Política

Tensió econòmica

Perill per a les inversions

Alarma a l’FMI per la guerra comercial

L’organisme internacional avisa que la batalla d’aranzels entre els EUA i els seus socis pot danyar l’economia global

Brussel·les i Pequín s’alien per buscar una reforma pactada de l’Organització Mundial del Comerç

L’Estat espanyol conserva el pronòstic de creixement del 2,8% per al 2018 i del 2,2% per a l’any que ve

La guerra comercial entre els Estats Units i la Xina (però també amb la Unió Europea i el Canadà) pot afectar a curt termini l’economia global, va anunciar ahir el Fons Monetari Internacional (FMI), que, amb tot, va confirmar que espera que el creixement mundial per al 2018 sigui del 3,9% tal com estava previst. “El risc que les tensions comercials s’intensifiquin i impactin de forma negativa en la confiança i en la inversió representa la major amenaça per al creixement mundial a curt termini”, va dir Maurice Obstfeld, economista en cap de l’FMI. Per al 2019, l’organisme internacional també manté la previsió de creixement del 3,9%. Pel que fa a l’Estat espanyol, en aquests dos anys manté la previsió de creixement d’un 2,8% per al 2018 i un 2,2% per a l’any que ve, bastant per sobre del seu entorn. Però, a escala global, “evitar mesures proteccionistes i trobar una solució cooperativa que promogui el creixement del comerç de béns i serveis continua sent essencial per preservar l’expansió global”, hi va afegir Obstfeld.

La projecció per als EUA és d’un 2,9% gràcies a l’embranzida de la reforma fiscal de finals del 2017, que va facilitar una baixada d’impostos per a les empreses i les famílies. En canvi, l’FMI va reduir l’expansió prevista per a la zona euro en 0,2 punts i la deixa ara en un 2,2% a causa dels pronòstics més baixos per a països com Alemanya (-0,3 punts i es queda en un 2,2%), França (-0,3 punts i es queda en un 1,8%) i Itàlia (-0,3 punts i passa a un 1,2%). Pel que fa al Regne Unit, que tenia una previsió de creixement de l’1,4%, els termes del Brexit continuen sent incerts, tot i que l’FMI fa mesos que presta especial atenció a l’evolució de l’economia britànica.

On sí que hi ha una retallada és a l’Amèrica Llatina, que baixa a l’1,6% el 2018 i al 2,6% el 2019, dues i quatre dècimes menys respectivament respecte als càlculs de l’abril per l’alentiment de l’economia a l’Argentina, el Brasil i Mèxic.

L’FMI va indicar també que les tensions geopolítiques han apujat el preu del petroli i això beneficia els països exportadors com ara Rússia i la zona del Pròxim Orient.

Per altra banda, la Xina i la Unió Europea van escenificar ahir a Pequín una aposta conjunta de rebuig de la guerra comercial i reclamen una reforma pactada de l’Organització Mundial del Comerç (OMC), que eviti el caos en el sistema polític i econòmic internacional. La vintena cimera de líders de la Xina i de Brussel·les va mostrar, més enllà d’habituals diferències sobre inversions i accés als mercats, l’objectiu comú de buscar solucions a la decisió unilateral del president dels EUA, Donald Trump, d’imposar aranzels a les importacions. En aquest sentit, es va fer una crida a Trump i també a Vladímir Putin perquè es torni a l’ordre internacional pactat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

França convida Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona