Política

Encaixada lluny dels focus

El president Quim Torra finalment accepta acudir a la cerimònia d’inauguració dels Jocs Mediterranis i regala al rei espanyol un llibre sobre les càrregues que va fer la policia durant el referèndum de l’1 d’octubre

Finalment, va haver-hi trobada a Tarragona entre el president de la Generalitat, Quim Torra, i els caps d’estat i de govern espanyols, el rei Felip VI i Pedro Sánchez. L’encontre, fred i forçat, va estar marcat per la incertesa i els dubtes que, fins a darrera hora, havia exterioritzat el president català sobre la procedència d’acceptar aparèixer en la mateixa fotografia institucional on sortís el monarca, que més de mig any després de l’1 d’octubre encara no ha mostrat cap gest de contrarietat per les brutals càrregues que va fer la policia espanyola per alterar el referèndum. L’encaixada de mans entre Torra i Felip VI va produir-se als passadissos del Nou Estadi. Com a obsequi per al monarca, el president portava el llibre Dies que duraran anys.

Passades les nou del vespre les autoritats van entrar a la zona noble de la tribuna. Diverses banderes espanyoles onejaven a la graderia però, també, es van sentir xiulets a discreció. Molt més sonora va ser la xiulada quan, minuts després, la megafonia va entonar els acords de l’himne espanyol. A partir d’aquí la cerimònia d’inauguració dels Jocs va tenir un caràcter festiu, però abans la jornada havia estat tensa.

No va ser fins passat el migdia que Quim Torra va confirmar la seva presència en l’acte d’inauguració dels Jocs Mediterranis. Ho va fer a través d’una declaració institucional des del Palau de la Generalitat. “Aquests Jocs es fan a Tarragona, a Catalunya, i s’han pagat des del nostre país. Hi serem perquè és casa nostra”, va afirmar Torra, només unes hores després que s’hagués escampat com la pólvora un rumor sobre la seva suposada incompareixença al camp del Nàstic. A més, també va posar de manifest que pensava lliurar a Felip VI els informes del Síndic de Greuges sobre la “violència” arran de l’1-O i la “persecució penal” posterior. Torra va voler deixar clares les reserves que li genera aparèixer al costat del monarca i va manifestar que no pretenia buscar “cap foto” amb el rei.

Torra va lamentar públicament que Felip VI no hagi demanat perdó des que va comparèixer el passat 3 d’octubre amb una “greu declaració”. Un retret que va repetir a la tarda quan, només de posar els peus a Tarragona, va acudir a un acte convocat per l’ANC i que va aconseguir reunir mig miler de persones als jardins de davant de l’amfiteatre.

A les portes del Nou Estadi, els CDR també havien convocat una manifestació per protestar per la presència del rei a la ciutat.

Aquesta concentració va coincidir, separada per un centenar de metres i per un sever dispositiu dels Mossos, amb una altra que havia convocat el partit d’ultradreta Vox.

L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, no va dubtar a celebrar que el president de la Generalitat, Quim Torra, assistís a l’acte d’inauguració dels Jocs. Ballesteros, que tot just aquest dimecres donava la benvinguda a la ciutat a Torra en l’acte d’inauguració del Palau d’Esports, una infraestructura que ha costat 18 milions d’euros i que ha finançat la Generalitat, admetia ahir que per al president de la Generalitat la decisió sobre si seure o no a la llotja del Nou Estadi, no havia de ser senzilla. L’alcalde del PSC va aplaudir la visita de Torra i va dir que la seva absència hauria estat una “anomalia”.

Protestes
Quim Torra, abans d’anar a la cerimònia d’inauguració, va acudir a un acte convocat a última hora per l’ANC, als jardins de davant de l’amfiteatre. Després, i ja a dins l’estadi, Torra va ser escridassat per una part del públic quan Ballesteros el presentava.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona
política

Laia Estrada critica que ERC i Junts mirin més al PSC per arribar a acords

BARCELONA
política

El Senat endarrereix una setmana més el ple que vetarà l’amnistia

barcelona