Política

L’alcaldessa de Berga condemnada a sis mesos d’inhabilitació

La condemna no és ferma i té possibilitat de recurs

L’alcaldessa l’acusen de desobediència, per no haver despenjat l’estelada de la façana de l’Ajuntament durant dos períodes electorals el 2015

El jutjat penal 2 de Manresa ha condemnat l’alcaldessa de Berga, Montse Venturós (CUP), a sis mesos d’inhabilitació per a l’exercici de qualsevol càrrec públic i a una multa de tres mesos per no haver despenjat l’estelada de la façana de l’Ajuntament durant dos períodes electorals de l’any 2015, malgrat els requeriments de la Junta Electoral. La condemna no és ferma i Venturós pot presentar-hi recurs. L’1 de març de 2017 un jutjat de Berga va arxivar la causa de l’estelada, però la fiscalia va recórrer la decisió i l’Audiència de Barcelona va decidir reobrir el cas dos mesos després. Finalment, el judici contra Venturós per un delicte de desobediència va celebrar-se el 21 de maig a Manresa i l’alcaldessa va denunciar ser víctima d’un “judici polític”.

La sentència considera provat que l’alcaldessa de Berga va tenir coneixement dels acords que havia pres la Junta Electoral de Zona que obligaven el consistori berguedà a retirar les dues banderes estelades que onejaven a la façana de l’Ajuntament des de l’any 2012, tant per a les eleccions al Parlament de 27 de setembre de 2015 com per a les eleccions espanyoles del 20 de desembre de 2015. La jutge considera que la Junta Electoral era l’òrgan “competent” per dictar aquest tipus de resolucions i, a més, creu que va prendre les decisions “observant les normes procedimentals legals” que tenen l’objectiu de “garantir durant els períodes electorals la neutralitat política dels poders públics, que s’han d’abstenir de col·locar en edificis públics i locals electorals símbols que puguin ser considerats partidistes i retirar aquells col·locats abans de la convocatòria electoral”.

Pel jutjat penal 2 de Manresa queda provat que el comportament de Venturós, que va decidir no despenjar les banderes i van haver de fer-ho els Mossos, es tracta d’una “mera inactivitat o passivitat davant de l’ordre legítima rebuda per part de la Junta Electoral”. De fet, per la magistrada “el comportament d’omissió de l’alcaldessa va comportar una negativa oberta a donar compliment al mandat obligatori”. A més, considera que Venturós “no només va conèixer, sinó que també va entendre el contingut de les dues ordres” i, per tant, la seva negativa a despenjar les estelades va ser “franca, clara, patent, indubtable, indissimulada, evident i inequívoca”.

D’altra banda, la magistrada creu que Venturós no podia “escudar-se” amb l’argument que va decidir no despenjar les estelades durant els dos períodes electorals perquè obeïa al mandat derivat d’un acord plenari de l’any 2012 en què es va acordar “no despenjar l’estelada fins a la independència”. Segons la sentència, en tractar-se d’un període electoral “no és possible escudar-se en l’acord de ple com a causa de justificació” perquè “el fet de donar compliment al contingut de l’acord del ple mai pot comportar incomplir una resolució de la Junta Electoral de Zona” que “està destinada, en períodes electorals, a protegir la neutralitat política dels poders públics durant aquests períodes electorals i, per tant, a garantir la transparència i igualtat de les formacions que concorren a les eleccions”. Segons es plasma en la sentència, “pot resultar controvertida aquesta neutralitat política de les institucions públiques si es dona compliment a l’acord del ple”.

Per tot plegat, la magistrada considera que els fets són constitutius d’un delicte de desobediència i acorda imposar a Venturós la pena de sis mesos d’inhabilitació i una multa de 540 euros. La magistrada aclareix que ha imposat la pena “mínima”, ja que la llei preveu pels delictes de desobediència penes de multa de tres a dotze mesos i inhabilitacions de sis mesos a dos anys.

Finalment, la jutge també adverteix a Venturós que si no paga la multa imposada li podrien imposar 45 dies de presó, localització permanent o treballs en benefici de la comunitat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona