Política

Grande-Marlaska s’obre a avaluar el trasllat dels presos a Catalunya sempre que el jutge ho autoritzi

El ministre de l’Interior reconeix que l’acostament ajudaria a “mantenir una comunicació personal més fàcil”

Es marca com a prioritat retirar les concertines de les tanques frontereres de Ceuta i Melilla

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, s’ha mostrat obert a avaluar el trasllat dels presos a Catalunya però sempre que el jutge del Suprem que instrueix la causa, Pablo Llarena, ho autoritzi. El titular d’Interior –que és magistrat- reconeix que els presos preventius han d’estar a disposició del jutge i, per tant, en aquest cas han d’estar a centre penitenciaris properes a Madrid per si Llarena els reclama. Ara bé, reconeix que si s’ha d’obrir un període de cinc o sis mesos que el jutge no els ha de citar ni practicar cap diligència en presència dels presos “existeix la possibilitat” d’un trasllat si el jutge ho autoritza. En una entrevista a ’Onda Cero’, Grande-Marlaska apunta que les circumstàncies personals dels presos preventius són una de les raons per avaluar el trasllat ja que, en aquest cas, reconeix que “ajudaria a mantenir una comunicació personal més fàcil”. Llarena ja va processar els encausats del procés el 23 de març, està a punt de cloure la instrucció del cas abans d’enviar la causa a la sala perquè obri judici oral.

Fins ara, els membres del govern de Pedro Sánchez havien mirat cap a una altra banda quan se’ls havia preguntat sobre el trasllat dels presos i havien afirmat que la responsabilitat era del jutge. El ministre de l’Interior, però, ha fet un pas més i ha dit que des del govern poden “avaluar la possibilitat” del trasllat a Catalunya. Ara bé, deixant clar que qui ho ha d’autoritzar és el jutge competent, en aquest cas, el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena.

Les defenses de Cuixart, Junqueras, Romeva ja han presentat un escrit davant d’Institucions Penitenciàries demanant el trasllat a presons catalanes. De moment, encara no hi ha hagut resposta per part d’aquest organisme, que depèn directament del ministeri de l’interior.

Grande-Marlaska aclareix que en el cas dels presos amb sentència sí que és Institucions Penitenciàries qui pot decidir el centre on es compleix la pena però que, en el cas dels presos preventius, és el jutge qui té l’última paraula.

Fronteres sense concertines

Grande-Marlaska, ha anunciat que una de les principals voluntats del seu mandat serà la retirada de les concertines (bobines de filferro amb punxes) de les tanques frontereres de Ceuta i Melilla. Ha afirmat que farà “tot” perquè es puguin retirar aquests elements que posen en risc la integritat física dels immigrants que volen saltar les tanques. “No és raonable ni acceptable veure persones saltant la tanca”, ha manifestat. Per això, ha dit que encarregarà un informe complementari per prendre “altres mesures” per controlar els fluxos migratoris i ha afirmat que cal “ajudar en origen”. “No podem arribar a aquests nivells”, ha manifestat, tot afegint que si el govern espanyol vol ser “solidari i respectuós amb la dignitat de les persones”.

L’Aquarius

En declaracions a la mateixa entrevista d’Onda Cero, el ministre ha assenyalat que el tractament dels immigrants de l’Aquarius que s’estan traslladant a València serà el mateix que el que es dona als que arriben en pasteren a Espanya a través d’Argèlia o Marroc, segons recull Efe. Segons el ministre se’ls tractarà igual que a la resta d’immigrants que arriben a les costes espanyoles i se’ls tramitarà els expedients que corresponguin per a la seva regularització administrativa, bé d’asil o d’expulsió. “S’aplicarà la llei”, ha puntualitzat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa descarta ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona
Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona