Política

La pressió obliga Trump a cancel·lar la separació de famílies immigrants

El president rectifica i signa una ordre “preventiva” per mantenir units pares i fills a la frontera

El Congrés vota avui dues propostes de llei migratòria

El president dels EUA, Donald Trump, no ha aguantat la pressió i ha hagut de rectificar. Després de molts dies enrocant-se en la bel·ligerant necessitat de separar famílies d’immigrants indocumentats a la frontera, el magnat va cedir i va signar una ordre per mantenir pares i fills units, i posar fi així a una crisi que ha fet tremolar el país. A l’acte de signatura hi van ser presents el vicepresident, Mike Pence, i la secretaria de Seguretat Nacional, Kirstjen Nielsen. Aquesta ordre executiva permetrà que els nens que traspassin la frontera sud junt als seus pares es quedin amb ells als centres de detenció d’immigrants durant un termini de temps llarg, segons va explicar una font presidencial.

La Casa Blanca va ser incapaç de suportar l’onada de crítiques de tot el món davant les imatges de nens engabiats i plorant histèricament en ser separats dels seus familiars, sense cap garantia de tornar-los a veure. “Som compassius. Volem mantenir les famílies unides, és molt important”, va assegurar Trump. Un dia abans deia que separar-los era l’única manera de mantenir la llei i l’ordre i enviar un missatge per dissuadir aquells qui intentessin creuar als Estats Units sense papers.

La nova mesura no significa que s’acabi la política de “tolerància zero” contra la immigració. Les autoritats seguiran perseguint, detenint i processant immigrants sense papers, considerats “criminals”.

El caràcter “preventiu” (i segurament temporal) de l’ordre executiva passa el focus al Congrés, urgit d’aprovar una llei que eviti una crisis humanitària i moral com la que s’ha destapat aquesta setmana.

Entre els escàndols que han fet esfereir l’opinió pública nord-americana (només un 27% donava suport a la separació familiar, segons una enquesta recent de Quinnipiac), el més impactant va ser el descobriment de l’existència de com a mínim tres centres de detenció específicament creats per acollir nadons i infants menors de tres anys; i la confessió de les autoritats que la xifra d’instal·lacions augmentaria.

Una de les últimes crítiques arribà des del Vaticà, amb el papa Francesc qualificant “d’immoral” i “contrari als valors cristians” la separació familiar. En la mateixa línia, la premier britànica, Theresa May, qualificava les imatges de nens engabiats de “molt pertorbadores”. “Clarament, totalment i inequívocament dic que això està malament”, va sentenciar.

Tot i la rectificació, Trump no està disposat a afluixar ni a canviar la seva visió de mà dura contra la immigració. “Si som dèbils, realment i patèticament dèbils, el país es veurà sobrepassat per milions de persones. I si som forts, no tindrem cor. És un dilema dur”, va dir. No obstant això, va deixar entreveure que prefereix la segona opció i evitar que arribin als EUA “persones i crim que no haurien de ser-hi”.

L’ordre va signar-se la vigília que la Cambra de Representants voti avui dues lleis d’immigració que, a banda d’una clàusula contra la separació familiar, inclou tot el que el president vol: finançament per al mur a la frontera amb Mèxic, retallada significativa en l’atorgament de visats i una solució aigualida per als joves indocumentats coneguts com a dreamers.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
societat

Manifest en suport de Puigdemont amb 250 personalitats

barcelona