Política

Caos a la frontera dels EUA per resoldre la separació familiar d’immigrants

La confusió s’apodera d’un govern que afronta denúncies de maltractaments a menors

Trump enterra una llei de reforma migratòria a curt termini

La decisió de Donald Trump de deixar de separar famílies d’immigrants sense papers no ha solucionat la crisi i la frontera viu en el caos mentre es decideix com aplicar la normativa presidencial i quin és el pla per reunificar els pares i fills que fa setmanes que no es veuen i que, en molts casos, estan separats per milers de quilòmetres sense cap registre que els pugui relacionar.

Els advocats dels immigrants estan ofegats en la ineficàcia de la burocràcia, que no els permet localitzar els fills dels adults que representen. Molts dels menors s’han traslladat a Nova York i altres estats del nord, i no hi ha cap mecanisme habilitat que pugui posar-los en contacte. Segons fonts oficials, prop de 500 nens han tornat amb els seus pares i estan detinguts plegats, com a unitat familiar indivisible; encara queden més de 1.800 casos per resoldre.

L’administració encara no té cap pla concret per aplacar la crisi, perdut a trobar una solució que combini la “tolerància zero” respecte a la immigració amb les noves directives. En lloc de tancar carpetes se li n’obren més: el focus en els centres de detenció de menors immigrants ha destapat abusos i maltractaments que inclouen injeccions amb sedants. L’única acció concreta és l’habilitació de bases militars per acollir fins a 20.000 menors d’edat que puguin ser detinguts a la frontera en els pròxims mesos.

Mentre a la frontera tot és confusió, Trump es manté intransigent en la política antiimmigració. El magnat acusa els demòcrates “d’inventar-se històries de tristesa i dol” per aconseguir un rèdit. Ahir es va reunir amb víctimes de crims comesos per sensepapers, una tàctica que va funcionar-li durant la campanya presidencial per denigrar la presència d’immigrants al país. A més, va enterrar de manera definitiva una reforma migratòria a curt termini. Després del fracàs del seu partit per tirar endavant una llei a la Cambra de Representants tot i tenir la majoria, Trump va demanar que “deixin de perdre el temps” en aquest tema.

El malestar amb la gestió de tot plegat es va combinar amb les crítiques a la primera dama, Melania Trump, i la frase que duia estampada a la jaqueta que es va posar per visitar els infants detinguts a Texas. “Realment no m’importa, i a tu?”, s’hi podia llegir, un missatge que ningú sap a qui anava dirigit però que va deixar una imatge nefasta.

Aranzels als cotxes europeus

El president dels Estats Units, Donald Trump, va deixar clar que està disposat a augmentar l’escalada en la guerra comercial amb la Unió Europea (UE). Hores després que es comencessin a aplicar els aranzels europeus per valor de 2.800 milions d’euros a productes nord-americans com a represàlia als aranzels sobre l’acer i alumini, Trump no va quedar callat i va amenaçar d’augmentar la tensió amb els països europeus. “Si aquests aranzels i barreres no s’eliminen aviat, aplicarem un impost d’un 20% a tots els automòbils [de la UE]”, va piular. La Unió Europea cobra un 10% d’impostos als cotxes nord-americans. Les relacions transatlàntiques no estan en un bon moment, especialment després del fracàs de la cimera del G7 al Canadà. Si els Estats Units apliquessin les càrregues als cotxes, el país més afectat seria Alemanya, principal fabricant d’automòbils de la Unió Europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts+Puigdemont per Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona
guerra a gaza

Detinguts dos palestins a Jerusalem per atropellament

barcelona
unió europea

Brussel·les amenaça de suspendre TikTok Lite a Espanya i França

barcelona

Boadas defensa que la Casa Pastors sigui un centre obert a la ciutadania

girona

Xavier Garcia Albiol, ingressat per una arrítmia

Badalona
regne unit

Sunak anuncia deportacions a Ruanda en deu o dotze setmanes

barcelona