Política

Borrell insta tots els ambaixadors a imitar Morenés

ERC i el PDeCAT voten el consell de RTVE a canvi que Torra parli de decidir

Batet veu un “problema entre catalans”

El ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, es va vantar ahir d’haver instruït l’ambaixador a Washington i exministre de Defensa del PP, Pedro Morenés, sobre com havia de combatre el discurs de Quim Torra. “L’ambaixador va dir el que havia de dir perquè estava especialment instruït per fer això. I jo assumeixo les seves paraules i un ítem més: s’ha comunicat a tots els ambaixadors les paraules de Morenés per assenyalar-los que en qualsevol altra ocasió, davant una circumstància semblant, reaccionin igual”, va revelar Borrell al Congrés.

El govern de Pedro Sánchez va posar en escena ahir simultàniament al Congrés les dues cares ministerials de Catalunya: la bel·ligerant de Borrell i la dialogant de Meritxell Batet. El cap de la diplomàcia espanyola va negar que ell sigui “el ministre per a Catalunya”, però va entrar al cos a cos amb Joan Tardà (ERC) i Jordi Xuclà (PDeCAT). “Com van les tasques de desinfecció de la societat catalana? Fa una mica de por perquè un se sent objecte de la desinfecció”, li va etzibar Tardà. “Vostè no és ministre per a Catalunya. I no sigui un activista de Societat Civil Catalana!”, hi va afegir Xuclà.

Quan Borrell va revelar l’adoctrinament als ambaixadors perquè imitin Morenés a l’hora de combatre Torra, el PP i Ciutadans el van aplaudir i ell no ho va entendre. “Però no cal que aplaudeixin! Això és el comportament normal que s’espera d’un ambaixador!”, va dir. Borrell, que no es va voler disculpar de les mofes sobre “l’arquitectura física i mental” d’Oriol Junqueras –com li exigia Tardà–, va avisar que una funció seva és “fer front” a l’independentisme perquè “hi ha qui vol aixecar fronteres”. “Tindrem col·laboració institucional o tindrem el sargento Morales al clatell?”, li va replicar Tardà al·ludint metafòricament al zel policial de l’Estat.

La versió conciliadora del govern de Sánchez la va desplegar la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, que va admetre el “dret” de Torra d’acudir dilluns a La Moncloa a exposar al president espanyol “tot el que consideri convenient”, com ara el dret a l’autodeterminació. Batet, però, va capgirar l’enfocament del conflicte. “No pensem que hi hagi un conflicte homogeni entre Catalunya i la resta d’Espanya; és entre uns ciutadans de Catalunya i uns altres ciutadans de Catalunya, és un problema entre catalans”, raonava Batet.

Una RTVE sense PP i Cs

L’admissió d’una reunió amb Torra sense limitacions per part de Sánchez va propiciar que ERC i el PDeCAT votessin a favor del nou consell de RTVE, que exclou el PP i Cs a favor d’una nova majoria formada pel PSOE, Podem i el PNB. La majoria parlamentària que va fer possible la moció de censura es va reeditar per situar Tomás Fernando Flores com a president de l’ens i Rosa María Artal, Cristina Fallarás, Juan José Baños, Concepción Cascajosa i Víctor Sampedro com a consellers. Mentre que Cs va abandonar l’hemicicle com a protesta, el PP va dir que recorrerà contra el decret al Tribunal Constitucional.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona