Política

Els familiars dels presos polítics denuncien les vulneracions de drets davant l’ONU

El representant de l’Associació Catalana pels Drets Civils intervé a la reunió del Consell de Drets Humans de l’organització

Jordi Palou-Loverdas qüestiona la independència d’alguns jutges i alerta que alguns fets en què es basen resolucions de Llarena són “falsos”

Els familiars dels polítics independentistes presos i exiliats, agrupats en l’Associació Catalana pels Drets Civils (ACDC), han denunciat aquest dimarts davant la 38ena reunió ordinària del Consell dels Drets Humans de l’ONU l’actuació d’alguns jutges espanyols contra dirigents polítics i associatius a Catalunya.

L’advocat Jordi Palou-Loverdos ha fet una intervenció oral durant la sessió de l’ens a Ginebra on ha qüestionat la independència d’alguns magistrat s i ha alertat de les violacions dels drets dels presos i exiliats polítics catalans.

En aquest sentit, ha afirmat que l’actuació “d’alguns jutges” contra líders polítics i socials durant els últims mesos a Catalunya “no és acord amb els principis d’independència judicial” establerts per l’Assemblea General de l’ONU.

Ha explicat que hi ha setze membres del govern i el Parlament, inclosos consellers i presidents de les dues institucions, “que pateixen presó provisional o exili forçat”. L’advocat remarca que a aquestes persones “ni tan sols se’ls va respectar el dret a una tutela judicial efectiva i el dret de defensa”. Detalla que a alguns dels encausats se’ls va citar per delicte de rebel·lió “amb menys de 24 hores d’antelació a més de 500 quilòmetres del seu domicili”.

Palou-Loverdos ha carregat en especial contra l’actuació del jutge del Tribunal Suprem espanyol (TS) Pablo Llarena. Li ha retret haver introduït en la seva resolució del 24 de maig, per la qual va denegar la petició de llibertat d’un dels polítics empresonats des de fa més de set mesos, “uns fets falsos descrits pel fiscal, la veracitat dels quals no va ser comprovada per cap dels dos”. Aquesta resolució, ha remarcat, va denegar la petició de llibertat d’un dels líders polítics en presó preventiva “des de fa ja més de set mesos”.

A més, ha alertat que en una altra resolució el mateix jutge “va utilitzar la primera persona del plural”. Segons el lletrat, Llarena “es va col·locar així en situació de part i víctima del procediment”.

Des del Consell dels Drets Humans de l’ONU, el representant dels familiars dels presos ha instat la justícia espanyola a garantir el jutge ordinari “establert per la llei” i evitar les “pèrdues manifestes d’imparcialitat”. També ha reclamat a Espanya que aturi les “penes anticipades”, la “criminalització preventiva d’idees i/o fets” i utilitzi la presó provisional només “com a últim recurs”, acordant “mesures de llibertat amb les garanties degudes”.

L’advocat ha convidat el nou govern espanyol de Pedro Sánchez a “aprofitar l’oportunitat que té per complir les normes i principis referits i els instruments internacionals de Drets Humans. Finalment, ha requerit a l’Estat que “segueixi els consells i recomanacions” dels organismes de Drets Humans de l’ONU.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona