Política

Llarena dona llum verd al trasllat de Forcadell, Bassa, Cuixart i Sànchez

El jutge instructor confirma en un escrit que no veu “cap raó processal” per no fer efectiu l’apropament

Remarca que la decisió està subjecta “als criteris” de la Secretaria d’Institucions Penitenciaris

El jutge instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena ha dictat una providència on confirma que no veu “cap raó processal” per no traslladar Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez a presons catalanes, tal i com han sol·licitat. El jutge recorda, però, que la decisió està en mans d’Institucions Penitenciàries. “La decisió està subjecte als criteris penitenciaris que la Secretaria General d’Institucions Penitenciaries consideri d’aplicació”, escriu el jutge. Llarena respon aquests quatre casos perquè són els primers escrits que han arribat procedents d’Institucions Penitenciàries però està previst que properament arribin les peticions de la resta d’empresonats. Si Llarena no s’hi oposa és perquè dona per tancada la instrucció, tot i que formalment no ha dictat encara la interlocutòria de conclusió del sumari que és la que posa punt i final a la seva tasca com a jutge instructor i passa la causa a la sala perquè obri judici oral. Forcadell sol·licita trasllat a la presó de dones de Barcelona, Bassa a la presó de dones de Girona, Sànchez a Quatre Camins i Cuixart a Brians II.

El Tribunal Suprem va rebre dimecres quatres escrits procedents de les presons de Soto del Real i Alcalà-Meco on els directors dels centres preguntaven si el jutge tenia algun “inconvenient” per procedir al trasllat de Carme Forcadell, Dolors Bassa, Jordi Cuixart i Jordi Sànchez, tal i com ells mateixos havien sol·licitat. Falta encara rebre els escrits procedents del centre penitenciari d’Estremera, on estan reclosos Oriol Junqueras, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn i Raül Romeva. Tots ells també ha sol·licitat el trasllat però els seus escrits encara no han arribat al Suprem.

En els escrits dels reclosos a Soto i Alcalà-Meco es demana el trasllat per “raons de vinculació familiar” a centres propers a les seves llars. Bassa demana anar a la presó del Puig de les Basses (a l’Alt Empordà), Forcadell al centre de dones de Barcelona –conegut com a Wad-Ras-, Sànchez a Quatre Camins, a la Roca del Vallès i Cuixart a Brians II, a Sant Esteve Ses Rovires.

El reglament penitenciari estableix que la competència per demanar un trasllat és d’Institucions Penitenciàries (que depèn d’Interior) i que s’ha de notificar al jutge instructor. En una providència, Llarena respon als centres penitenciaris que “no existeix cap raó processal que condueixi a la custòdia dels processats en cap centre penitenciari concret”. Ara bé, el jutge deixa la decisió en mans del Ministeri de l’Interior, ja que és qui té la competència per efectuar aquesta mena de trasllats.

Instrucció tancada, tot i que no formalment

Si Llarena no s’oposa a l’acostament a Catalunya és perquè considera que la instrucció està tancada i ja no necessitarà tenir els presos a la seva disposició per si els ha de tornar a citar a declarar o cal practicar proves que requereixin la seva presència.

Diverses defenses també han sol·licitat noves diligències al jutge Llarena, que encara no ha confirmat tampoc si les accepta o les rebutja. Ho haurà de comunicar a les parts abans de donar per tancada la instrucció. En tot cas, totes les diligències sol·licitades són testificals i documentals i, per tant, no requeririen la presència dels presos.

Formalment, el jutge donarà per tancada la instrucció quan dicti interlocutòria de conclusió dels sumari i enviï la causa a la sala per tal que obri judici oral.

Procediment per als trasllats

En primer terme, els presos són els que han de sol·licitar a Institucions Penitenciàries el trasllat de presó. Segons fonts de les defenses, tots ells ja ho haurien fet. Llavors, un cop Institucions Penitenciàries ho ha notificat al jutge instructor i si no ha rebut cap objecció, la Junta d’avaluació de cada centre penitenciari es reuneix per estudiar el trasllat.

Els presos catalans estan repartits en tres presons: Soto del Real (Jordi Sànchez i Jordi Cuixart), Alcalà-Meco (Dolors Bassa i Carme Forcadell) i Estremera (Oriol Junqueras, Raül Romeva, Joaquim Forn, Jordi Turull, Josep Rull). Per tal, cadascun dels tres centres haurà d’avaluar aquests trasllats en les seves respectives juntes.

Cal també que hi hagi un informe que acrediti la vinculació familiar dels nou presos catalans. Com que la Generalitat té la competència de presons (és l’única comunitat autònoma espanyola que la té transferida), en base a l’informe d’arrelament i la petició que li faci Institucions Penitenciàries haurà de decidir a quin centre penitenciari català interna a cadascun d’ells.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA