Política

Junqueras i Romeva demanen al TS que els alliberi perquè no poden “incidir” en el govern

La defensa ofereix com a alternatives a la presó l’arrest domiciliari o un dispositiu de rastreig telemàtic

L’advocat dels consellers d’ERC alerta que mantenir-los en presó provisional afectaria la seva presumpció d’innocència de cara al judici

L’advocat del vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva, Andreu van den Eynde, ha demanat aquest dilluns al Tribunal Suprem (TS) espanyol la llibertat provisional dels seus clients amb l’argument que el govern està actuant “amb normalitat” i que si els excarceren no podran “incidir” en actuacions de la Generalitat. La defensa ha ofert com a alternatives a la presó la col·locació d’un dispositiu de rastreig telemàtic o l’arrest domiciliari, entre altres, per disminuir el risc de fuga.

El recurs assenyala que Junqueras i Romeva no formen part del govern, l’executiu català està “actualment desenvolupant la seva activitat amb normalitat”, i per tant “la seva llibertat no pot incidir el més mínim en actuacions de govern que poguessin remotament assimilar-se als il·lícits pels que s’ha processat”. És per això que la defensa sosté que “no hi ha risc de reiteració delictiva rellevant”.

L’escrit interposat davant la Sala Penal del TS alerta que mantenir Junqueras i Romeva en presó provisional afectaria i diversos drets, entre ells el de defensa, la protecció de la vida familiar, els drets dels menors i els de representació política. En aquesta línia, adverteix que haurien d’afrontar un “immerescut calvari de trasllats” des de la presó fins al jutjat.

Van den Eynde al·lega també que mantenir-los empresonats afectaria la seva presumpció d’innocència, ja que si es fa el judici amb els polítics encara empresonats se’ls “estigmatitzarà”, quedarà afectada la seva consideració pública i hauran de passar un “immerescut calvari de trasllats”.

Sobre l’afectació de la presó a la vida familiar, diu que l’esposa i els fills, de 3 i 5 anys, de Junqueras estan sota un “estrès emocional sever”, i que la situació de patiment psicològic dels fills de 9 i 12 anys i la dona de Romeva també està acreditada. Les conseqüències més importants pels fills és que la separació pot afectar la relació paterno-filial.

L’advocat recorda que Junqueras porta 257 dies en presó provisional i Romeva 115. Segons ell, “el mer transcurs del temps és, segons doctrina consolidada del Tribunal Constitucional, suficient per motivar la revisió de la presó provisional, en reduir molts dels riscos que poguessin haver-se apreciat en les inicials resolucions adoptades”.

Per tot això, i citant jurisprudència internacional que obliga la fiscalia a demostrar que les alternatives a la presó no són adequades o viables, l’advocat proposa l’arrest domiciliari, un dispositiu de rastreig telemàtic, el control policial o la compareixença periòdica als jutjats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona
Estat Espanyol

Podem fa costat a Sánchez i denuncia una persecució

barcelona

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona