Política

Artadi defensa els valors de l’1-O i avisa: “Gestionem el present per fer realitat el futur”

La portaveu del Govern considera que “fer república” passa també per centrar-se en “millorar els aspectes” que afecten el benestar dels catalans al dia a dia

L’oposició retreu “desorientació” a l’executiu i li demana que aclareixi què vol dir crear un altre moment com 1-O

La consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, ha defensat aquest dimecres que el Govern se sent “hereu de l’1-O” i “defensarà allò que representa”, uns valors de “democràcia, progrés i llibertat”, ha assegurat. Així ho ha defensat a la Comissió d’Afers Institucionals (CAI) del Parlament, on ha comparegut per explicar els objectius que preveu desenvolupar el seu departament. En aquest sentit, ha apuntat que volen treballar per “millorar el benestar dels ciutadans, governar per a tots”, i fer-ho des d’unes conviccions polítiques “irrenunciables”. “També gestionarem el dia a dia; [..] però que ningú s’equivoqui: gestionem el present per fer realitat el futur”, ha advertit durant la seva intervenció inicial. En aquest context, ha insistit que el Govern vol “desenvolupar la voluntat expressada l’1-O i ratificada el 21-D” però entén també que “fer república” passa per “centrar-se en millorar els aspectes que afecten positivament la vida i el benestar dels catalans”.

En la seva primera intervenció a la Comissió d’Afers Institucionals, Artadi ha assegurat que treballaran per millorar el benestar i la qualitat de vida dels ciutadans”. “Governem per totes i ho farem des de principis i conviccions irrenunciables; també gestionarem el dia a dia, també hem vingut a fer això; però que ningú s’equivoqui: gestionem el present per fer realitat el futur”, ha avisat d’entrada amb la mirada posada a l’1-O i al 21-D i amb la intenció de superar l’”anormalitat democràtica” del 155.

Ho ha defensat així perquè considera que “fer república” implica per al seu Govern gestionar el dia a dia i “centrar-se a millorar els aspectes que afecten positivament la vida i el benestar dels catalans”. Així, creu que fer república és treballar per a una societat “igualitària, que deixi enrere el model patriarcal i de privilegis imposat”; és uns mitjans públics “de qualitat”, amb pluralitat de continguts, col·laboració amb la indústria i professionalitat; és “treballar colze a colze amb el món local” per cohesionar-lo territorialment i social; i és estendre la pràctica de l’esport i l’activitat física. “És fer un país millor”, ha conclòs.

Així, i durant la seva intervenció a la CAI, Artadi ha desgranat sectorialment els eixos principals del seu pla departamental. D’entrada, ha posat en valor el comissionat del 155, que ha de fer “inventari” dels efectes que ha tingut l’aplicació d’aquest article. Un altre eix és l’administració local i les relacions amb el municipalisme. Per primera vegada s’integren a Presidència –era una competència tradicional de Governació. El Govern l’ha vinculat al departament d’Artadi per “impulsar una acció transversal”. La consellera s’ha compromès a reunir-se amb les entitats municipalistes per dictaminar sobre els plans d’inversió i per reforçar la interlocució amb organismes com el Consell de Govern Local i la Comissió de Govern Local. En aquest sentit s’ha mostrat “determinada a posar en marxa un nou pla d’inversions locals” i a definir-lo en col·laboració amb diputacions i consells comarcals. En aquest context, ha apostat també per “reforçar” la relació amb l’ajuntament d’Ada Colau perquè “Barcelona i Catalunya només poden avançar juntes”. També ha apostat per acabar de desplegar la Llei de l’Aran “en la seva totalitat”. Des de la secretaria de l’Esport, Artadi es fixa desplegar el Pacte Nacional de l’Activitat Física, com a pas previ per a l’elaboració d’una nova llei, i ha posat sobre la taula inversions per al manteniment i la renovació d’equipaments ja existents.

LLeis suspeses

A més, Artadi ha anunciat que des de l’Institut Català de les Dones s’ha començat a redactar un Pla Estratègic de Polítiques d’Igualtat de Gènere 2018-2021 amb sis grans eixos. Alguns dels quals són promoure valors i models igualitaris; l’eradicació de la violència masclista i la sensibilització del món del treball. Al detall, i en aquest darrer eix, la consellera de la Presidència ha plantejat reunir-se amb sindicats per “parlar de la possibilitat de crear un delegat sindical d’igualtat”, una figura prevista a la Llei d’igualtat efectiva entre homes i dones, una norma “suspesa”.

Precisament sobre les suspensions de lleis socials, Artadi ha lamentat que el govern de l’Estat hagi tingut fins ara una actitud “molt intensa contra tot allò que sortia del Parlament”. “No és de rebut que utilitzi la suspensió de les nostres lleis per un model de societat que potser ells defensen però nosaltres, no”, i que “s’utilitzi el TC” per frenar el que “no pot aturar amb al força dels vots”. “Tindrem oportunitat de veure quina és l’actuació del nou govern [espanyol] i si respecta la voluntat del poble de Catalunya”, ha afegit en un missatge a l’executiu de Pedro Sánchez.

De cara als mitjans públics, Artadi ha assegurat que són un dels sectors que “més ha patit” l’aplicació del 155 i ha parlat d’una “campanya d’intoxicació” que ha posat “al punt de mira els professionals”. En aquest sentit s’ha compromès a impulsar l’aprovació i la signatura del Pacte Nacional de l’Audiovisual que ja s’havia treballat els darrers mesos per “dotar l’àmbit audiovisual de les estructures necessàries per al desenvolupament integral”.

En darrer lloc, Artadi ha anunciat també que pretén crear una Oficina per a la Reforma Horària per impulsar els treballs que es van deixar fets a l’anterior mandat en aquest sentit. “Es tracta d’una política social innovadora en majúscules, perquè recull valors com la llibertat, la igualtat, d’oportunitats, el feminisme, la conciliació , la sostenibilitat i la promoció de la salut”, ha resolt.

L’oposició

Els partits de l’oposició han criticat la “desorientació” del Govern i han demanat a la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Elsa Artadi, que aclareixi què vol dir el president de la Generalitat, Quim Torra, quan parla de repetir un altre moment com l’1-O. En el marc de la compareixença d’Artadi en la comissió d’afers institucionals del Parlament, la CUP ha lamentat que el Govern sigui “autonòmic” i ha preguntat a la consellera si es materialitzarà la república així com la declaració de ruptura del 9-N del 2015. Per la seva banda, ERC ha garantit que es treballarà cada dia per l’objectiu de la república i s’ha referit a l’1-O com “el far que guia ERC i la llum que ha d’emmarar el Govern”. Cs i PPC s’han referit també al paper d’Artadi durant l’aplicació del 155 assegurant que va col·laborar de “manera exemplar” amb el govern espanyol.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona