Política

ERC i el PDeCAT descarten llistes unitàries arreu

Rebutgen la proposta de l’ANC de fer-ne a tots els municipis però s’obren a pactar-ne en determinats llocs

-ERC i el PDeCAT no aniran en llistes unitàries independentistes a tots els municipis de més de 25.000 habitants tal com demana l’Assemblea Nacional Catalana (ANC). Els dos partits ho descartaven ahir per diversos motius tot i que estan oberts a explorar candidatures unitàries en aquelles ciutats on aquesta fórmula suposi la millor opció per garantir una alcaldia independentista. La posició dels republicans és, com sempre, que s’aconsegueixen millors resultats electorals amb llistes separades i que és, després dels comicis, que les forces independentistes s’han de posar d’acord per pactar una majoria. “Sempre hem defensat, i així ens ho demostren altres eleccions, que quan ens hem pogut presentar cadascú amb el seu projecte per sumar després, és quan millors resultats tenim i més forts hem estat. Farem el que sigui millor per maximitzar els resultats i aconseguir el màxim d’ajuntaments republicans. I això no s’ha de fer homogeneïtzant el país”, afirmava ahir la portaveu d’ERC, Marta Vilalta. ERC recorda que, amb llistes separades, l’independentisme ha sumat molts més vots el 21-D dels que va fer la llista unitària de JxSí i la CUP el 27-S. Pel PDeCAT, el partit amb més alcaldies al país, no s’ha de posar en risc el suport ciutadà que tenen molts alcaldes actuals –cal recordar que la proposta de l’ANC planteja celebrar primàries ciutadanes per triar el candidat que hauria de liderar cada llista unitària–. “Hem de donar valor al fet que molts alcaldes i alcaldesses, que són perseguits, han fet bona feina”, defensava ahir la portaveu dels demòcrates, Maria Senserrich.

La segona dificultat que plantegen les llistes unitàries és que les municipals no serveixen només per elegir els governs locals, sinó també els comarcals i els de les diputacions. Això requeriria un acord encara més complex que els dos partits no estan disposats a fer. Però, a més, es recorda que cada municipi té circumstàncies diferents que el del costat. “Allà on sigui necessari farem el front comú per aconseguir el màxim d’alcaldies”, diu Senserrich. “Cirurgia fina”, ho anomena, que vol dir que ací sí però allà no.

LA FRASE

Quan s’ha presentat cadascú amb el seu projecte per sumar després és quan més forts hem estat
Marta Vilalta
portaveu d’erc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona