Política

Més de 100 compareixences per investigar el gihadisme

La comissió d’investigació parlamentària sobre els atemptats de Barcelona citarà Zoido, Trapero i Sáenz de Santamaría

Acorda mantenir en secret les declaracions i els documents policials

Primera reunió ahir al Parlament per arrencar la comissió d’investigació sobre els atemptats gihadistes ocorreguts a Barcelona i Cambrils els dies 17 i 18 d’agost de l’any passat. Els grups van aprovar el primer pla de treball que queda configurat, de moment, amb 112 compareixences entre testimonis i experts. Entre les citacions que començarà a signar la presidència de la comissió, liderada per l’alcalde de Ripoll, Jordi Munell, hi ha les de l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i els exministres Juan Ignacio Zoido i Alfonso Dastis. També es van aprovar les compareixences de comandaments policials dels Mossos d’Esquadra, com ara el major Josep Lluís Trapero i l’actual cap, Ferran López.

La comissió, però, va acordar ahir que, d’acord amb el caràcter i la temàtica de la comissió, les compareixences de càrrecs policials seran a porta tancada i es mantindran en secret. També serà reservada la documentació policial que s’ha sol·licitat als cossos dels Mossos, la Guàrdia Urbana i la Policía Nacional per no perjudicar les investigacions i els procediments judicials en curs.

L’objectiu de la comissió, segons explicaven ahir els membres que formen part de la comissió, és la d’investigar com es van cometre els atemptats gihadistes de Barcelona, com es van planificar els actes terroristes i quines van ser les actuacions policials i dels serveis secrets per prevenir-los i posteriorment perseguir els seus autors. També estan citats comandaments de la Policía Nacional i la Guàrdia Civil, a més de responsables del CNI, i experts en lluita antiterrorista. D’altra banda, el pla de treball també inclou la compareixença d’experts per obtenir informació i analitzar les causes del terrorisme gihadista.

Les compareixences que no han estat aprovades són les dels exconsellers, mentre que sí que se sol·licitaran la del delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i les del director i sotsdirector d’El Periódico, Enric Hernández i Lluís Mauri.

La comissió d’investigació mantindrà les reunions ordinàries els dimarts a la tarda, i s’espera que a la reunió de la setmana que ve ja es pugui citar algun dels compareixents. Els atemptats de l’agost del 2017 a Catalunya els va cometre una cèl·lula d’Estat Islàmic integrada per dotze membres i liderada per l’imam de Ripoll (Ripollès) Abdelbaki es Satty. Van ser assassinades setze persones, la majoria a la Rambla de Barcelona i a Cambrils. Els Mossos d’Esquadra van aconseguir desarticular el grup terrorista al cap de pocs dies i vuit dels integrants van morir. La investigació judicial està dirigida pel jutjat central d’instrucció número 4 de l’Audiencia Nacional i està coordinada per la fiscalia.

Terrorisme sota judici

A més de tractar els atemptats concrets ocorreguts l’agost passat, la comissió també vol aprofundir en les diferents línies d’investigació fetes pels cossos de seguretat i d’informació, tant de l’Estat espanyol com de l’àmbit internacional. El fet que els atemptats siguin objecte de judici també fa pensar que alguns dels testimonis no podran comparèixer o potser ho han de fer amb la presència d’un advocat. Aquesta situació podria fer baixar el nombre de compareixences tot i que ara mateix, amb un centenar d’aprovades, ja la converteix en una de les més nombroses que s’han fet a la cambra catalana. D’altra banda, la xifra de compareixents encara podria augmentar segons com es desenvolupi la comissió en les pròximes sessions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom