Política

La justícia alemanya decideix extradir a Puigdemont només per malversació de fons públics

L’Audiència territorial de Schleswig-Holstein descarta el delicte de rebel·lió i l’expresident de la Generalitat continuarà en llibertat

Tampoc admet el delicte de pertorbació de l’ordre públic, que va plantejar la justícia espanyola en el cas que no s’admetés finalment el delicte de rebel·lió

  • Carles Puigdemont a Berlín EFE.
  • VÍDEO: Declaració del President Puigdemont

L’Audiència territorial de Schleswig-Holstein ha decidit aquest dijous extradir a Espanya l’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont per un delicte de malversació de fons, però no per rebel·lió.

Per tant, de moment, la justícia alemanya manté Puigdemont en llibertat desoint la petició de la fiscalia, ja que “sempre” ha complert les obligacions derivades del seu estat actual de llibertat amb fiança. La decisió no és ferma perquè hi ha possibilitat de recurs.

Segons el tribunal, ha de ser la justícia espanyola qui “aclareixi” el presumpte delicte de malversació comès per l’expresident de la Generalitat, perquè és un dels que està a la llista de delictes que preveuen les euroordres.

A través d’un comunicat considera “no admissible” extradir el líder sobiranista per rebel·lió, com havia sol·licitat el jutge Pablo Llarena del Tribunal Suprem espanyol, reiterant els arguments que ja havia exposat prèviament, en els quals apuntava que no es va produir el grau de violència “suficient”.

Tampoc admet el delicte de pertorbació de l’ordre públic, que va plantejar també la justícia espanyola en el cas que no s’admetés finalment el delicte de rebel·lió.

No obstant això, l’Audiència territorial de Schleswig-Holstein sí que considera “admissible” la petició d’extradició per un presumpte delicte de malversació de fons públics en relació amb l’organització del referèndum il·legal de l’1 d’octubre.

L’escrit del tribunal assegura que Puigdemont podria haver tingut una “corresponsabilitat” en decisions que van suposar una càrrega per a les arques públiques, un extrem que, això no obstant, subratlla que caldrà substanciar en un judici a Espanya.

Passos a seguir

Els advocats defensors alemanys de l’expresident de la Generalitat estudiaran ara els propers passos a seguir. En un comunicat, la defensa alemanya de Puigdemont ha volgut destacar que s’ha descartat el delicte de rebel·lió i que els jutges no han fet una valoració jurídica del de malversació. A més, s’han mostrat convençuts que Alemanya “no vol formar part en cap cas” de la “criminalització d’una actitud democràtica”. També han remarcat que l’ordre d’arrest no està en marxa i que el seu client compleix amb els requisits marcats pel tribunal.

L’equip d’advocats alemanys, encapçalats per Wolfgang Schomburg, destaca que la decisió de rebutjar l’extradició per rebel·lió exclou que sigui jutjat per aquest delicte a l’estat espanyol. A més, remarquen que Puigdemont està sent processat “només perquè portar a terme un referèndum democràtic”.

La consellera de Presidència, Elsa Artadi, ha dit, però, que la defensa recorrerà la decisió. “Seguirem batallant perquè està clarament fonamentat que no ha existit”, ha afirmat Artadi.

Sobre el fet que el tribunal alemany hagi descartat l’extradició per rebel·lió, Artadi ho ha considerat un “nou revés a la justícia espanyola” i “una nova victòria internacional”. En aquesta línia, ha reclamat a les instàncies judicials que “reflexionin” sobre “la persecució política al govern, ANC i Òmnium” mitjançant “presons preventives” per “un delicte de rebel·lió que no existeix”.

Així que s’ha conegut la decisió han començat les reaccions, i un dels primers en valorar-la ha estat el president Quim Torra , per al qual “és una gran notícia” perquè “es demostra un cop més els enganys i mentides d’una causa judicial que mai no s’hauria d’haver iniciat”.

Més tard, des de les portes de la presó de Lledoners, el president de la Generalitat ha insistit que “ha caigut el relat fictici” que l’estat espanyol “ha intentat configurar de totes maneres”. Torra ha assegurat que “avui més que mai fem un clam per la llibertat dels presos polítics” i ha criticat que és una “injustícia i indecència que continuïn a la presó un minut més”.

A més, el president creu que amb la decisió del tribunal alemany es posa de manifest com “Europa jutja i Espanya pretén jutjar”. D’altra banda, Torra ha avançat que Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez –tots tres diputats de JxCat- li han traslladat que no pensen renunciar al seu escó malgrat la interlocutòria de Llarena.

El diputat i expresident de l’ANC, Jordi Sánchez , en aquests moments a la presó per ordre de Llarena, ha considerat que la justícia alemanya “acaba amb el deliri de rebel·lió”.

Per la seva part, l’advocat Gonzalo Boye ha valorat com un encert haver traslladat el debat jurídic a Europa.

A última hora de la tarda, el president Puigdemont va publicar un vídeo al seu compte de Twitter en què explica que “davant la decisió dels tribunals alemanys que consideren inadmissible la rebel·lió, exigeixo l’alliberament immediat dels companys i companyes que són a la presó. Ja n’hi ha prou d’aquest abús. Sense justícia no pot haver-hi justícia ni llibertat”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona