Política

La reunió del desglaç

Sánchez i Torra posen fi a la incomunicació de l’era Rajoy obrint un diàleg sense límits que permeti una nova cita al setembre

Aborden el dret a decidir i els 45 punts pendents, les 23 lleis aturades pel TC i les comissions bilaterals

El repte és activar les comissions bilaterals que Rajoy no va reunir

El lloguer d’una avioneta el 1978 pel conseller basc Juan Echevarría Gangoiti per arribar a Madrid abans que la delegació catalana –que viatjava en tren– i així registrar l’Estatut de Gernika en primer lloc és la circumstància a la qual s’ha aferrat el president espanyol, Pedro Sánchez, per rebre Quim Torra en segon lloc i després del lehendakari Íñigo Urkullu, però amb el president de la Generalitat avui arriba a La Moncloa el principal conflicte obert de la política espanyola. Quaranta dies després que els vots independentistes fossin decisius per desallotjar Mariano Rajoy amb una moció de censura que va entronitzar Pedro Sánchez a mitja legislatura, el president socialista inicia avui el desglaç amb les institucions catalanes, i ho fa amb una agenda sense vets en què Torra invocarà el dret a l’autodeterminació. “Fins on arribarem en aquesta primera reunió? Doncs no ho sé, potser constatarem on som, però haurem parlat de tot. I això ja és important per sortir d’un cert cul-de-sac on ens trobàvem”, constatava Torra al Parlament abans del viatge.

Que la primera reunió de Sánchez i Torra sigui avui una cita sense temes proscrits com ara el dret a decidir i els presos polítics no ha estat un automatisme, sinó una conquesta del PDeCAT i d’ERC. La simple al·lusió a l’autodeterminació és una hipòtesi que el PSOE no acceptava fa una setmana, quan va votar amb el PP i Ciutadans al Congrés en contra d’obrir un diàleg sense renúncies i va tombar la idea per 247 vots en contra davant només 92 vots afirmatius, de Podem, ERC i el PDeCAT. “Que vostès rebutgin una iniciativa d’ERC que només demana diàleg sense condicions i sense obligar ningú a renunciar a res és un inici desastrós!”, va etzibar Tardà als socialistes.

El govern de Sánchez, però, finalment va constatar la necessitat dels vots d’ERC i el PDeCAT al nou consell de RTVE i, a canvi, ha virat a favor d’una agenda oberta en què “es podrà parlar de tot”, com han certificat la vicepresidenta Carmen Calvo i la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet. Parlar de tot, no obstant això, no vol dir sortir de l’actual foto fixa. “El govern mantindrà la defensa constant de la Constitució. No hi ha més marge que complir-la”, advertia ahir la vicepresidenta Calvo a El Mundo.

Contingut a les formes

Amb la disposició a parlar de tot però assumint que Torra enarbora el dret a decidir i que Sánchez no es mou del no irreversible a un referèndum pactat, el repte de la cita és omplir el desglaç de contingut. En l’agenda, sobresurten els 45 punts pendents que van ser entregats per carles Puigdemont a Rajoy el 20 d’abril del 2016 –el punt 46è era precisament el del referèndum i era el primer de tots en ordre d’aparició– i que doblaven els 23 punts d’Artur Mas. Entre les demandes, hi havia el dèficit estructural del finançament del sistema públic de salut, el combat de la pobresa energètica i la descentralització del 0,7% de l’IRPF per a fins socials.

23 conflictes i un més

Un actiu que Sánchez té a la mà és posar fi a la inèrcia de Mariano Rajoy de prémer el botó automàtic del Tribunal Constitucional davant cada llei del Parlament que no era del seu gust. Si bé la ministra Batet ja havia entrat en un estudi preliminar dels 23 recursos vius al TC –que mantenen suspeses 23 lleis catalanes– per tal d’analitzar-ne una eventual retirada, divendres el Consell de Ministres va enrarir el clima previ a la cita d’avui amb l’anunci d’un nou recurs al TC, el que serà el 24è i el primer de l’era Sánchez, contra la moció del Parlament que ratificava el 9-N. Tot i afegir un litigi més al sac dels conflictes, però, fonts del govern de Sánchez mantenen la seva predisposició a reduir les batalles al TC. “El PSOE ha donat proves clares de la defensa que fem de la Constitució. Però hi ha espais que es van abandonar i no es van explorar”, argumentava ahir la vicepresidenta Calvo. 

En el terreny de desfer el llegat de Rajoy, tant la Generalitat de Torra com La Moncloa de Sánchez hi situen la reactivació de les comissions bilaterals, que no es reuneixen des del 2011. De fet, en sis anys de govern de Rajoy, no s’han reunit mai, així que el simple fet de descongelar-les amb un calendari ja seria vist com una prova palpable del desglaç.

Després de la imatge de cordialitat que van exhibir Torra i Sánchez a la llotja dels Jocs Mediterranis de Tarragona, l’interès de les dues parts és que la primera reunió d’avui no tanqui res, sinó que assenti les bases d’una segona reunió al setembre i al Palau de la Generalitat. “La reunió espero que serveixi justament per obrir vies, i seria un fracàs si es tanquessin”, assumia ahir el delegat de la Generalitat a Madrid, Ferran Mascarell. “Si s’obren i el diàleg es manté amb una certa continuïtat en el temps, podrem parlar probablement d’una trobada positiva. Però hem d’esperar”, hi afegia.

Qui no té cap dubte que pitjor que en el passat no serà és l’expresident Artur Mas, que va comprovar in situ l’abast de l’immobilisme de Rajoy a La Moncloa en la trobada del 30 de juliol del 2014, en què el líder català va posar damunt la taula el pacte fiscal. “Estic segur que passarà que la reunió anirà millor que totes les anteriors”, va assenyalar Mas. “Us asseguro que segurament pot ser bastant fàcil”, va ironitzar.

Des d’ERC, Joan Tardà va compartir en públic els seus recels sobre la cita i que es refia “poquet” de Sánchez. “Com ens podem refiar de qui ha permès que hi hagi presos polítics i exiliats?”, es va preguntar en declaracions a RAC1. Tardà, a més, va deixar un avís: “Haurem de desobeir per aconseguir la independència.” Més escèptica era la diputada de la CUP Maria Sirvent, que no espera “res” d’una reunió que aproparà Catalunya “més al marc autonomista” que a l’autodeterminació. “Un diàleg amb algú que no accepta el dret a l’autodeterminació està viciat des del principi”, va dir Sirvent a Catalunya Ràdio.

Com ja van fer Puigdemont i abans Mas, Torra no compareixerà al migdia a La Moncloa i ho farà al Centre Cultural Blanquerna, la casa de la Generalitat al carrer Alcalá de Madrid.

LES FRASES

La reunió espero que serveixi justament per obrir vies, i seria un fracàs si es tanquessin
Ferran Mascarell
delegat del govern a madrid
El govern mantindrà la defensa constant de la Constitució. No hi ha més marge que complir-la
Carmen Calvo
vicepresidenta espanyola
Com ens podem refiar de qui ha permès que hi hagi presos polítics i exiliats?
Joan Tardà
portaveu d’erc al congrés
La reunió aproparà Catalunya més al marc autonomista que al marc de l’autodeterminació
Maria Sirvent
diputada de la cup

Ciutadans exigeix fins a l’últim minut anul·lar la cita

Mentre la majoria de l’arc parlamentari català viu amb expectació el desenllaç de la trobada del desglaç que avui protagonitzaran Sánchez i Torra, Ciutadans manté fins a l’últim minut la seva croada contra el simple fet que se celebri la reunió d’avui a La Moncloa perquè considera que cal fer-la avortar abans. El líder del partit liberalespanyolista, Albert Rivera, va tornar a exigir ahir al president espanyol que no rebi el president de la Generalitat fins que faci un acte de disculpa.

En un acte de la plataforma Espanya Ciutadana a Palma amb Manuel Valls, i en el qual presentava en societat el fitxatge de l’antic socialista Joan Mesquida, el líder de Cs va carregar contra les vies de diàleg obertes entre els dos extrems del pont aeri. “Fa 40 anys que errem pensant que els nacionalismes es conformaran, quan el nacionalisme per naturalesa és insaciable i el projecte nacionalista és d’exclusió i ruptura”, va voler alliçonar a Sánchez el dia abans de la seva entrevista amb Torra. Segons Rivera, el que Sánchez hauria de fer és anul·lar la trobada prevista per aquest matí i no avançar en res de la seva agenda de treball. “Algú pensa que Junqueras, Torra o Puigdemont es conformaran simplement amb un copet a l’esquena o amb mitja competència o una competència més? Si el que volen és liquidar el nostre país i volen aixecar fronteres”, va avisar Rivera. “Sánchez no s’ha de reunir amb Torra fins que abandoni el desafiament separatista”, va reblar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona