Política

May negocia a dues bandes per salvar la seva tercera via

‘Tories’ antieuropeus volen evitar que la UE tingui poder regulador sobre Londres

Rebels a favor de Brussel·les i oposició pressionen per quedar-se a la unió duanera

Theresa May, primera ministra britànica, ha entrat en una nova setmana decisiva per al Brexit amb dues votacions clau per poder reiniciar les converses amb Brussel·les dijous. Ahir es va debatre i votar la proposta de llei de duanes (a l’hora del tancament d’aquesta edició encara no se’n sabia el resultat) i avui toca la de comerç. Aquestes dues lleis han de permetre establir el marc regulador post-Brexit per poder comerciar a escala internacional i definir els poders del govern per recaptar aranzels i altres impostos duaners, així com facilitar la implementació de pactes comercials internacionals.

Aquesta votació aparentment senzilla s’ha convertit en clau per les amenaces que està rebent May. Per un costat, dels brexiters més durs del seu partit, encapçalats per Jacob Rees-Mogg, que exigeixen un trencament total amb la Unió Europea (UE) per poder negociar lliurement amb la resta de països comunitaris. I per l’altre, dels més proeuropeus, amb el suport dels principals partits de la oposició, que volen quedar-se dins de la unió duanera. En aquest sentit, l’avantatge de May és que el Partit Laborista també està dividit.

‘Brexit’ intermedi

El principal perill ara mateix prové del grup euroescèptic de Rees-Mogg, que hi ha dins del Partit Conservador. Hi pertanyen un centenar dels 316 diputats que el partit té al Parlament. En calen 326 per obtenir la majoria absoluta i compta amb el suport dels deu diputats unionistes nord-irlandesos. Aquests cent rebels es van aixecar contra la primera ministra fa deu dies quan May va optar per un pla del Brexit intermedi que ha de permetre a alguns sectors continuar al mercat únic, efectuar una alineació reguladora per evitar la frontera física a Irlanda i acceptar la jurisprudència europea en alguns afers. Aquestes condicions no convencen ni a uns ni a altres.

Recollida de firmes

L’aprovació d’aquest pla va provocar la dimissió dels dos ministres brexiters més importants, Boris Johnson i David Davis. Aleshores es va iniciar una recollida de firmes –en calen 48– per demanar una moció de confiança contra la primera ministra. Les firmes s’han de presentar demà com a màxim si es vol celebrar la moció abans que el Parlament tanqui per vacances d’estiu la setmana que ve.

May va acceptar ahir les quatre esmenes presentades per aquest grup. La més important és la que no permet a la hisenda britànica recaptar l’IVA o altres impostos per entregar a la UE si no es fa recíprocament. Aquesta esmena bloquejaria el pla de May.

Nova demanda d’un segon referèndum

L’exministra d’Educació tory, Justine Greening, ha demanat un segon referèndum per resoldre la qüestió del Brexit, cada cop més embolicada. Greening, que va dimitir durant la reestructuració de gener quan May va voler moure-la a una altra cartera, considera que la tercera via de May, que es començarà a negociar dijous a Brussel·les, tracta d’acontentar tothom i no convenç ningú. Greening opina, d’una banda, que el pla pretén “treure de la UE els partidaris de la permanència amb un acord que comporta seguir complint moltes normes de la UE però sense tenir l’opció d’influir-hi”, i, de d’altra, “per als que van votar sortir, l’acord no compleix amb la sortida que ells volien”. Davant la impossibilitat tant del partit conservador com del laborista (totalment dividits en l’afer) de posar-se d’acord, proposa una nova consulta amb tres opcions: el trencament amb la UE, el pla que proposa May o seguir com abans del Brexit. La primera ministra ha tornat a descartar un nou referèndum. La pressió, però, és cada cop més gran, com va passar amb la factura de sortida, el període de transició i el vot significatiu del Parlament, que May ha acabat acceptant tot i refusar-ho d’inici.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia