Política

Agissa: un cas complex

Una empresa mixta gestiona el servei d’aigua a l’àrea de Girona des del 1992

Des del 2015 s’investiga el possible enriquiment de la part privada

Aigües de Girona, Salt i Sarrià (Agissa) és una societat mixta que gestiona el servei d’aigua i clavegueram a l’àrea urbana de Girona del 1992 ençà. El soci principal i fins fa poc gestor de la societat és l’empresa privada Girona SA, que en té el 80% del capital. L’altre 20% se’l reparteixen els tres ajuntaments: Girona en té el 14%, Salt, el 4%, i Sarrià de Ter, el 2%. Es tracta d’un model que està en qüestió i tots tres consistoris estudien municipalitzar el servei a partir del 2020, que és quan acaba la pròrroga que es va subscriure el 2013.

Cal destacar que va ser justament una auditoria encarregada pel llavors alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el que va posar en alerta la CUP i va servir perquè la formació presentés el 2015 una querella per apropiació indeguda per part de Girona SA. Un any després la fiscalia va portar la denúncia al jutjat, que posteriorment va començar a la investigació, en què l’Ajuntament de Girona va decidir comparèixer com a acusació particular. Les primeres persones que es van imputar en el cas Agissa van ser els qui havien estat els dos darrers consellers delegats d’Agissa, Narcís Piferrer, i el seu substitut en el càrrec, Xavier Ballell.

L’any passat la fiscalia anticorrupció va entrar en el cas i va aportar un informe de l’Agència Tributària “ple d’errors”, segons va denunciar Girona SA, en el qual per primer cop es posava el focus no només en presumptes irregularitats en la part privada sinó també en la pública. A més, la fiscalia anticorrupció va acordar el secret de les actuacions –que encara es manté vigent avui dia– i va demanar noves imputacions relacionades amb persones vinculades a Girona SA. Entre les cinc noves persones que el jutge va citar com a investigats hi havia dos exregidors socialistes a Girona, Manel Serra i Tomàs Sobrequés.

En general, pel que se sap, les acusacions del cas Agissa se centren en el fet que el soci privat, Girona SA, s’hauria aprofitat de les instal·lacions d’Agissa pel seu lucre privat, com és el cas d’un laboratori. També els acusen de falsejar els beneficis, de repartiment de dividends “exagerats”, etcètera.

Girona SA va perdre la gestió d’Agissa la tardor passada, quan el jutge va decidir que l’assumissin directament els tres ajuntaments. Els consistoris van optar llavors per substituir el conseller delegat per dos tècnics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Les protestes propalestines es traslladen als campus dels Estats Units

barcelona
Estats Units

Un editor de premsa groga reconeix que va afavorir Trump en la campanya de 2016

Barcelona
estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona