Política

Torra i Sánchez acorden reunir-se en els pròxims dies

El president espanyol truca al president de la Generalitat i els seus gabinets fixaran la data

El govern insisteix a establir un diàleg “sense condicionants i sense límits”

Torra i Iceta s’acosten amb les lleis socials

Després de la primera reunió del nou Consell de Ministres, Pedro Sánchez va acompanyar l’escenificació de l’intent de diàleg amb Catalunya trucant a Quim Torra. Els dos presidents van acordar reunir-se en els pròxims dies, després que el mateix govern espanyol fixés la data de la trobada per abans de l’estiu. Els governs coincideixen en la urgència de fer el primer pas, i ara els seus gabinets fixaran la data perquè el president de la Generalitat viatgi fins a La Moncloa. La voluntat per parlar portarà els dos presidents a fer-se una fotografia que serà històrica després de l’1-O, el 27-O i la suspensió de l’autonomia, però el punt de partida amb què s’insten a trencar el gel els allunya. Mentre que des de La Moncloa insisteixen que el límit per al diàleg és la Constitució espanyola, i consideren que el dret a l’autodeterminació mai estarà sobre la taula, des del Palau de la Generalitat insisteixen que volen “un diàleg sense condicionants i sense límits”.

La conversa telefònica arribava després dels contactes mantinguts per missatge pels dos presidents i els seus gabinets. La consellera de la Presidència, Elsa Artadi, refermava ahir la voluntat de Quim Torra d’obrir una nova etapa de relacions amb Pedro Sánchez que no parteixi de cap renúncia. Una premissa que des del Palau de la Generalitat extrapolen també a una buscada nova fase de consensos que permeti obrir joc en l’arc parlamentari català en un moment d’allunyament de la CUP, que veu en el de Torra un govern autonomista i s’ha situat a l’oposició.

El president de la Generalitat va encetar ahir l’esperada tanda de contactes amb els líders dels grups amb una reunió amb el primer secretari del PSC, Miquel Iceta. Cs va impedir que hi hagués una tanda de reunions ortodoxa. Inés Arrimadas havia rebutjat desplaçar-se al Palau de la Generalitat perquè a la façana principal hi ha la pancarta amb un llaç groc per reclamar el retorn dels presos polítics i els exiliats, i el govern es va negar a retirar-la. Torra va contestar la carta d’Arrimadas de la vigília amb una altra lletra. Li remarcava que no li demana que renunciï a l’ideari del partit per “establir un diàleg pausat i respectuós” i li reclamava, també, “una actitud menys crispada al Parlament i en l’actuació política”. El govern manté que el llaç groc no és un símbol ideològic ni partidista, sinó “a favor de la democràcia, la llibertat i els drets de la ciutadania”. Per Cs, només representa “una part dels catalans”. “Si el senyor Torra volgués dialogar, estem segurs que rectificaria i faria un gest, però només busca confrontació”, li va respondre Arrimadas. El PSC, que també reclama “neutralitat” a l’espai públic, va criticar la posició d’Arrimadas davant de la necessitat de treballar per una negociació. “No serà una pancarta el que impedirà el diàleg”, va sentenciar Iceta.

Els socialistes catalans no pretenen fer de mitjancers entre els governs català i espanyol. Tot i que estan disposats a “facilitar” els contactes, en cap cas volen substituir una de les parts. La trobada entre Torra i Iceta va ser “cordial”, segons van admetre el mateix primer secretari del PSC i Artadi. Albiren una primera possibilitat d’acord en l’intent de recuperar algunes de les lleis de contingut social suspeses o anul·lades pel Tribunal Constitucional. Iceta té clares les tres fases del que hauria de ser un acostament definitiu: diàleg, negociació i pacte. Torra i Sánchez tot just estan disposats a explorar el primer.

Quan les persones es transformen es transformen les actituds i els acords
Isabel Celaá
PORTAVEU DEL GOVERN ESPANYOL
Creiem en la relació directa entre els dos governs. El PSC està disposat a facilitar el que sigui
Miquel Iceta
PRIMER SECRETARI DEL PSC
La democràcia [...] és sobretot que les lleis siguin respectuoses amb la voluntat de la ciutadania
Quim Torra
PRESIDENT DE LA GENERALITAT
El govern de Pedro Sánchez ha generat expectatives per sobre de les seves possibilitats
Carles Puigdemont
130è president de la generalitat
Si el senyor Torra volgués dialogar, estem segurs que rectificaria i faria un gest
Inés Arrimadas
LÍDER DE CS
Volem un diàleg sense condicionants i sense límits i això és el que farem
Elsa Artadi
CONSELLERA DE LA PRESIDÈNCIA

Puigdemont: massa expectatives

El 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va valorar positivament que els presidents català i espanyol es reuneixin els propers dies. Seria una “molt bona notícia”, va declarar a RAC1. Puigdemont, però, considera que el govern del PSOE “ha generat expectatives per damunt de les seves possibilitats”. A més, des de Berlín, el president destituït pel 155 va qualificar d’“irresponsable” la decisió d’Inés Arrimadas de no reunir-se amb Torra per la pancarta en defensa dels presos polítics i els exiliats que hi ha a la façana de Palau.

Després que s’hagi fet pública la gravació d’Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Raül Romeva, Puigdemont també va revelar que existeix una gravació d’ell a la presó alemanya de Neumünster que s’ha intentat vendre a diversos mitjans. Ell, però, no les ha vistes. Per Puigdemont, les imatges dels seus companys al govern “denigren” les figures dels presos i “normalitzen” una situació que considera “injusta”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona