Política

Sánchez descarta en aquest mandat el nou finançament

Decep els ‘barons’ renunciant a la reforma pendent des del 2013

Promet “millores per a totes les comunitats”

La ministra d’Hisenda admet que fa amb la Generalitat “el mateix que Montoro”

Els barons del PSOE que van rebre l’entronització de Pedro Sánchez com una porta oberta a tenir un nou finançament sota les directrius socialistes van descobrir ahir que el ja president espanyol no té cap intenció de reformar en aquest mandat de dos anys el model que Mariano Rajoy ja li va llegar caducat perquè s’hauria d’haver reformat el 2013. En el seu debut en una sessió de control al govern al Senat, el president espanyol, que el dia abans admetia que es disposa a esgotar la legislatura fins al 2020, va admetre que ni tant sols en aquest temps “no podrà renovar” el finançament. “No hi haurà temps”, li va confessar Sánchez a la senadora de Nueva Canarias María del Mar Julios.

El reconeixement que no intentarà la reforma del finançament ni tant sols ara que ha incomplert la promesa –feta en vigílies de la moció de censura– de no esgotar el mandat és una galleda d’aigua freda per a presidents autonòmics com el valencià Ximo Puig o l’andalusa Susana Díaz. La decepció dels barons socialistes –i populars– no és nova perquè se suma a la passivitat de Rajoy des del 2011 amb un model que li va caducar el 2013 i que no va renovar amb l’argument primigeni de la falta de recursos per la crisi i, més tard, amb l’excusa de la falta d’un govern de la Generalitat efectiu per l’aplicació del 155. La inoperància de Rajoy en aquest afer no va impedir que tant ell com el portaveu Íñigo Méndez de Vigo acusessin Carles Puigdemont d’ignorar “les coses que importen a la gent” per faltar a l’última conferència de presidents del gener del 2017 que no ha servit per a res en l’afer del nou finançament.

Conscient que l’anunci seria acollit amb decepció pels barons que ja saben que el canvi a La Moncloa no els alterarà les arques, Sánchez ho va compensar amb una promesa. “Però si que farem millores per a totes les comunitats fins a la convocatòria de noves eleccions”, va dir sense precisar com ni fer cap distinció entre les forals i les de règim comú, entre les quals hi ha Catalunya.

Al Senat també es va sotmetre al control la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, que li va explicar al senador del PP Guillermo Martínez Arcas que ella “no ha aixecat cap control financer a la Generalitat”, sinó que ha fet un acte automàtic derivat de la fi del 155. “Hem procedit a complementar el procés iniciat pel govern del PP que era que amb l’aixecament del 155 s’eliminaven els controls inclosos en l’article, com ara el control previ de la despesa”, va raonar. Quan el senador Martínez Arcas (PP) li va recordar que la mateixa portaveu del govern Isabel Celáa ho va vendre com un gest a Quim Torra, la ministra d’Hisenda va ser més explícita a l’hora de negar cap gest perquè ella es limita a imitar el seu predecessor. “El control pressupostari de la Generalitat es condueix exactament igual del que tenia previst el ministre Cristóbal Montoro, ni una ordre amunt ni una ordre avall, seguim el full de ruta ja marcat pel ministeri d’Hisenda”, va dir Montero.

LES FRASES

No hi haurà temps. Però sí que farem millores per a totes les comunitats
Pedro Sánchez
president espanyol
El control pressupostari de la Generalitat és el que tenia previst el ministre Montoro
María Jesús Montero
ministra d’hisenda


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom