Política

La proposta de fer l’1-O festa nacional causa dubtes

L’Assemblea Nacional demana al president que es declari en commemoració del referèndum

El president de l’AMI la veu una idea més i respon que “no pensen en festes perquè hi ha feina a fer”

L’Assemblea Nacional Catalana (ANC) proposa declarar festa nacional l’1-O en commemoració del referèndum d’autodeterminació que es va celebrar aquell dia a pesar de la intervenció per la força dels cossos policials de l’Estat per impedir-lo i que no va tenir reconeixement internacional.

La proposta ha sorgit de territorials de l’entitat i ha estat debatuda per la direcció fins que, abans-d’ahir, l’ANC llançava públicament la idea a través del compte oficial de Twitter. “L’1-O va ser el punt de no retorn en el nostre camí a la independència i el paper dels ajuntaments és clau per avançar. Celebrem la iniciativa de l’Ajuntament de Seva i esperem que s’estengui arreu. Que l’1-O sigui declarat festa nacional”, demanava l’ANC al president de la Generalitat, Quim Torra. “Sembla un suggeriment molt raonable, gràcies”, responia al cap de dues hores el mateix Torra a través del seu compte.

El diputat de JxCat i alcalde de Valls, Albert Batet, es mostrava d’acord amb la proposta de l’ANC però hi afegia: “Si és possible, seria fantàstic.”

L’Assemblea feia una referència a la decisió del ple de l’Ajuntament de Seva que, dilluns, havia aprovat declarar l’1-O dia de festa local al 2019 en una proposta que va obtenir el suport unànime dels tres grups municipals –ERC, CiU i GPS–. L’alcalde, Xavier Rierola, ho considera “un reconeixement a tots els voluntaris, coordinadors, presidents i vocals de meses i de totes les persones que van fer possible la celebració d’una jornada democràtica per a la història, un dia en què la dignitat del poble va fer front a tots els obstacles per defensar la democràcia i els nostres drets civils i polítics”.

Entitats del sobiranisme consultades ahir per aquest diari preferien no posicionar-se sobre la proposta abans no s’hagués debatut en els seus òrgans de direcció. Era el cas d’Òmnium Cultural o de l’Associació de Municipis per la Independència (AMI).

Ara bé, el president de l’AMI i alcalde de Port de la Selva, Josep Maria Cervera, no defugia expressar els primers dubtes. Cervera qualificava la idea d’“una proposta més” i deixava clar que l’entitat encara no ha tingut temps d’estudiar-la perquè no reunirà l’executiva fins a finals de mes. Cervera, però, no dubtava a afegir un comentari crític: “A l’AMI no pensem tant en les festes, que hi ha molta feina a fer encara.”

Albiol veu provocació

Per altra banda, el president del PP català, Xavier García Albiol, considera que seria una “provocació” declarar l’1-O festa nacional, segons informava ahir l’Agència Catalana de Notícies.

García Albiol considera que la proposta es fa per “ganes de seguir atiant el conflicte a Catalunya” i afirma que aquella jornada va ser un dia trist per al país: “El dia 1 d’octubre no hi ha res a celebrar, va ser un dia trist per a tots els catalans, independentment que se sigui independentista o no; apostem de manera molt clara per oblidar el dia tan aviat com sigui possible.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA