Política

Nova condemna al PP per la trama Gürtel, ara a València

Els populars van finançar de forma il·legal les campanyes victorioses de Francisco Camps i Rita Barberà de 2007 i 2008

El partit va declarar 175.000 euros del total de més de 2 milions gastats

Els històrics resultats electorals que van obtenir el 2007 i el 2008 l’aleshores president de la Generalitat Valenciana, Francisco Camps, i l’alcaldessa de la ciutat de València, Rita Barberà, van ser fruit del joc brut d’un partit que van gastar en aquelles campanyes dotze vegades més que la quantitat declarada oficialment. Aquest és un dels fets provats en la sentència de l’Audiència Nacional per la coneguda com la trama valenciana del cas Gürtel i que ha comportat condemnes per a 18 dels 20 processats.

Entre els condemnats destaquen els 4 anys de presó a l’aleshores secretari general del Partit Popular de València, Ricardo Costa, que ja durant el judici va adoptar un paper de col·laborador amb la justícia reconeixent l’existència de la caixa B dins del partit. A la sentència es diu que Costa “és l’home que està darrere”, en el sentit que controlava tot el sistema de finançament il·legal.

L’Audiència Nacional no ha pogut anar encara més enrere, o més a munt en l’escalafó polític, segons es miri, i ha absolt Vicent Rambla, que ocupava el càrrec de vicepresident del govern valencià amb Francisco Camps. A la sentència s’afirma de Rambla que “és possible que hagi comès els delictes(de què se l’acusava) però existeix també la possibilitat raonable que no ho fes”. La sentència sosté que no hi ha cap prova que indiqui que Rambla captés empresaris per al finançament il·legal del PP.

Al costat de Costa, els principals condemnats són Francisco Correa, màxim responsable de la trama Gürtel, a qui li han imposat 5 anys de presó, i Álvaro Pérez, més conegut com El Bigotes, propietari de l’empresa Orange Market, i que amb els 6 anys i 9 mesos d’ahir ja acumula un total de 19 anys i sis mesos de presó per diversos casos relacionats amb aquesta trama de corrupció política.

Entre els condemnats hi ha també càrrecs intermedis del PP, com David Serra, Yolanda García i Cristina Ibáñez. De Serra diu que participava amb “entusiasme” de la trama.

Tot pel “poder”

El motor que movia els integrants de la trama corrupta era la “pura ambició pel poder”, segons s’explica en el relat de la sentència, que no ha considerat provat que s’hagi produït un enriquiment personal en els polítics. Per aconseguir i mantenir-se en aquest poder, havien establert un sistema de finançament il·legal de les campanyes electorals que els permetia multiplicar la seva presència i alterar les normes del “joc net”.

Per a les campanyes van contractar l’empresa del Bigotes i després Orange Market i el PP van declarar que els diversos actes electorals havien costat 175.000 euros. Segons ha pogut establir la investigació judicial i considera provat la sentència, la despesa electoral real del PP a València el 2007 i 2008 va superar els 2 milions d’euros.

La diferència entre allò que es declarava i el que realment es gastava ho assumien un conjunt d’empreses que van acceptar pagar a Orange Market a compte del PP, amb unes factures falses per uns treballs ficticis, ja que Orange no va treballar mai per a les empreses que li pagaven.

La sentència de l’Audiència Nacional considera que aquest és un sistema pervers que atempta contra la neutralitat que ha de tenir qualsevol administració, ja que aquestes empreses després se situaven en una situació d’avantatge, fins i tot “monopolística”, amb vista als concursos públics.

Durant molt temps es va dir que això era només un invent de jutges, policies i periodistes
Ximo Puig
president de la generalitat
Els populars vivien instal·lats en un estadi de corrupció sistemàtica i sistèmica
Mònica Oltra
Vicepresidenta de la Generalitat
Al Partit Popular sempre acatem les sentències, les que ens agraden i les que no ens agraden
Rafael Català
exministre de justícia
Zaplana ho va començar, ho va perfeccionar Camps i es va traslladar a tot l’Estat
Antonio Estañ
secretari general de podemos
Aquests fets de la sentència corresponen al passat i el partit ja ha après la lliçó
Isabel Bonig
presidenta del pp de valència
Ara toca fer un punt i a part i nosaltres hem de començar a mirar cap al futur i enfortir-nos
Pablo Casado
vicesecretari de comunicació PP

Ximo Puig reclama responsabilitats polítiques

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va reaccionar amb duresa al contingut de la sentència contra el PP valencià exigint al partit que ara és a l’oposició que assumeixi “responsabilitats polítiques”. En opinió de Puig és una vergonya que s’hagi d’associar València amb casos de corrupció com aquest, però va manifestar també la seva “alegria” perquè això “no tornarà a passar mai més”. La número dos del seu govern i líder de Compromís, Mònica Oltra, va lamentar la “corrupció sistèmica i sistemàtica” del PP, del qual va dir que ha quedat “acreditada la comptabilitat il·legal”.

Des del Partit Popular es va reaccionar amb la voluntat de transmetre la idea que el cas de corrupció sentenciat ahir és un afer del passat i que ara les coses ja han canviat. Aquest és el missatge que va voler transmetre Isabel Bonig, líder dels populars valencians, i també el vicesecretari de Comunicació d’àmbit estatal, Pablo Casado, que va assegurar que ha arribat el moment de fer un punt i a part per “mirar de cara al futur”. En la mateixa línia va reaccionar Alícia Sánchez Camacho.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona