Política

El Homrani referma davant els agents socials que el desplegament de la renda garantida és una prioritat del govern

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies manté les primeres reunions institucionals com a membre de l’executiu amb CCOO, UGT i la Taula del Tercer Sector

Els sindicats reclamen una “resposta clara” a “l’emergència social de la precarietat i la pobresa”

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, s’ha marcat com a prioritat de la legislatura el desplegament de la renda garantida de ciutadania.

Ho ha reafirmat aquest dijous a la tarda després de mantenir la seva primera reunió institucional com a membre de l’executiu amb els secretaris generals de CCOO i UGT, Javier Pacheco i Camil Ros.

El Homrani ha insistit que la renda garantida és “un dels primers elements” que volen tirar endavant i ha celebrat que el Consell de Govern hagi aprovat aquest mateix dijous una partida pressupostària de prop de 40 milions d’euros destinats a finançar-ne el funcionament.

Els líders sindicals han traslladat al conseller la necessitat de “donar una resposta clara” a “l’emergència social de la precarietat i la pobresa” amb el desplegament “total” de la renda garantida.

El secretari general d’UGT ha celebrat el retorn a “una normalitat democràtica” després de set mesos sense poder reunir-se amb un conseller de Treball, i ha recordat la predecessora de el Homrani, Dolors Bassa. Ros, ha afirmat que seran “exigents” amb el compliment dels “reptes” que té el país i han quedat “encallats” els darrers mesos. “Esperem poder concretar coses i avançar”, ha dit.

Per la seva banda, el secretari general de CCOO ha dit que el nou conseller ha donat el “missatge clar”, reunint-se amb els agents socials. que “com a mínim” té la intenció de donar un “caràcter social” a les polítiques del seu govern. Pacheco ha insistit que cal lluitar “contra la precarietat del mercat de treball” i ha subratllat que calen més polítiques actives d’ocupació i més inspecció i vigilància amb la Inspecció de Treball.

Encara que la principal exigència dels dos sindicats amb més representació a Catalunya ha estat la renda garantida de ciutadania, també han exigit al nou conseller que es potenciï la formació professional, es millori l’ocupació i la lluita contra les irregularitats. Com a exemple han citat els casos de falses cooperatives al sector carni. El Homrani també ha recollit demandes concretes, com potenciar el centre d’FP d’automoció a Martorell o impulsar la llei de participació institucional.

Després d’aquesta primera trobada amb els sindicats majoritaris a la seu del departament, el Homrani s’ha reunit amb representants de la Taula del Tercer Sector.

El Tercer Sector demana més coordinació entre administracions i entitats per garantir l’acollida d’immigrants

La Taula del Tercer Sector ha reclamat més coordinació entre les administracions públiques i les entitats socials per a una bona acollida i inclusió de les persones migrades i refugiades.

Ho ha demanat en el marc de la jornada que ha organitzat aquest matí a l’Ateneu Barcelonès, juntament amb la Plataforma d’Infància de Catalunya, sobre Migració i Refugi. Acollir per a una major cohesió social. L’acte també ha servit per instar a la millora de la coordinació entre els diferents departaments de la Generalitat per donar una resposta integral a les necessitats de les persones.

En aquest sentit, les entitats socials han avisat que els esforços que s’estan portant a terme “seran en va si no es disposa d’un model integral d’acolliment i protecció que permeti planificar les necessitats a curt, mitjà i llarg termini”.

La Taula del Tercer Sector també s’ha referit a les dificultats que té en la gestió de l’acollida i l’acompanyament a les persones migrades i refugiades i ha alertat que la falta de finançament i els retards en els cobraments posen en risc la sostenibilitat dels serveis i suports que actualment ofereixen a les persones.

Així mateix, també s’ha mostrat preocupada per la falta de concreció sobre el rol del Tercer Sector en l’atenció a les persones, sobretot de les que es troben en situació administrativa irregular.

Per això, a més d’una major coordinació entre les administracions i les entitats socials, la Taula ha elaborat un manifest que reclama augmentar la inversió pública en temes migratoris i ha alertat que cal destinar recursos econòmics en àmbits essencials com l’educació, l’habitatge, la formació i el treball.

També ha reclamat una reforma del marc legislatiu estatal amb l’impuls de mesures que permetin reactivar l’“ascensor” social i laboral de les persones migrades, a més d’assegurar el seu accés a àmbits on estan infrarepresentades, com la funció pública, les universitats i els mitjans de comunicació.

En aquesta línia, ha reclamat que es garanteixin els drets dels infants migrats i refugiats, com marca la Convenció de l’ONU sobre els drets de l’infant, i que les polítiques migratòries posin per sobre de tot l’interès superior de l’infant, “sense perjudici de garantir-li el plus de protecció que la seva situació requereixi”.

La Taula s’ha compromès a garantir els suports que les persones migrades i refugiades requereixen, independentment de la seva situació administrativa i a fer ús de totes les eines d’incidència per exigir a les administracions la resposta, previsió i els recursos que garanteixen una bona acollida, a més de denunciar la vulneració dels drets de les persones per part de les Administracions i donar suport a l’administració per avançar en la defensa d’un Pacte d’Estat per a l’acolliment, l’atenció integral i la inclusió social de les persones migrades i refugiades.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans