Política

JxCat vol impulsar una comissió d’investigació sobre “els danys del 155”

El portaveu del grup, Albert Batet, demana que la reunió amb Sánchez es produeix tan aviat com sigui possible

La formació vol veure si el govern de Pedro Sánchez té “voluntat real de diàleg o si és màrqueting”

El portaveu parlamentari de Junts per Catalunya (JxCat), Albert Batet, ha assegurat que el seu grup pretén impulsar al Parlament una comissió d’investigació sobre “els danys causats pel 155”. En clau de “reparació”, Batet ha defensat que el delgat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, és una de les persones que hi hauria de comparèixer.

Després de reunir-se amb el president de la Generalitat, Quim Torra, en el marc de la ronda de contacte amb els grups parlamentaris, Batet ha defensat que s’han de “donar explicacions de les decisions que s’han pres” des que es va aplicar aquest article a l’octubre i fins a la formació de govern a principis de juny.

JxCat, que té per primera prioritat “fer república”, ha defensat que el seu compromís és “prendre totes les mesures necessàries des d’un punt de vista parlamentari per tal de desplegar les lleis per tirar endavant la restitució el govern”. Per això demanaran reunions amb els grups parlamentaris per impulsar una reforma del reglament per abordar aspectes com “el vot telemàtic, investidures no presencials”.

En ser preguntat si la restitució del govern passa per ressituar exconsellers al càrrec un cop recuperat també el DOGC, Batet ha apuntat que hi ha d’haver “la voluntat per les dues parts”, ser nomenat i “acceptar el nomenament”. “El posicionament dels consellers va quedar clar, parlem en un concepte ampli de pla del president Puigdemont; respectarem totalment les decisions que prengui el govern i els consellers”, ha indicat.

Batet ha defensat també que la “reparació” passa per recuperar lleis suspeses pel Tribunal Constitucional.

Reunió amb Sánchez

La formació de Puigdemont creu que la reunió entre Torra i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s’ha de produir tan aviat com sigui possible. Però esperen que hi hagi “fets, no paraules”.

En aquest marc, ha apuntat que “el reconeixement del diagnòstic seria un excel·lent punt de partida”. Per Batet, això passa per acceptar els resultats del 21-D, i una “gran majoria” en contra de la “repressió” i a favor d’una eventual república. “Si compartim el diagnòstic, serà un molt bon punt de partida, honest i sincer”, ha insistit. “Veurem si hi ha voluntat real de diàleg i valentia per afrontar les solucions necessàries; veurem si l’operació diàleg és màrqueting”, ha reblat.

Aturar la repressió

Un dels objectius que es marca JxCat és “aturar la repressió”, però avui, amb els escorcolls a seus de la Generalitat, ha constatat que “ens hem trobat amb un canvi de govern [a la Moncloa] per mantenir les mateixes polítiques repressives de l’Estat, la repressió continua”. Segons ell, la repressió “és un fet i una realitat” i l’executiu espanyol té “eines per aturar-la”.

Sobre la sentència del Tribunal Suprem sobre le cas Noós, ho veu com “una evidència molt clara de la crisi d’Estat”. “Hi ha un senyor que té una sentència de presó que és en llibertat i tenim presos polítics que no tenen sentència que són en presó preventiva de forma injusta”, ha lamentat.

Coordinació

En acabar les reunions amb els grups d’ERC i JxCat, la portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha valorat molt positivament les trobades i les ha qualificat de “prou útils”. En aquest sentit, ha explicat que, més enllà de comentar les qüestions més immediates, ha servit per “treballar en els mecanismes de coordinació per fer efectiu un govern de coalició amb voluntat que tot funcioni de la millor manera possible”.

Preguntada per la immediatesa que ERC i JxCat han exigit de cara a la celebració de la reunió entre Quim Torra i Pedro Sánchez, Artadi ha assegurat que el govern també vol que se celebri “el més aviat possible” però s’ha mostrat comprensiva amb la situació de la nova ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, i el govern de Sánchez.

“Demà tornarem a parlar amb Batet i ja direm quin calendari tenim més endavant. Nosaltres no necessitem preparar tant, tenim molt clara la proposta. Però entenc que la seva arribada al govern ha estat més inesperada. Ens interessa molt més una reunió productiva que el fet que sigui demà a la tarda”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona