EDUARD LLORÀ
Alcalde de les Planes d'Hostoles
“En aquest mandat hem pogut tocar més àmbits”
De la feina feta, destaca la urbanització del carrer del Pla i la creació del Planestiueja’t
La reforma de la Rambla i el mas del Jonquer, grans reptes
Alcalde de les Planes des del 2001, Llorà ja havia encapçalat les llistes de CiU en les municipals del 2007. Aquell any va restar en l’oposició, el 2011 va guanyar per majoria simple (va obtenir quatre de nou regidors) i va poder ser nomenat alcalde, i el 2015 va aconseguir la majoria absoluta (vuit regidors). L’agost de l’any passat ja va ser proclamat alcaldable del PDeCAT per al 2019.
Què destacaria dels projectes engegats en aquests tres anys de mandat?
Una de les primeres actuacions va ser la urbanització del carrer del Pla, que s’havia deixat aparcada per la crisi perquè suposava una inversió de més de 450.000 euros. Ja ho havien anat tancant molt pel que fa a finançament en el mandat anterior i aquest ho hem pogut acabar. I una altra actuació de què també estem força contents és el projecte cultural. Vam voler engegar el festival d’estiu, el Planestiueja’t, per donar una oferta lúdica a tota la gent que ve a passar aquests mesos aquí.
Una de les coses que tenen ara en marxa són les millores de l’escola Sant Cristòfol, que aquest any celebra el centenari.
Sí, ens falta una última adjudicació de 50.000 euros de tancament de finestres, que acabarem de fer aquest juliol i agost. És una actuació en què, en el seu balanç, hem fet més de 350.000 euros d’inversió i sempre he dit que ho hem pogut fer gràcies a la Diputació. També hem demanat implicació a Ensenyament i la Generalitat, perquè, tot i que el manteniment va a càrrec dels municipis, es tracta d’un edifici centenari, però no ha arribat.
També estan fent unes inversions importants al camp de futbol.
Sí, és un projecte en què no comptàvem, però han anat sortint oportunitats. Primer es va poder fer una actuació de compra del terreny. Abans era en mans de privats que demanaven més d’un milió d’euros, però en una negociació amb l’entitat bancària que s’ho havia quedat ens ho vam poder quedar per uns 80.000-90.000 euros. I després un particular ha regalat al club un local per poder ampliar els vestidors i ara començarem l’obra. Pensem que entre aquest estiu i el que ve ho podrem tenir finalitzat.
Com han superat el fet que van ser un dels municipis penalitzats per l’Estat per tenir massa despesa corrent?
Amb moltes dificultats. Crec que l’Estat ha carregat als ajuntaments una part de la despesa pública per intentar maquillar els seus comptes. Una manera de no tenir dèficit ells és prohibir-nos a nosaltres gastar el nostre superàvit. Així, el saldo total dels comptes de l’Estat queda maquillat pels bons resultats municipals. Això és una manera de castigar les administracions més petites, que són les que hem fet la feina ben feta, i en canvi els que l’han fet malament continuen fent-la malament.
Aquest ha estat el seu segon mandat com a alcalde, però el primer amb majoria absoluta. Ha notat gaire el canvi?
Poder treballar amb alguns regidors més s’agraeix. Es pot fer molta més feina. En aquest mandat hem pogut tocar molts àmbits que en l’anterior, per falta de gent i pressupost, no s’havien pogut tocar. Un equip de vuit regidors permet arribar a tot arreu on volem arribar, i l’únic que ens limita és el tema de falta de diners.
Jo ho deia també pel fet d’haver de necessitar l’oposició per aprovar...
Evidentment hi ha un tema de facilitat en els plens, però tot el que anem fent en el dia a dia es fa escoltant entitats i l’oposició. Com que són necessitats que s’anaven plantejant molt des del poble, en el mandat anterior també al final la resta de regidors acabava votant-hi a favor. Hi ha una lògica no de partit, sinó que s’imposa voler el millor per al poble.
Quins són els principals reptes pendents que li queden a les Planes?
Hem fet un procés participatiu sobre l’espai de la Rambla, que és una de les vies d’entrada, i arriba fins a la plaça Major. Això ens ha servit per dibuixar una mica la fotografia de com se la imagina la gent en un futur. Ara hem de definir un avantprojecte per poder-nos presentar a les convocatòries d’ajudes o, si no en sortissin d’aquí a dos o tres anys, recórrer a recursos propis per poder fer aquesta reforma de la Rambla. I després tenim un gran repte, que és l’edifici del mas del Jonquer, una masia amb algunes parts molt deteriorades i que nosaltres pensem que cal adequar perquè hi hagi més vida social, perquè les entitats hi tinguin més pes. Caldrà buscar recursos.
La històrica rivalitat amb Sant Feliu està canviant cap a la complementarietat? El geriàtric de Sant Feliu podria ser un pas?
Quan hi ha hagut projectes d’interès per als dos municipis, sempre s’han plantejat, però sempre dic que al final els dos municipis també van quedar petits i per tant molts d’aquests projectes cooperatius acaben sent projectes comarcals. Per exemple, un projecte de càmeres de seguretat o l’arribada de la fibra òptica. Ja puc dir que tindrem les primeres connexions al municipi a finals d’aquest any.
També és president de Turisme Garrotxa. Com s’està definint les Planes en aquest àmbit?
Tenim uns atractius naturals molt importants, i això ens ha portat a tenir en un moment determinat una afluència de gent que ha generat problemes. Aquest any ho hem intentat treballar amb els veïns, veure com redefinim els espais dels gorgs, sobretot en termes de mobilitat. Un cop hem fet això, tenim intenció de fer difusió també d’altres parts del poble. Els gorgs són una cosa excepcional, el boca-orella fa que molta gent els vulgui visitar, però també entenem que tenim altres espais. Tenim boscos, tenim rutes fins al Far i fins a Sant Pere... I també hi incloem l’oferta cultural que fem a l’estiu. La combinació de cultura i natura entenem que ha de ser l’eix.
Ja va ser proclamat a l’agost alcaldable del PDeCAT per al 2019. Va ser dels primers. Què l’impulsa a continuar?
Tenir encara molts projectes per tirar endavant. Abans n’estava comentant alguns, com ara la Rambla i el mas del Jonquer, però també acabar de donar impuls a la participació ciutadana en aspectes del dia a dia. Tenim un equip que està molt il·lusionat en cada àrea i sobretot cada vegada hi ha més veïns que ens diuen que comptem amb ells per al nostre projecte i això al final et dona molta energia per fer el pas de tornar-te a presentar.
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.