Política

POLÍTICA

Pere Aragonès veu molt difícil una reforma del sistema de finançament

El vice president de la Generalitat i conseller d’Economia i Hisenda afirma en el programa d’entrevistes “En Confiança” d’El Punt Avui Televisió que abans d’assistir a les reunions cal una trobada entre Torra i Sánchez

Pere Aragonès, vicepresident de la Generalitat de Catalunya i conseller d’Economia i Hisenda, ha passat pel programa “En Confiança”, d’El Punt Avui Televisió, i durant l’entrevista amb Xevi Xirgo ha afirmat que veu molt difícil que es pugui dur a terme una reforma del sistema del finançament i ha reiterat que ERC no renuncia a la unilateralitat. L’entrevista es podrà veure aquest diumenge a les 14 hi a les 22 h.

El finançament

“A un any de la celebració d’eleccions autonòmiques a molts llocs de l’Estat serà molt difícil que es pugui portar a terme una reforma del sistema de finançament perquè no hi haurà els incentius per arribar a un acord”. Sobre la possibilitat d’assistir a una reunió per discutir aquest model, el vicepresident assegura que abans que res recordaran la necessitat de celebrar una reunió entre Torra i Sánchez. “Si no no no val la pena anar a les reunions. Qualsevol conversa ha de ser bilateral”.

Contra Montoro

Per a Aragonès l’ex minsitre d’Hisenda, Cristòbal Montoro, també ha de formar part de la llista de membres de l’anterior govern espanyol als quals cal exigir responsabilitats. “Primer hem de guanyar al Tribunal Suprem el contenciós administratiu plantejat contra la intervenció de les finances acordada el setembre. Va ser una intervenció il·legal perquè es va fer sense sap dels supòsits que preveu la llei. Estàvem en superàvit i pagàvem els proveïdors en menys dies que el propi Estat. L’únic motiu és que érem independentistes i volíem fer l’1-O, per això ens van intervenir. Un cop guanyat, haurem d’avaluar si hi ha hagut prevaricació”.

El deute

“Actualment la Generalitat deu uns setanta vuit mil milions d’euros. D’aquests, uns 65.000 milions estan relacions amb el FLA. Estem molt millor que fa dos anys i això és fruit d’uns pressupostos aprovats el 2017 i d’una pròrroga pressupostària que té limitada la despesa”.

El PSOE

En relació amb el nou govern socialista, Aragonès afirma que el concepte confiança no és el primer que li ve al cap. “Cal esperar que en alguns àmbits sigui així però no en tinc moltes esperances. Dependrà més del treball que nosaltres siguem capaços de fer més que no pas de la voluntat política del govern espanyol. Sóc escèptic però mai s’ha de deixar de ser optimista. Porten tants anys d’agressions acumulades contra Catalunya que tenen un catàleg complet per començar a fer això que ell en diuen distensió”.

Per separat

“A nivell electoral s’ha demostrat que és millor anar separats, però amb estratègies en comú als municipis. En el cas de Barcelona ens volem presentar com a ERC perquè creiem que és millor. Si han estat possibles governs independentistes a Sabadell o a Badalona ha estat precisament perquè hi ha hagut expressions molt diverses de l’independentisme no reduïdes a una sola candidatura. A Barcelona les enquestes diuen que ERC pot guanyar”.

Ciutadans

“Hi ha espais polítics que treballen per enfortir la divisió i la fractura. És el cas de Ciutadans, que té una estratègia clara per fomentar la crispació de l’activitat institucional catalana. Ho veiem al Parlament, ho veiem quan no es volen reunir amb el president de la Generalitat i buscaran les excuses que siguin”.

La unilateralitat

“ERC no hi renuncia. el que plantegem és que en cada moment estratègic cal estudiar el pas que cal fer. Hi haurà moments que caldrà fer passos endavant malgrat que l’Estat no hi estigui d’acord. I hi haurà altres moments en què això haurà d’anar acompanyat d’alguna negociació, buscant suports internacionals. Hem de tenir totes les eines a punt.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA
estat espanyol

Brussel·les expedienta Espanya per no garantir plenament la presumpció d’innocència

barcelona
iran

L’Iran condemna a mort un raper per donar suport a les protestes de Mahsa Amini

barcelona
Política

Mor Andreu José Mestres, el batlle més longeu de Collbató (1983-1995)

política

La CUP proposa un pla de xoc a l’escola per fer front al retrocés del català

salt
rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’acceptar suborns

barcelona