Política

Torra replica al govern espanyol que el dret internacional no prohibeix les declaracions d’independència

El president de la Generalitat de Catalunya veu la impugnació de la declaració del 9-N del PSOE com una “mala notícia”

Torra espera trobar un president espanyol “amb voluntat de parlar de tot” i no el que va donar suport al 155

El president de la Generalitat, Quim Torra, veu la impugnació de la declaració del 9-N per part del PSOE com “una mala notícia”, i diu que el “poble català s’ha guanyat” el dret a l’autodeterminació. De fet, Torra ha recordat aquest dissabte que les declaracions d’independència “no són il·legals” si són pacífiques i democràtiques.

El president ha lamentat que el govern espanyol vegi el problema “des de la gàbia constitucional espanyola” i ha demanat que es traslladi a l’àmbit europeu i mundial. “Nosaltres apel·lem al dret internacional i als tribunals internacionals . És absolutament bàsic, com també els hi va semblar bàsic als escocesos o els quebequesos”, ha reblat. El president, però, ha agraït la “bona predisposició” de l’executiu de Sánchez per reunir-se i negociar “després de tant de temps”.

En la seva primera visita a la tomba del 127è president de la Generalitat, Josep Irla, a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà), l’actual president, Quim Torra, ha assegurat que la primera pregunta que farà a Pedro Sánchez, serà per saber quin PSOE ha d’esperar. “Si realment s’ha obert una etapa diferent volem tenir clar que ens trobem davant del Pedro Sánchez del diàleg amb Catalunya, o el del 155”, ha reblat Torra.

El cap de l’executiu català lamenta la impugnació de la declaració del 9-N per part del Consell de Ministres. En aquest sentit, Torra ho ha qualificat de “mala notícia” i ha recordat al PSOE que el 2016 el Partit Popular no la va impugnar.

El president de la Generalitat ha tornat a deixar clar que el “punt principal” que portarà a la reunió del proper dilluns serà el dret a l’autodeterminació de Catalunya. Torra ha demanat que es “deixi de judicialitzar la política” i reclama que “el poble català s’ha guanyat el dret a decidir el seu futur”.

A més, el president ha assenyalat que com a editor va poder participar en la publicació d’un llibre que traduïa la sentència de les corts internacionals en el cas de Kosovo. Torra ha recordat que en aquella resolució s’explicita que “no hi ha cap obstacle internacional” a les declaracions d’independència si es fan en contextos pacífics i democràtics. “Convidem al govern espanyol a que es llegeixi amb deteniment el text”, ha reblat el president.

Torra ha explicat que vol saber “quina és la resposta” del govern de Pedro Sánchez a la “demanda massiva” que des de fa uns anys hi ha a Catalunya, en relació a l’autodeterminació. “Ni jo tinc el dret de negar ni condicionar aquest exercici democràtic, perquè se l’ha guanyat el poble de Catalunya”, ha concretat.

En aquest sentit, Torra recorda que els catalans “tenen aquest dret” perquè l’han defensat “literalment amb els seus propis cossos”. El cap de l’executiu català s’ha preguntat si “algú es podria imaginar” la policia britànica colpejant els ciutadans escocesos quan anaven a votar el dia del referèndum, o que s’enviessin polítics a la presó per “permetre que els ciutadans s’expressin”.

Per al president del govern, la suposada judicialització “no passa a cap país del món” i espera que, en la reunió de dilluns, encara que es parteix “de posicions molt allunyades”, es demostri “el tarannà negociador i la voluntat de diàleg”.

El president visitarà Escòcia dimecres que ve en viatge oficial i s’ha preguntat si algú s’imagina els votants del referèndum d’independència que va tenir lloc allà “apallissats” per la policia britànica.

Crítica a Margarita Robles

Quim Torra ha conclòs criticant la ministra de Defensa, Margarita Robles, en relació a les declaracions on assegurava que els responsables de defensar la llei i la Constitució Espanyola era la Guàrdia Civil i l’Exèrcit. “Davant de quin canvi ens trobem si els responsables de tot això no són els ciutadans que voten?”, s’ha preguntat.

Torra ha conclòs reconeixent “la bona predisposició” del govern espanyol en asseure’s a la taula i negociar. “Feia molt temps que això no passava. Necessitem respostes a les exigències que planteja el poble de Catalunya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts