte simbòlic de traspàs de carteres com preveien inicialment. El Ministeri de l’Interior només va autoritzar que puguin ser visitats l’exvicepresident Junqueras i l’exconseller Romeva.

Segons fonts de l’executiu, els presos van expressar al president de la Generalitat la necessitat que el seu empresonament no es converteixi en “moneda de canvi” de cap renúncia política, ni de la consecució de la independència ni de l’exercici del dret a l’autodeterminació. En un context d’obertura de noves relacions amb La Moncloa, els empresonats s’alineaven perquè no es produeixi cap renúncia, segons les mateixes fonts.

Torra va advocar per parlar “de govern a govern” amb Sánchez. Manté la incògnita, però, de quin president espanyol es trobarà: “Estem davant el PSOE que vol despenalitzar la convocatòria de referèndum o el que va votar el 155?” També va preguntar si el PSOE manté que cal reformular la tipificació del delicte de rebel·lió perquè deixi d’associar-se a cops militars i pugui ser aplicable als dirigents del procés, com va apuntar fa tres setmanes, en el que era una admissió implícita que aquest delicte no seria d’aplicació per als presos polítics i els exiliats, que van actuar pacíficament i des de les institucions. Per Torra, “es tracta de saber si el que l’Estat espanyol vol és que s’apliqui la justícia o es vulgui escarmentar” perquè “el problema no el té l’independentisme sinó la justícia i la democràcia a Espanya”.

El president de la Generalitat, a més, va partir de la base que reivindicarà a La Moncloa el Parlament de Catalunya com a “única sobirania”. “Partim d’un referèndum d’autodeterminació l’1-O i d’una declaració política d’independència, i a partir d’aquí avançarem”, va indicar. Ahir mateix, la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, declarava que l’executiu no pot renunciar a la via unilateral. Torra també va agrair a Turull i Rull que renunciessin als seus càrrecs per fer possible la formació del govern i l’aixecament del 155. El compromís “vital” de l’executiu, va insistir, és la restitució de tots els consellers i del president Carles Puigdemont.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia contra la dona de Sánchez es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona