Política

La crònica

Rastre d’elefants grocs

En el camí d’accés a Mas Marroch de Vilablareix (Gironès) un rastre de motius grocs, des de llaços, elefants i pintades amb el lema “Som República”, donava pistes del recorregut que havia de fer Felip VI. Era la rebuda que els activistes dels CDR tenien preparada per al Borbó, amb la imatge simbòlica d’un elefant aixafant una corona; en record al trofeu que el pare, Joan Carles I, se’n va endur de la cacera de Botswana i va precedir la caiguda reial. L’elefant, un animal tòtem que representa la paciència i la força, era l’emblema antimonàrquic de les tres mobilitzacions de rebuig, convocades ahir a la tarda pels CDR en tres punts estratègics –al pavelló de Vilablareix, al pàrquing del centre comercial Espai Gironès, a Salt, i al polígon industrial Mas Aliu, a Aiguaviva– amb un intent de boicotejar la comitiva reial. “Se’ns ha reprimit el nostre dret de protesta i lliure moviment”, es queixava en un manifest el CDR de Girona i Salt en relació amb “la revolta dels elefants”, el nom de la mobilització d’ahir a les comarques gironines. Els CDR van recordar que s’havia encapsulat els concentrats durant diverses hores –com a l’Espai Gironès– i s’havia demanat la identificació d’alguns manifestants que havien volgut saltar el doble cordó policial.

Amb caretes d’elefants, cartolines grogues amb frases on s’hi llegia “Borbons go home” i amb crits recordant que “ No hi som tots, falten els presos ”, el centenar de convocats a Vilablareix es van trobar amb el pas barrat dels Mossos. L’esperit de l’1 d’octubre es reflectia en la protesta ; una de les manifestants portava una urna. Els Mossos van detenir un activista per desobediència per haver intentat travessar dos cops la línia policial. Fonts dels Mossos van explicar ahir a la nit que aviat se’l deixaria anar sense efecte. La pluja va fer treure paraigües grocs al pàrquing de l’Espai Gironès on els Mossos van encerclar els manifestants fins a dos quarts de set de la tarda, quan va passar el cotxe de Felip VI en direcció a l’entrega de premis.

Al mas Aliu, a Aiguaviva, la revolta dels elefants –liderada aquí per membres del col·lectiu La Forja –s’havia trobat amb la quarantena de manifestants que, convocats pel partit Vox feien onejar banderes espanyoles i amenitzaven l’espera amb el Viva España de Manolo Escobar o ballant sevillanes i alguna sardana. A l’inici de les protestes una de les manifestants va pintar amb vermell els llaços grocs de la via, cosa que va provocar que la increpessin de l’altra banda. També es van cremar fotos del rei espanyol. Per evitar enfrontaments, els Mossos van crear un cordó de seguretat. A quarts de set, un autobús de Vox es va endur els manifestants i va ser quan una part dels independentistes van trencar el cordó. La manifestació es va dissoldre a quarts de vuit



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona