Política

El govern descarta posar terminis al diàleg amb l’Estat

Aragonès estrenarà demà amb Calvo una ronda de reunions entre ministres i consellers per abordar els més de 45 incompliments de l’Estat amb Catalunya

Torra prepara una conferència política al setembre

Ha començat el diàleg, però no la negociació entre el govern espanyol i el català. És la impressió que es va endur el president, Quim Torra, de la reunió de dilluns amb Pedro Sánchez a La Moncloa. S’espera, doncs, que la negociació pròpiament dita comenci demà amb la trobada entre el vicepresident, Pere Aragonès, i la seva homòloga espanyola, Carmen Calvo, la primera d’una ronda de reunions entre ministres i consellers en què s’ha de concretar fins a quin punt l’executiu del PSOE està disposat a avançar en la carpeta catalana.“Vam seure i vam acordar que estem davant un conflicte polític que requereix una solució política, però estem molt allunyats en la qüestió dels presos i del dret a l’autodeterminació”, va comentar Torra en una entrevista a Catalunya Ràdio. “Ara haurem d’anar a veure si les paraules es tradueixen en fets”, va afirmar amb cautela. Torra va insistir que el dret a l’autodeterminació pertany al poble de Catalunya i que el govern no hi renunciarà.“No hi ha cap solució que no passi pel dret a l’autodeterminació”, va remarcar ahir el president.

L’executiu, escarmentat dels 18 mesos fins a la independència de la legislatura anterior, descarta tornar a caure en l’error de posar ultimàtums o terminis al diàleg amb l’Estat. “No volem posar una data límit, que ja sabem que no és un bon negoci”, admetia la portaveu, Elsa Artadi, després de la reunió del consell. “No sabem el nivell de repressió dels pròxims mesos”, va advertir. L’executiu vol donar temps a Sánchez perquè demostri que no es vol quedar estancat en la judicialització, malgrat que la setmana passada va enviar al Tribunal Constitucional la declaració de ratificació del 9-N aprovada per Junts per Catalunya, ERC i la CUP.

Tanmateix, el govern alerta, com ja va explicitar Torra a Sánchez a La Moncloa, que la solució al conflicte polític exigeix que els catalans votin. De fet, el president va fer un avís per a navegants: “Vaig plantejar al president Sánchez que jo ja tinc 55 anys, les meves filles són grans i no hi tinc res a perdre.”

En la ronda de reunions entre consellers i ministres es tractaran els 45 punts de la llista de Mas-Puigdemont, que Artadi diu que s’ha ampliat des que el president exiliat la va presentar a Mariano Rajoy el 2016. De moment, quant a la reunió de demà, Aragonès ja ha estat en contacte en les últimes setmanes amb quatre ministres (Carmen Calvo, Meritxell Batet, María Jesús Montero i Nadia Calviño). L’equip de Vicepresidència n’està acabant de perfilar l’ordre del dia, si bé fins avui no es tancarà. És probable que es plantegin qüestions que Aragonès ja va assenyalar al Parlament, com els incompliments estatals acumulats amb Catalunya, per un valor proper als 7.000 milions d’euros, i la revisió del límit de dèficit del 2019 i del sostre de despesa.

Artadi també va esmentar qüestions pendents com els acords assolits amb relació als Mossos en la junta de seguretat de fa un any. En qualsevol cas, les dues parts reactivaran aquest mes la reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat. Així ho va demanar Sánchez a la ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, que la presidirà per part espanyola, un cop acabada la trobada a La Moncloa. Batet espera tenir els informes sobre l’aixecament de vets a les lleis socials catalanes impugnades al Tribunal Constitucional d’aquí a “una o dues setmanes”. Està pendent, però, que La Moncloa nomeni en un Consell de Ministres els representants del govern espanyol a la comissió.

Tot plegat servirà per aplanar el terreny de cara a una segona reunió entre els mandataris, a la tardor al Palau de la Generalitat, on sí que s’esperen resultats tangibles en inversions, traspassos, greuges i incompliments. “És evident que les expectatives en la segona reunió sempre seran més altes que en la primera”, va advertir la consellera de la Presidència. Abans, els primers dies de setembre, Torra celebrarà una conferència política, “una reflexió oberta i compartida amb la ciutadania per explicar com veu el recorregut en els propers mesos i anys”, en paraules d’Artadi. És a dir, un full de ruta.

Oposició de la CUP

Mentrestant, continuen les crítiques de la CUP al desglaç amb Madrid que tant dolen a Torra. La diputada Maria Sirvent li va recriminar ahir que no calia fer la reunió de dilluns: “Assistir a una reunió amb algú que no reconeix un dret tan bàsic com el d’autodeterminació no és el camí; l’única cosa que farà això és acostar-nos al marc autonomista, propiciar un tancament per dalt i apuntalar el règim del 78.” És per això que tampoc avala la reunió d’Aragonès de demà, ni cap de les comissions bilaterals previstes: “Estan normalitzant la gestió de l’autonomisme.”

Els advocats dels presos neguen contactes amb la fiscalia

Les defenses dels presos polítics Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn, i del diputat de JxCat i expresident de l’ANC Jordi Sànchez, van negar ahir “categòricament” qualsevol negociació amb la fiscalia per pactar una rebaixa de la condemna. L’advocat Jordi Pina, que defensa Rull, Turull i Sànchez, del despatx d’advocats Molins & Silva, va insistir que no ha compartit amb el president de la Generalitat, Quim Torra, “cap mena d’informació que permeti assegurar que s’està preveient aquest escenari”. De la mateixa manera, Xavier Melero, que defensa l’exconseller d’Interior Quim Forn, diversos membres de la mesa i l’exconsellera Meritxell Borràs, va assegurar que no ha mantingut cap contacte amb la fiscalia per aconseguir una rebaixa de penes.

D’altra banda, el govern va assegurar que Torra va parlar amb Sánchez de la situació dels presos, però no li va fer cap “petició” perquè forcés canvis a la fiscalia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona
Estat espanyol

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona