Política

Catalunya, ben enfocada

L’exdiputat finlandès Mikko Kärnä i el professor emèrit de la Universitat de Dublín Cathal Brugha participen en un acte a Girona sobre el procés català vist des de l’exterior

Pensen que el país pot liderar un canvi d’era global

“Arribarà un dia que un telèfon serà més potent que una espasa.” És una de les afirmacions que el president Carles Puigdemont va pronunciar en una conferència on era present l’exdiputat finlandès Mikko Kärnä, que ahir va rememorar textualment aquella frase en un col·loqui celebrat a l’Auditori Josep Irla de Girona. Doncs bé, per Kärnä, aquest moment ha arribat i s’ha de potenciar. Va recordar que, amb un mòbil a les mans, cadascú de nosaltres té “una eina política importantíssima”, que va animar a utilitzar per fer imparable el procés català. “Vaig ser alcalde d’un municipi de Lapònia de 2.000 habitants. Però al Twitter puc arribar diàriament a 2 milions de persones. Hem de continuar difonent a través de les xarxes socials i dels mitjans els anhels de Catalunya. Estic segur que veuré la independència del país i faré tot el possible perquè s’assoleixi aquest objectiu.”

Kärnä, convençut també que els suports internacionals que rebrà Catalunya aniran creixent, va participar en la tercera i última sessió d’un cicle de conferències que ha tingut el següent fil conductor: Defensant la democràcia. Passem a l’ofensiva. Unes jornades que han estat organitzades per la Fundació Llibreria Les Voltes de Girona. La temàtica de la d’ahir va girar sobre una qüestió vital per al procés català: com es veu des de l’exterior. Juntament amb Kärnä, hi va haver com a ponent Cathal Brugha, professor emèrit de la Universitat de Dublín. L’acte va ser conduït per Toni Strubell, que els va formular inicialment cinc preguntes i que, a continuació, els va transmetre també les que van plantejar els assistents. Totes i cadascuna de les diferents respostes que van anar donant tant l’un com l’altre van rebre un missatge clar: enèrgics aplaudiments del públic.

Brugha va manifestar que des d’Irlanda “s’admira moltíssim” la unitat del poble de Catalunya i “el sentit de confiança del país”, que és vist “com un motor del canvi”. Va lamentar la persecució dels líders independentistes a càrrec de l’Estat espanyol i va remarcar que aquesta situació no hauria de tenir cap mena d’espai al segle XXI: “Els pobles han de portar les regnes i allunyar-se del dret jurídic tal com està establert. Catalunya ha de seguir enfocant-se a l’àmbit internacional ja que, amb el seu testimoni, es pot convertir en el millor exemple d’Europa d’aquest canvi d’època que fa falta. La manera com actua l’Estat espanyol és tràgica. Menysté els ciutadans. Necessitem una revolució social a través de la mobilització.”

Kärnä va indicar que sent “llàstima” per la Unió Europea per no haver estat capaç de defensar els valors fonamentals, que haurien de ser els seus pilars. També va admetre que sent “vergonya” dels països que fins avui dia encara ni tan sols s’han pronunciat sobre el que va passar l’1 d’octubre ni respecte a tot el que ha ocorregut des d’aleshores: “Espero que en un futur hi hagi més polítics que tinguin la valentia d’aixecar-se en nom de la justícia.” Un silenci que, en part, Kärnä i Brugha atribueixen al temor de perdre quotes de poder que tenen els estats, el conjunt de la UE i Brussel·les.

L’exdiputat considera que, gràcies a la internacionalització del procés, “Catalunya guanyarà la seva independència”: “Puigdemont genera molt d’interès. Quan pugui sortir d’Alemanya ha de continuar difonent el seu missatge de democràcia i de no violència arreu del món.” I, amb contundència, va dirigir al president espanyol unes paraules que van aixecar el fervor dels assistents: “Senyor Sánchez, vostè està liderant un país no democràtic! Democràcia és negociació i compromís!”

Encoratjador.
Kärnä està donant des de fa mesos suport a la causa catalana. Va ser un dels amfitrions del viatge que Puigdemont va realitzar a Finlàndia, on, entre d’altres, va fer una conferència a la Universitat d’Hèlsinki. La visió de Kärnä i els seus pensaments estan recollits en una entrevista en profunditat publicada aquest cap de setmana al setmanari La República.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona