Política

Artadi reclama un “diàleg sense límits ni condicionants” amb el govern espanyol

El portaveu del govern aplaudeix que Iceta no s’hagi erigit com a “interlocutor” entre Torra i Sánchez

La consellera afirma que la supervisió dels comptes va decaure quan es va aixecar el 155

La portaveu del govern, Elsa Artadi, ha insistit aquest divendres que la intenció de l’executiu català és obrir un “diàleg sense límits ni condicionants” amb el govern espanyol que encapçala Pedro Sánchez.

La també consellera de la Presidència ho ha dit després de la reunió de Torra amb el cap de files de PSC-Units al Parlament, Miquel Iceta. La primera cita entre Sánchez i Torra ha estat un dels elements que s’ha posat sobre la taula: “Hem expressat la importància de la reunió”, ha assegurat en roda de premsa a la Clavé del Palau de la Generalitat.

En aquest sentit, Artadi ha defensat que la interlocució de les dues institucions ha de ser a mans dels dos presidents. És per això que ha aplaudit que el primer secretari del PSC no s’hagi volgut erigir com a “interlocutor” entre Sánchez i Torra.

A l’espera que es fixi a l’agenda a la reunió, la portaveu ha evitat valorar d’entrada quins assumptes hi hauria d’haver sobre la taula. “Escoltarem quina aproximació té Sánchez a Torra, nosaltres volem diàleg sense límits ni condicionants”, ha insistit la portaveu. A partir d’aquí, veuran quines “propostes” fa l’executiu de Sánchez.

En ser preguntada si una oferta per negociar hauria de ser l’acostament dels presos polítics, Artadi s’ha refermat en reclamar-ne l’alliberament.

Durant la una reunió amb Iceta, que ha descrit com a “cordial”, Torra ha plantejat al líder socialista la necessitat de “rebaixar la crispació” que veu al Parlament i que “en cap cas correspon al que viu la societat catalana”. “Hi ha riscos que certes actituds s’acabin traslladant al carrer i acabar vivint en una societat dividida, ara no succeeix”, ha alertat la consellera.

Un altre dels punts que s’han posat sobre la taula són les lleis suspeses pel Constitucional. Artadi ha apostat per buscar com “s’actualitzen i es fan possibles” lleis com la d’emergència habitacional, ciberseguretat o canvi climàtic.

Plantada d’Arrimadas

Miquel Iceta ha inaugurat la ronda de contactes del president amb els diferents líders polítics, ja que finalment no s’ha produït la reunió amb la representant de Cs, Inés Arrimadas, que estava prevista a primera hora. La dirigent del partit taronja ha descartat reunir-se amb Torra mentre hi hagi el llaç groc a la façana de la Generalitat.

Artadi, que ha assegurat que “inicialment” Arrimadas havia confirmat la cita, s’ha mostrat preocupada per què consideri el llaç groc com una “posició ideològica” i perquè “posi d’excusa una pancarta que saben que no traurem fins que no n’hi hagi motiu”. “No es pot apel·lar al diàleg i després no exercir-lo”, ha criticat la portaveu.

La intervenció ja va decaure dissabte

Elsa Artadi afirma que la supervisió d’Hisenda als pagaments va decaure aquest dissabte juntament amb l’article 155, quan es va formar l’executiu català.

El Consell de Ministres ha anunciat aquest divendres que ha donat instruccions als bancs perquè el govern de la Generalitat pugui realitzar pagaments sense passar per la supervisió de la Moncloa, com havia de fer des de l’estiu passat. Però segons Artadi, aquesta intervenció es va aixecar amb la presa de possessió del nou govern català, ja que l’aplicació de l’article 155 a l’octubre va suposar que les intervencions del juliol i el setembre quedaven “derogades” i “subsumides” perquè aquest article implicava una supervisió “més forta”, tal com, segons ella, recollia “explícitament” el BOE.

És per això que ha afirmat que quan va decaure el 155, també es va aixecar aquesta “intervenció reforçada”. “Desconec si va més enrere, amb condicions que tenen a veure amb el FLA, no ho sé; però si es refereix al juliol i setembre, això per llei va passar dissabte passat”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA