Política

M. Rajoy se’n va del tot

El líder del PP anuncia que deixa la presidència del partit i que convoca un congrés extraordinari per escollir el seu successor

Rajoy deixa la direcció popular quatre dies després de prosperar la moció de censura que l’ha fet fora de Moncloa

L’expresident espanyol considera que “la gestió de la crisi a Catalunya ha estat bona” perquè “ni hi ha independència, ni Puigdemont és president”

Mariano Rajoy ha anunciat aquest dimarts que deixa la presidència del PP i que es reunirà amb la junta directiva per convocar un congrés extraordinari que pugui escollir el seu relleu. “És el millor per a mi i per al PP. O dit d’una altra manera, és el millor per al PP i per a mi i, per tant, per a Espanya”, ha argumentat davant del Comitè Executiu del partit, reunit després de la victòria de la moció de censura del líder del PSOE, Pedro Sánchez.

Rajoy ha assegurat que ha arribat el moment “de posar el punt final a aquesta etapa”, i ara “el PP ha de seguir avançant i construint la seva història de servei sota el lideratge d’una altra persona”. Així doncs, ha proposat la celebració d’un d’una junta directiva que convoqui un Congrés extraordinari per obrir “una nova etapa amb una nova direcció i més il·lusió que mai”.

“Compliré el meu mandat de president del PP fins el dia que elegiu a la persona que em substituirà”, ha afirmat abans de prometre “lleialtat” al partit i al nou líder de la formació. “Em posaré a l’ordre de qui elegiu”, ha conclòs. Els estatuts del PP fixen que entre la convocatòria del Congrés extraordinari i la seva celebració ha de passar un mes.

El fins fa una setmana president espanyol ha rebut una llarga ovació per part de la direcció de la seva formació, que obre ara una etapa d’incertesa on haurà d’erigir un nou lideratge abans de les eleccions autonòmiques i locals del maig del 2019.

Durant la seva compareixença avui ha insistit: “No podem oblidar que governa el país algú que no ha guanyat unes eleccions mai, que no ha estat escollit pels espanyols mai quan se’ls ha consultat a les urnes”. I ha volgut subratllar que amb “tots els problemes que ha tingut el PP, amb tot el que ens ha tocat gestionar, amb tots els esforços que hem demanat als ciutadans, els espanyols no ens han retirat mai la confiança”.

Al seu entendre, “la gestió de la crisi a Catalunya ha estat bona”. “Probablement hem comès errors, però el cert és que hem aconseguit que no hi hagi independència ni que Carles Puigdemont sigui de nou president de la Generalitat”. I ha afegit: “Els independentistes poden governar si guanyen les eleccions, però han de tenir clar no poden saltar-se la llei”.

En aquest comiat també hi ha hagut dures crítiques a Ciutadans, que malgrat guanyar les eleccions del 21D ha demostrat que “no sap fer oposició a l’independentisme”. La seva victòria, ha dit, només va servir per “generar inestabilitat al PP a Madrid”.

“Postveritat” sobre la Gürtel

Rajoy també ha atribuït la seva situació al fet que hagi triomfat les “manipulacions i mentides” sobre la sentència de la Gürtel. “Hem assistit a un exemple insuperable” de “postveritat”, ha apuntat abans d’assegurar que ell també s’ha sentit “impactat i escandalitzat” pels episodis de corrupció que han afectat el PP. “He defensat de la millor manera que he sabut la meva honorabilitat i la del partit”, ha dit.

Però, “el cert és que “ni el govern espanyol ni el PP han estat condemnats penalment per Gürtel. Això no vol dir que no haguem tingut casos de corrupció que ens han fet molt mal”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia