Política

Torra proposarà a Sánchez fer un referèndum pactat

El president de la Generalitat adverteix des de Washington que està decidit a implementar la República catalana

El president del govern espanyol es mostra disposat al “diàleg obert i sincer”

El govern de la Generalitat donarà una màxima consideració política a la reunió del pròxim dia 9 entre Quim Torra i el president espanyol, Pedro Sánchez, la primera entre els màxims responsables polítics de Catalunya i Espanya després de l’1 d’octubre i la declaració d’independència del 27 d’octubre. El president Torra va deixar clar ahir des de Washington que aquesta no serà una trobada més entre el representant d’un govern autonòmic i el de l’Estat. No serà una reunió de peix al cove i el primer propòsit serà el de plantejar a Sánchez la convocatòria d’un referèndum pactat com una “solució molt acceptable”, segons va deixar clar Quim Torra.

El president català acudirà a la cita de La Moncloa amb la cartera dels temes netament polítics i quedaran per més endavant, en reunions bilaterals entre ministres i consellers, qüestions sectorials com poden ser les infraestructures. Torra ho va deixar molt clar: “Parlarem sobre el dret a l’autodeterminació. És que aquest és el tema. Si no volem afrontar el tema no tenen gaire sentit aquestes reunions.”

Des de la part espanyola, les intencions són més ambigües i ahir el president Pedro Sánchez va tornar a trepitjar aquests viaranys quan en una resposta parlamentària el diputat Gabriel Rufián va dir que acudia a la cita del 9 de juliol amb voluntat de dur-hi a terme un “diàleg sincer i obert”. Segons el president espanyol, aquesta voluntat es basa en el fet que el nou executiu espanyol no farà de la confrontació territorial una estratègia electoral per aconseguir vots. Sánchez va traspassar a “la falta de criteri de l’anterior govern del Partit Popular” la “fractura social que existeix a Catalunya” i va mostrar el seu desig que “tant de bo a partir del pròxim 9 de juliol puguem emprendre un camí que estronqui les ferides”.

Per la seva part, Torra es va mostrar expectant davant l’actitud poc concreta dels portaveus socialistes. “Veurem amb quin partit socialista ens trobem”, va dir Torra, que va concretar que seria “una fantàstica notícia” que tornés a aparèixer “el PSOE de l’any 1974, quan defensava el dret a l’autodeterminació”. Tot i això, el president de la Generalitat va fer un plantejament que va voler anar més enllà de la trobada amb Sánchez i va subratllar que el seu govern treballarà aquesta legislatura per “implementar la República catalana”. Va ser molt clar en dir que cal implementar el mandat sorgit de l’1 d’octubre però també va reconèixer que la celebració d’un referèndum pactat amb l’Estat seria “una solució molt acceptable” al conflicte. En aquest sentit, va afirmar que es donaria per satisfet amb “una solució que es basés a fer les coses com al Quebec o Escòcia”; és a dir, una consulta negociada amb el respectiu estat central.

Del desenvolupament de la reunió entre els dos màxims mandataris espanyol i català dependrà el clima general de la relació entre els dos governs i els èxits de les reunions que, amb posterioritat, han de dur a terme els diversos consellers de cada àrea amb els ministres del ram per abordar qüestions pendents.

Les conselleries estan esperant a passar el 9 de juliol per concretar la petició de reunions i tancar dates i agendes. La voluntat del govern català és de fer bona l’expressió de Pedro Sánchez d’establir una relació “bilateral” amb el govern de Catalunya.

LES FRASES

Parlarem del dret a l’autodeterminació, perquè aquest és el tema, i si no volem afrontar-lo no tenen gaire sentit aquest tipus de reunions
Cal veure amb quin PSOE ens trobem i si és com el del 1974, quan defensava el dret a l’autodeterminació
Quim Torra
president de la generalitat
Tant de bo a partir del 9 de juliol puguem emprendre un camí que estronqui les ferides
Pedro Sánchez
President del govern d’espanya


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona