Política

Torra, Puigdemont i Mas demanen per carta a Felip VI que “parli” als catalans sobre el discurs del 3 d’octubre

El president de la Generalitat considera que el monarca espanyol ha de “reflexionar” sobre el silenci que ha mantingut sobre els fets de l’1 d’octubre

Torra demana mantenir una trobada aquest divendres coincidint amb la visita que el monarca fa a Catalunya

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha anunciat al ple del Parlament que, juntament amb Carles Puigdemont i Artur Mas, han enviat una carta a Felip VI explicant-li el que està passant en aquest país i que no pot ser que “no hi hagi un pronunciament sobre tot això”. En la carta Torra demana al rei una trobada aprofitant la seva visita en la inauguració dels Jocs del Mediterrani a Tarragona divendres a la tarda. Malgrat aquesta petició, Torra encara no ha aclarit si assistirà o no a la inauguració.

“No pot ser que no hi hagi un posicionament del rei dirigit al poble de Catalunya explicant què va passar i el perquè del discurs del 3 d’octubre”, ha afirmat durant la sessió de control parlamentari . “A ningú se li hagués imaginat que la reina d’Anglaterra un discurs com el que va fer el rei d’Espanya”. “que reflexioni sobre el que està passant a Catalunya” i ha acabat la seva intervenció assegurant: “El rei ha de parlar”.

Torra considera, en resposta a una pregunta del PdeCat, que la presència del monarca espanyol “exigeix una resposta de país”. I ha reiterat el seu lament perquè els catalans “no hem escoltat cap paraula del rei” sobre el que està passant a Catalunya, sobre els presos i els exiliats i sobre la violència que van viure milers de catalans el dia 1 d’octubre. Però sobretot, Torra ha assegurat que Felip VI amb “el discurs del 3 d’octubre va deixar de ser el rei de molts dels catalans”.

El contingut de la carta

En la carta a Felip VI, Torra, Puigdemont i Mas subratllen que “cal obrir una etapa de negociació que acabi sempre per donar la paraula a la ciutadania de Catalunya”. I insten el monarca a escoltar-los “sense apriorismes ni prejudicis” i a ajudar a “facilitar un procés d’obertura, modernització i prevalença democràtica”.

És per aquest motiu que consideren que la inauguració dels Jocs Mediterranis a Tarragona “és una oportunitat que ens brinda la història per reparar i recosir allò que la violència, la repressió i la persecució contra el referèndum de l’1 d’octubre va provocar”. Tots tres també li fan notar que el primer d’octubre, en què hi va haver una “violència policíaca desmesurada i inacceptable contra ciutadans que volien expressar pacíficament el seu vot”, “és i serà un dia molt especial per a la majoria dels catalans”.

Per això, li demanen que “aprofiti aquest moment i no deixi perdre l’ocasió”. “Aquesta setmana vindreu a Catalunya i us volem rebre amb la voluntat d’obrir una etapa de diàleg, negociació, reconeixement, respecte democràtic, modernitat institucional i respecte pels drets civils i polítics i les llibertats fonamentals”, conclouen.

Carta demanada una trobada per reunir-se

En un text posterior de Torra, el president de la Generalitat afegeix que per ell, com a president de Catalunya, “és un deure moral” i demana al rei que trobi una estona en la seva visita a Catalunya aquest divendres per reunir-se’n. “No us demano que renuncieu a res sinó que us empareu en la lectura més oberta i democràtica de la Constitució i en el rol que se li confereix al Cap d’Estat”, assegura, i subratlla: “ He de poder explicar-vos com se sent una gran part del poble de Catalunya”.

En aquesta mateixa línia,Torra, Puigdemont i Mas insisteixen al rei que escolti el clam dels catalans i que sigui “el cap d’un Estat que respecti les voluntats dels ciutadans expressades a les urnes”. Assenyalen també que “coneixem les limitacions constitucionals que us impedeixen exercir segons quines accions”, però també “les facultats constitucionals que us permeten d’exercir determinades funcions, entre les quals destaquen arbitrar i moderar entre poders de l’Estat”.

El discurs del 3 d’octubre

La carta també adverteix a Felip VI que en la compareixença que va fer el 3 d’octubre passat va “obrir una ferida considerable a molts ciutadans que no s’haurien pensat mai que el Cap de l’Estat donaria la seva aprovació a la violenta repressió de la policia contra ciutadans completament pacífics”. “De debò que no hauríeu de situar-vos per damunt d’uns interessos particulars i mirar de ser una veu de conciliació i de defensa del diàleg?”, l’interpel·len.

Els presidents Torra, Puigdemont i Mas obren la seva missiva, “una carta que preferiríem no haver hagut d’escriure” recordant unes paraules del rei, del 1990, en què va dir que ‘Catalunya és la que els catalans volen que sigui’. I li expressen que haurien desitjat que la figura del monarca, com la de tantes institucions estatals, “hagués quedat al marge de la pugna política entre ciutadans de l’Estat espanyol”, perquè, “una monarquia constitucional moderna i europea ha d’aspirar a la igualtat, la justícia, la llibertat, la fraternitat, sense cap renuncia” i, sobretot, “a la democràcia entesa de manera genuïna i autèntica”. “Això és – afegeixen- entendre que els poders emanen del poble i no a l’inrevés”, i, per tant, “que la voluntat de la ciutadania és la que ha de prevaldre en última instància”.

En aquesta mateixa línia, insisteixen que “els conflictes polítics s’han de resoldre sempre per vies democràtiques”, i assenyalen que “estem segurs que cap demòcrata no es pot oposar a donar la veu a la gent”. Per això, reclamen “que s’acabi d’una vegada aquesta situació d’anomalia amb què els jutges i els policies ocupen l’espai que hauria d’ocupar la veu i la paraula dels representants polítics; que s’acabin les presons que tanquen demòcrates i els exilis que allunyen gent pacífica; que la llei s’ajusti a les voluntats democràtiques i que no sigui la democràcia qui s’hagi d’encotillar a unes lleis antigues”. En definitiva, “que la política torni a la política i el debat i l’intercanvi d’opinions siguin les regles amb què avancem tots plegats per encarar les controvèrsies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona