Política

Les vuit mestres de la Seu d’Urgell no han incitat a l’odi

L’Audiència de Lleida arxiva la causa contra professores i directors de tres centres

Cap menor està afectat, indica

L’Audiència de Lleida ha arxivat la causa contra cinc professores i tres directors de tres centres de la Seu d’Urgell acusats d’incitació a l’odi contra alumnes fills d’agents de la Guàrdia Civil pels fets de l’1-O, perquè considera que no s’han produït aquests fets, i no hi ha cap informe que acrediti afectació als menors per l’assetjament denunciat.

El titular del jutjat d’instrucció número 1 de la Seu d’Urgell, amb l’acord de la fiscalia, havia ratificat l’abril passat “l’arxivament provisional” de la causa contra sis mestres de les escoles Mossèn Albert Vives, Pau Claris i La Salle, i mantenia oberta la causa contra dues mestres del primer centre. Tots van presentar recursos i demanaven “l’arxivament lliure”, fet estimat ara per la secció primera de l’Audiència, que fins i tot en la resolució precisa que “la causa no ha de perjudicar la reputació dels investigats”.

El tribunal –format pels magistrats Mercè Juan, Víctor Manuel García i María Lucía Jiménez– exposa que la denúncia va ser presentada per la Guàrdia Civil, arran de la queixa d’alguns pares. En concret, denunciaven que les escoles van donar als menors una nota amb el títol Aturada de país, per al 3 d’octubre passat, que podia molestar alguns pares, però el tribunal indica que s’emmarca en la llibertat d’expressió. Hi sosté que “no està acreditat” que les dues mestres diguessin als menors de segon i quart de primària que la Guàrdia Civil “és dolenta”. Hi afegeix que si haguessin fet aquestes manifestacions, “estarien fora de lloc i serien imprudents” tenint en compte “l’àmbit i la curta edat dels menors, però no seria pas incitació a l’odi”. La secció primera recorda que l’article 510 del Codi Penal va ser ampliat el 2015 –tot i la “intricada redacció”– per “fer front a la impunitat” envers col·lectius vulnerables “i que volen ser apartats de la comunitat”, que no té res a veure –hi afegeix– amb els cossos policials. Insisteix que no es pot confondre la incitació a l’odi amb les injúries. Amb tot, nega aquest segon delicte, en exposar que els centres van parlar amb els pares, i a una família van oferir-li assistència psicopedagògica, no resposta. El clima és “correcte” als centres, segons Inspecció d’Ensenyament, tot i que és un àmbit per haver-hi “incidents”, sosté l’Audiència, i conclou que altres pares i agents de la Guàrdia Civil han expressat que no han tingut cap problema.

LA FRASE

No consta que les dues mestres diguessin als menors que la Guàrdia Civil és dolenta; si fos així seria imprudent, però no incitació a l’odi
Audiència de Lleida
resolució


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona