Política

El govern espanyol estudiarà il·legalitzar associacions que facin apologia del franquisme

També es volen anul·lar les sentències dels tribunals d’excepció del franquisme

La ministra de Justícia anuncia que s’estudiarà com redefinir el Valle de los Caídos

La ministra de Justícia, Dolores Delgado, ha avançat avui dimecres que el seu govern estudiarà la manera d’il·legalitzar les associacions o organitzacions que facin apologia del franquisme, dins d’una sèrie de mesures que comprenen també una reforma “integral” de la Llei de la Memòria Històrica de 2007 que permeti derogar les sentències dels tribunals d’excepció del franquisme.

Delgado ha fet aquest anunci en la seva compareixença davant la comissió de justícia del Congrés per presentar les seves línies d’actuació, en la qual ha dedicat un apartat al tema de la memòria històrica perquè “és inacceptable”, ha dit, que “Espanya segueixi sent el segon país del món en nombre de desapareguts després de Cambodja”.

La ministra ha afirmat que és necessari actualitzar la llei de 2007 per “declarar la nul·litat dels tribunals d’excepció franquistes i les seves decisions i sentències, impulsar des del sector públic les exhumacions, crear una Comissió de la Veritat i redefinir el Valle de los Caídos en els termes recomanats per la comissió d’experts que va estudiar aquest assumpte en 2011”.

Aquesta comissió impulsada pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero va recomanar que les restes del general Francisco Franco, enterrats en aquest lloc, siguin traslladats al lloc que designi la família o, si escau, al que es consideri digne i més adequat.

Dins d’aquesta reforma de la Llei de Memòria Històrica, el govern també té la intenció de “retirar la simbologia d’exaltació de la Guerra Civil i la dictadura, amb un procediment taxat amb sancions econòmiques per al cas d’incompliment” i ha anunciat que es reobrirà l’Oficina de Suport a les Víctimes del Franquisme. “No pot ser que persones amb més de noranta anys es desesperin intentant recuperar les restes dels seus pares, dels seus familiars, davant la negativa d’un jutge o l’arbitrarietat d’un ajuntament”, ha assegurat Delgado.

Per a la ministra és inconcebible també que “hi hagi avui a Espanya milers de víctimes afligides d’indefensió judicial” i que hagin d’acudir a un altre país perquè se’ls escolti.

Ha recordat que el govern ha establert una nova Direcció general per a la Memòria Històrica que establirà plans de cerca de desapareguts i publicarà un cens oficial de víctimes de la Guerra Civil.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona

ERC diu que és l’única que treballa per la llibertat de Catalunya i la millora de la gent

girona

Vergés: “Amb el lideratge de Puigdemont recuperarem el bon govern”

girona
estats units

Més universitaris detinguts a Los Angeles en protestes propalestines

barcelona