Política

Torrent desconvoca el ple del Parlament pel desacord sobre la suspensió dels diputats

Discrepàncies entre els grups independentistes per la situació de Puigdemont, a qui JxCat s’ha negat a acceptar la suspensió

Des d’ERC recorden que la suspensió està decretada pels sis diputats sense distincions

Matí mogut al Parlament. Els grups representats a la mesa no han aconseguit arribar a un acord per l’aplicació de la interlocutòria del jutge Llarena que suspèn els sis diputats de JxCat i ERC processats per rebel·lió, i el president Roger Torrent ha acabat desconvocant el ple iniciat ahir, que havia de continuar aquest dimecres i demà dijous, per evitar que hi hagi votacions que obligarien a prendre una decisió immediata.

Ciutadans ha demanat que almenys es fes la sessió de control al govern i al president, però s’ha acabat desestimant també en junta de portaveus. L’inici de la sessió estava prevista per a les deu del mati, però que s’ha anat ajornant a causa de la manca d’acord en la mesa.

JxCat havia demanat ahir que la solució que s’acordés només fos “excepcional” per al ple actual, i ERC s’hi havia avingut. La proposta, en què el PSC també estava d’acord -fet que neutralitzava la possibilitat de cap recurs del govern espanyol al TC que anul·lés l’acord- era fer dels lletrats, i facultar la substitució temporal dels sis diputats afectats per altres companys de grup.

JxCat, però, no s’hi ha avingut, perquè no està d’acord que Carles Puigdemont entri en el mateix sac. Segons fonts de la direcció de grup, entenen que la situació de l’expresident ha canviat des de la interlocutòria de Llarena, perquè un tribunal alemany ha dictaminat que només se’l pot jutjar a l’Estat espanyol per malversació, però li retira el càrrec de rebel·lió, el que comporta la substitució automàtica.

El grup, a més, recorda que el mateix informe jurídic dels lletrats apunta que la mesura no és d’aplicació si l’afectat no es troba a la presó, com és el cas. JxCat acceptava la solució per als altres cinc diputats, però no per a Puigdemont, i per això ha demanat una votació separada a la mesa, cosa que no s’ha acceptat.

JxCat proposava que la mesa enviés el cas de Puigdemont a la comissió de l’estatut del diputat, com preveu l’article 25 del reglament, perquè en fes una valoració a banda, però s’ha negat en rodó que se’l suspengui avui. Ha ofert fins i tot que Puigdemont no fes efectiva a canvi en aquest ple la delegació de vot que té concedida, per evitar mals majors.

Fonts d’ERC, però, han recordat que la suspensió està decretada pels sis diputats sense distincions, i no volen fer excepcions per crear “diputats de primera i de segona”, que puguin incórrer després en desobediència de la mesa. De fet, Cs ja va amenaçar de dur l’acord, sigui quin sigui, al TC, i volen que els diputats afectats directament renunciïn a l’acta.

Després d’un matí de debats i recessos de l’òrgan per consultar possibilitats als lletrats, al final s’ha votat la proposta inicial d’ERC, que ha resultat en un empat: hi han votat a favor els dos membres republicans i el del PSC, i en contra els dos de Cs i un de JxCat, Josep Costa. El segon membre de JxCat, Eusebi Campdepadrós, s’ha abstingut, fet que la resta de grups entenen com un símptoma de la divisió interna. Ell mateix, en canvi, ha explicat després als periodistes que ha estat una decisió acordada i premeditada per forçar un empat que impedís a la mesa prendre una decisió formalment (en els casos en què hi són els set membres, el president no té vot de qualitat), i facultés el president a suspendre el ple per poder debatre amb més temps una solució definitiva.

JxCat ha denunciat que havien arribat a un acord ahir i que ERC s’ha fet enrere a última hora, fet que els republicans neguen rotundament. Entretant, la CUP ja ha denunciat que no s’ha de debatre com acatar, i que al Parlament està triomfant “la cultura de la por”. Els cupaires exigeixen que no se suspengui ningú, i que en tot cas la qüestió arribi a votació del ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona