Política

Sánchez i Urkullu aborden quan acostar presos d’ETA

Creen un grup de treball sobre l’acostament i el traspàs de presons amb “cautela” per no ofendre les víctimes

El lehendakari no vol “ruptura” i sí 37 competències i una convenció constitucional

El president espanyol, Pedro Sánchez, i el lehendakari, Íñigo Urkullu, van pactar ahir la creació d’un grup de treball que abordi l’acostament dels presos d’ETA a presons basques i el traspàs de la gestió dels penals al govern basc –a diferència de la Generalitat, no els gestiona al seu territori–. En la primera reunió de la tanda bilateral que ha obert el mandatari socialista a La Moncloa, i va durar noranta minuts, Urkullu va marcar distàncies amb Quim Torra afirmant que “no parla de ruptura” i es va limitar a exigir el traspàs de les 37 competències pendents de l’Estatut de Gernika i la celebració del que anomena una “convenció constitucional” per repensar l’Estat espanyol des de la plurinacionalitat.

Tot i l’argument formal de rebre’l el primer per ser el president de comunitat que primer va registrar el seu Estatut –és cèlebre l’anècdota del lloguer d’una avioneta el 1978 pel conseller basc Juan Echeverría Gangoiti per arribar a Madrid abans que la delegació catalana, que viatjava en tren–, Sánchez va inaugurar ahir amb Urkullu la relació preferent que vol amb el PNB, l’aliat pressupostari de Mariano Rajoy que al final el va tombar en la moció de censura. “Sí que hi ha el que diferencia Rajoy i Sánchez: en el meu segon mandat de lehendakari no vaig ser rebut mai per l’anterior president”, lloava Urkullu com a inici d’una nova era. “Bona sintonia durant aquesta primera trobada i voluntat de treballar junts per la convivència”, corresponia Sánchez a Twitter en l’única valoració de la cita.

Sánchez va traslladar al lehendakari la seva predisposició a abordar l’acostament dels presos d’ETA, que, segons el Ministeri de l’Interior, té 245 activistes repartits en 38 centres penitenciaris d’arreu de l’Estat (només quatre a penals del País Basc). Tot i el tràngol de les famílies que han de fer sovint un miler de quilòmetres per visitar els familiars presos, Urkullu va coincidir amb Sánchez a prioritzar la “cautela” de no ofendre les víctimes d’ETA amb la nova política penitenciària i no es van donar cap calendari per a l’acostament.

Si bé el PNB avança –al marge del soci de coalició, el PSE– amb Bildu al Parlament basc una reforma de l’Estatut que inclou el dret a decidir, Urkullu va ser prudent i, renunciant a cap “ruptura”, va apostar per un “constitucionalisme útil” que revisi la carta magna del 1978 ara que es complirà el seu 40è aniversari. Sense fer cap esment a la relació confederal que vol el PNB, Urkullu va preferir recordar que el de Gernika és l’únic estatut que no ha estat reformat des del 1979.

“Bilateral i permanent”

A banda dels presos i de la gestió de presons, el govern basc i l’espanyol obren un canal “bilateral i permanent” per abordar el traspàs de la resta de les 37 competències pendents a l’Estatut basc. La llista va des de la polèmica gestió del règim econòmic de la Seguretat Social, que Madrid sempre ha vist com l’intent de trencar la caixa única de les pensions, fins a les autopistes A-68 i el port de Pasaia.

LA FRASE

No hem parlat de ruptura, sinó de convivència des del respecte mutu
Iñigo Urkullu
lehendakari del govern basc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona