Política

Torra convidarà Sánchez a Barcelona al setembre

El president n’agraeix la predisposició a parlar de tot, i farà “tot el possible” perquè el diàleg avanci

Deixa els 45 punts concrets a les comissions bilaterals

Per poc que vagi una mica bé, la reunió de dilluns entre els presidents de la Generalitat, Quim Torra, i el del govern espanyol, Pedro Sánchez, no serà l’última. Torra ja va avançar ahir, en una sessió de control al Parlament que s’hi va focalitzar, que pensa convidar el seu homòleg a una nova trobada al setembre al Palau, que confirmi que el diàleg arrenca de debò. “Farem tot el possible perquè continuï”, s’instava. De fet, el president ja hi rebrà avui el coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, una de les potes que falca Sánchez i aliat també en el clam pel dret a l’autodeterminació. Dimecres vinent, a més, es reunirà a Edimburg amb un dels grans exponents al món de l’exercici d’aquest dret, la primera ministra escocesa, Nicola Sturgeon.

El primer pas per arribar amb més garanties a la reunió de dilluns és propiciar un clima de distensió, en què s’emmarca també l’agraïment explícit ahir de Torra als socialistes per la predisposició a parlar de tot, que “és el primer pas per arribar a acords”. Ho va dir arran que el líder popular Xavier García Albiol lamentés que s’obrís una porta que Rajoy mai hauria obert. “El seu partit no ens havia donat l’oportunitat de reunir-nos a La Moncloa i parlar de tot, i el partit socialista ens la dona, i ho valoro molt positivament”, li etzibava Torra, que aprofitava per aclarir un altre punt: no anirà a demanar un referèndum pactat a Sánchez, sinó a plantejar-li “el punt de la situació política” on és Catalunya després de l’1-O i la declaració del 27-O, i instar-lo a explicar la proposta del govern espanyol perquè pugui “culminar” el procés independentista, un fet que va sorprendre el líder dels comuns, Xavier Domènech. “Si li fa la proposta, avisi’m, perquè serà un notición”, ironitzava, abans d’avisar el president que no oblidi debats com ara el del finançament. “Compte que per no ser acusats d’autonomisme no facin el pitjor autonomisme, que és no fer res pel país esperant una oportunitat, no se sap quan ni com”, l’advertia.

Reunions bilaterals

Torra va puntualitzar que el govern no descuidarà els 45 punts concrets, incompliments la majoria, que Puigdemont ja havia posat sobre la taula de Rajoy amb nul·la resposta, però va dir que els delegarà en les quatre comissions bilaterals per a les quals ja es van nomenar representants dimarts, un fet que el socialista Miquel Iceta ja agraïa ahir, com agraïa que Torra accepti mecanismes per crear en paral·lel un diàleg intern. “No s’entendria que no anés a parlar de la qüestió que espera la societat catalana”, va repetir diversos cops Torra, que confia que Sánchez també li expliqui “amb tot detall” el seu projecte per a Catalunya. Iceta, per cert, li deia entre somriures que podia llegir el seu al llibre La tercera via, publicat l’any passat, a la qual cosa el president replicava que encara “és vàlid” tot el que ell explica al seu: Els últims cent metres, editat el 2016. Torra, en tot cas, evitava crear-se massa expectatives, més enllà de veure les opcions d’entrar en una negociació. “Potser no va més enllà de constatar on som, i ja ho valoraria positivament per començar a desgelar”, indicava. El president també plantejarà a Sánchez que aixequi la suspensió de, com a mínim, les lleis del Parlament que el PSC va votar a favor, i a més li expressarà la preocupació pel “repunt del feixisme”. Des d’ERC, Anna Caula li va demanar que exigís a Sánchez que ordeni a la fiscalia la retirada dels “càrrecs falsos” contra els presos polítics, i Torra va avançar que la situació dels presos apareixerà, però no va aclarir què li demanarà. “Insistiré que no són moneda de canvi de res”, tancava.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona